Εκρηκτικό το κλίμα στους δήμους – Σε εξέλιξη κρίσιμη σύσκεψη

Στα ύψη ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης αναφορικά με το ζήτημα της κινητικότητας. Από τη μία πλευρά κυβέρνηση και τρόικα φέρεται να έχουν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για το σχέδιο σύμφωνα με το οποίο περίπου 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το Σεπτέμβριο θα βγουν σε διαθεσιμότητα. Από την άλλη πλευρά δημόσιοι υπάλληλοι και δήμοι τίθενται σε θέση μάχης και προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Το ήδη βαρύ κλίμα ηλεκτρίστηκε ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες βράδυ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης από αγνώστους, που κατά πληροφορίες φέρονται να ήταν συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Τα σενάρια για την κινητικότητα

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος Ιουλίου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να δώσει στην τρόικα 4.250 ονόματα υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Σε αυτή τη λίστα θα περιλαμβάνονται τα ονόματα 2.200 σχολικών φυλάκων, 2.000 εκπαιδευτικών και 50 έως 60 υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό.

Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να δοθεί στην τρόικα και η δεύτερη λίστα με τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Αυτοί θα προέρχονται από τη δημοτική αστυνομία (3.500), από τα υπουργεία (2.000), από την Παιδεία (1.500 καθηγητές, που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους) και από τους ΟΤΑ (1.250).

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας όλοι οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 75% των αποδοχών τους και στην περίπτωση που εντός 8μηνου δεν μετακινηθούν σε άλλες θέσεις τότε θα απολυθούν. Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει 11.000 απολύσεις.

Οι υπάλληλοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνοι που διορίστηκαν μετά το 1994 εκτός ΑΣΕΠ, πρόταση που είχε καταθέσει δημοσίως ο Κυρ. Μητσοτάκης αρκετό καιρό προτού γίνει υπουργός. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζει πάντως πως όσο υπάρχουν αποχωρήσεις από τις δεξαμενές των επίορκων, των συμβασιούχων και εκείνων που κατέχουν θέσεις με πλαστά πιστοποιητικά τόσο θα μειώνονται οι απολύσεις μόνιμων υπαλλήλων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι ξεκίνησαν ήδη κινητοποιήσεις, ενώ κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα οι δήμοι, σύμφωνα με απόφαση της ΚΕΔΕ. ΠΟΕ – ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κρίσιμη συνάντηση Μιχελάκη-Μητσοτάκη με τους δημάρχους

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συνάντηση που έχουν ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης με δημάρχους και εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ όπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη θα πάρει μέρος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά την συνάντηση της ΚΕΔΕ με τους δυο υπουργούς,το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων θα αξιολογήσουν τα δεδομένα που θα προκύψουν και θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

Σχετικά άρθρα