Οι γονείς με θεωρούν ακόμη παιδί, δεν με αφήνουν να είμαι ανεξάρτητος. Τι να κάνω;

Είμαι 29 και έχω πρόβλημα με τους γονείς μου. Δέχομαι μεγάλη καταπίεση και ψυχολογικό bullying. Με έχουν αγχώσει πάρα πολύ, είναι πολύ συντηρητικοί, δεν με θεωρούν άντρα, αλλά ακόμη με θεωρούν παιδί – ενώ είμαι 29 ετών. Θέλουν να μου κάνουν κουμάντο στη ζωή μου, θέλουν να με ελέγχουν, δεν θέλουν να είμαι ανεξάρτητος και να κάνω τη ζωή μου: να βγαίνω έξω, να έρχομαι έστω 4 το βράδυ, να γνωρίζω καινούργια άτομα, να κάνω παρέα έξω. Θέλουν να πηγαίνω σπίτι στις 11 το βράδυ. Η μητέρα με έχει αγχώσει πάρα πολύ. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε κάπως;

Στο ερώτημα απαντά η Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια:

Καταλαβαίνω ότι όλη αυτή η πίεση σάς προκαλεί μεγάλο στρες και έχετε δίκιο. Είστε σε μια ηλικία που θα έπρεπε η ανεξαρτησία σας να είναι δεδομένη. Θα πρότεινα, αν εργάζεστε και μπορείτε, να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μετακομίσετε μόνος σας ή με κάποιον φίλο. Ίσως σας φαίνεται ακραία λύση, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα σας κάνει καλό. Επίσης, θα μπορούσατε να μιλήσετε στους γονείς σας, εξηγώντας τους ότι σας αγχώνουν και χρειάζεται να αλλάξουν στάση απέναντί σας.

Ενδεχομένως, η ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό αυτό το διάστημα να σας έκανε καλό, ώστε να σχεδιάσετε τις αλλαγές που επιθυμείτε.

Χριστίνα Μπούφαλη-Μπαβέλλα
MSc, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
[email protected]

Σχετικά άρθρα