Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα – Διαψεύδει το περιστατικό η κυβέρνηση

Το άσπρο – μαύρο επιχειρεί να παρουσιάσει η Άγκυρα, με νέες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, στο πλαίσιο συζήτησης για το σύστημα της χώρας όπως αυτό επεβλήθη μετά το δημοψήφισμα. Ο Τούρκος πολιτικός κάλεσε τη χώρα μας σεβαστεί, όπως είπε, τους κανόνες καλής γειτονίας, ενώ όπως είπε «η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα».

«Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχουν νόημα να ανήκουν. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των υφάλων του Καρντάκ (σ.σ. εννοεί τα Ίμια)», σχολίασε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε πρωτοβουλία κατοίκων των Φούρνων να ανεβάσουν την ελληνική σημαία σε μια σειρά από βραχονησίδες, μεταξύ των οποίων και η βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.

«Επιχείρησαν να βάλουν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς. Οι ομάδες της Ακτοφυλακής παρενέβησαν και έχουν αφαιρέσει τη σημαία», σημείωσε και συνέχισε με συστάσεις προς την Ελλάδα.

«Συστήνουμε στην Ελλάδα να παραμείνει μακριά από τις προκλήσεις και τις εντάσεις στα πλαίσια της καλής γειτονίας. Η Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο και δηλώνουμε πως δεν συμβιβαστούμε όταν αυτό αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», συνέχισε ο Μπιναλίο Γιλντιρίμ.

Την Παρασκευή μια ομάδα τριών κατοίκων από τους Φούρνους, επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο και ύψωσαν ελληνικές σημαίες στις γύρω βραχονησίδες, οι οποίες φέρονται να συμπεριλαμβάνονται στις «γκρίζες ζώνες» που αμφισβητεί η Άγκυρα στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, στερέωσαν τη γαλανόλευκη και στο νησάκι «Μικρός Ανθρωποφάς», απ’ όπου όπως όλα δείχνουν κατέβηκε λίγο αργότερα, με επιχείρηση του τουρκικού λιμενικού.

Τσαβούσογλου: Αποφύγετε κινήσεις που θα προκαλέσουν “ατύχημα”

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως όταν κατέπεσε το ελληνικό αεροσκάφος, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε τον κ. Τσίπρα και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του ενώ είπε ότι προβλήματα και διαφωνίες θα πρέπει να ξεπερνιούνται, και κάλεσε την Ελλάδα να αποφεύγει βήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «ατύχημα». «Χθες», ανέφερε, «οι κομάντο μας κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα».

Κανένα περιστατικό παραβίασης, λέει η κυβέρνηση

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα