Πότε πρέπει να δεις Ψυχολόγο; «Θέλω να πάω, αλλά μετά σκέφτομαι ότι θα τα καταφέρω μόνη μου»

Εδώ και 1,5 μήνα νιώθω ότι δεν έχω όρεξη για τίποτα. Κάποιες φορές, η αλήθεια είναι ότι με κάνουν να γελάω, αλλά μέρα πάλι τα ίδια. Επίσης είμαι πολύ αγχώδης, κάποιες φορές σε σημείο να μην θέλω να κάτσω κάπου μέσα γιατί πιστεύω ότι κάτι θα μου συμβεί. Επίσης πολύ πρόσφατα έχασα και ένα άτομο που κάναμε παρέα τον τελευταίο καιρό και με έριξε και αυτό ψυχολογικά. Και αρχίζω να φοβάμαι για μένα. Ορισμένες φορές, σκέφτομαι να μιλήσω σε έναν ειδικό και άλλες φορές λέω «όχι, μπορώ και θα τα καταφέρω να βρω τον εαυτό μου». Έχω απελπιστεί, δεν ξέρω πώς πρέπει να το χειριστώ.

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου:

Στην ερώτησή σας δεν αναφέρονται βασικές πληροφορίες που χρειάζομαι για να μπορώ να σας δώσω μια ολοκληρωμένη απάντηση. Όπως: Σε τι φάση ζωής βρίσκεστε αυτή τη στιγμή; Είστε μόνος/η;  Υπάρχει υποστηρικτικό συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον γύρω σας; Έχετε προσπαθήσει κι άλλες φορές να βοηθήσετε μόνη τον εαυτό σας και δεν τα καταφέρατε; Έχετε την τάση να απομονώνεστε από τους άλλους; Θα ζητήσετε εύκολα βοήθεια από κάποιο φίλο ή φίλη, εκφράζοντας τις ανάγκες σας;  Ή θα περιμένετε οι άλλοι να μαντέψουν τι νιώθετε; Το άτομο που χάσατε τι σχέση είχε μαζί σας; Ήταν το μοναδικό κοντινό συναισθηματικά σε εσάς πρόσωπο; Όταν λέτε ότι το χάσατε με ποιο τρόπο; Εννοείτε απομάκρυνση μετά από τι είδους γεγονότα; Κι αν ναι, ο δικός σας ρόλος σε όλο αυτό ποιος ήταν;

Με βάση τα λίγα στοιχεία που μου δίνονται: ότι είστε αγχώδης, ότι πιστεύετε ότι θα σας συμβεί κάτι, ότι φοβάστε για σας, κι ότι έχετε απελπιστεί, θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό και να ζητήσετε βοήθεια. Δεν είναι προσωπική αποτυχία το να ζητάμε βοήθεια. Είμαστε άνθρωποι και κάποιες φορές στη ζωή μας δυσκολευόμαστε κι έχουμε ανάγκη να μας ακούσουν χωρίς να μας κρίνουν, κάτι που μπορεί να μην το κάνουν οι φίλοι, μπορεί να το κάνει όμως ένας ειδικός και να βοηθηθούμε.

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
6945916860
http://mariaskarlatou.blogspot.gr

Σχετικά άρθρα