Τεντ Σαράντος: Από υπάλληλος σε βίντεο κλαμπ «Τιτάνας» στο περιοδικό Time- Η απογείωση του Netflix, η φιλία με τον Ομπάμα και η καταγωγή από τη Σάμο

Που να το φανταζόμασταν ότι πίσω από την κορυφαία παγκοσμίως συνδρομητική υπηρεσία Netflix κρύβεται ένας Έλληνας. Ο λόγος για τον Τεντ Σαράντος που είναι Τρίτης γενιάς Έλληνας και διευθυντής προγράμματος του Netflix δηλαδή μίας συνδρομητικής υπηρεσίας παρακολούθησης κινηματογραφικού και τηλεοπτικού υλικού μέσω διαδικτύου. Οι συνδρομητές του Netflix σε όλο στον κόσμο (και στην Ελλάδα) αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ενδεικτικό είναι ότι στην αρχή του 2018 έφθαναν τα 117,6 εκατομμύρια.

michael-larnell-roxanne-shante-ted-sarandos
Η κόντρα με το Φεστιβάλ Καννών

Τις προηγούμενες μέρες ξέσπασε μία κόντρα ανάμεσα στο Φεστιβάλ Καννών και το Netflix. Ο Τεντ Σαράντος ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις ταινίες τους από τη φετινή διοργάνωση ύστερα από την απόφαση να τεθούν εκτός συναγωνισμού. Ο κανόνας θεσπίστηκε ως μία απόπειρα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, να κατευνάσει τους εξοργισμένους γάλλους αιθουσάρχες και ταυτόχρονα να μην αποκλείσει τελείως το Netflix.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ο Φρεμό δήλωσε ότι το Netflix είναι “πάντα ευπρόσδεκτο” στις Κάννες. «Έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με το Netflix, ωστόσο κάθε ταινία που διαγωνίζεται πρέπει να είναι ανοικτή στη διανομή στις αίθουσες. Κάναμε δύο προτάσεις για δύο ταινίες (την παραγωγή ή τη διανομή των οποίων έκανε το Netflix): μια να μετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα και μια άλλη, ίσως την ταινία “The Other Side of the Wind”, να προβληθεί στο τμήμα εκτός διαγωνισμού» είπε ο Φρεμό ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι ο όμιλος αρνήθηκε.

 ted-sarandos-mary-J-blige-ted-sarandos-dee-rees

Πώς ξεκίνησε το Netflix υπό την καθοδήγηση του Τεντ Σαράντος

Το 2013 ήταν η χρονιά που το Netflix μπήκε δυναμικά στην παραγωγή πρωτογενούς περιεχομένου. Ο Τεντ Σαράντος θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του με την τηλεοπτική σειρά «House of Cards» η οποία αποτέλεσε την πρώτη παραγωγή της πλατφόρμας και την οποία στήριξε εκείνος ως υπεύθυνος. Μάλιστα επειδή είχε την ακλόνητη πεποίθηση ότι η σειρά θα έπιανε ρεκόρ θεαματικότητας, δικαίως, αποφάσισε να αγοράσει τα δικαιώματα της σειράς δίνοντας 100 εκατομμύρια δολάρια. Η επιτυχία συνεχίστηκε και με τη σειρά «Narcos» που εξιστορεί την άνοδο και την πτώση του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ.

 ted-sarandos-winona-ryder-cindy-holland
Έφερε στα πόδια των θεατών πρωταγωνιστές όπως ο Κέβιν Σπέισι και η Ρόμπιν Ράιτ. Μπορεί εκείνος να ήταν ο άνθρωπος που αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο έναν ηθοποιό όπως ο Κέβιν Σπέισι αλλά ήταν και εκείνος που αποφάσισε να τον απομακρύνει όταν ξέσπασε το σκάνδαλο που κατηγορούσε τον ηθοποιό για σεξουαλική παρενόχληση.

Το Netflix από μία εταιρεία που διακινούσε βιντεοκασέτες και DVD μέσω ταχυδρομείου κατάφερε να πιάσει τον παλμό των τηλεθεατών και να εξελιχθεί σε έναν κολοσσό παραγωγής ταινιών και σειρών που διανέμονταν online σε συνδρομητές. Χαρακτηριστική είναι η άνοδος της πλατφόρμας το 2017 η οποία από το 2016 διπλασίασε τις δικές τις παραγωγές φτάνοντας τις 400. Είναι διαθέσιμο σε 190 χώρες: από την Ιρλανδία ως το Αφγανιστάν.

ted-sarandos-4

Ο Τεντ Σαράντος ως υποστηρικτής προγράμματος του Netflix αλλά και λόγω της φιλικής σχέσης του με το ζεύγος Ομπάμα είναι καθόλα αναγνωρισμένος στις ΗΠΑ ενώ τα Μέσα δεν σταματούν να ασχολούνται μαζί του. Πολλές φορές φιγουράρει σε απονομές όπως τα βραβεία BAFTA δίπλα σε γνωστούς ηθοποιούς του Χόλυγουντ.

ted-sarandos

Η ελληνική καταγωγή του Τεντ Σαράντος και το πάθος για τη δημοσιογραφία

Ο Τεντ μπορεί να έχει καταγωγή από τη Σάμο αλλά γεννήθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα στο μέρος που έφτασε ο παππούς του ο οποίος έφτασε στις ΗΠΑ κυνηγώντας την τύχη του χωρίς να ξέρει ούτε μία αγγλική λέξη. Οι πρόγονοι του Τεντ Σαράντος πάλεψαν για να επιβιώσουν μακριά από τον τόπο τους. Ο πατέρας του ήταν ηλεκτρολόγος και η μητέρα του φρόντιζε το σπίτι και τα 5 παιδιά που είχαν αποκτήσει με τον Τεντ να είναι το τέταρτο.

 ted-sarandos-2

Ο μικρός Τεντ μεγάλωσε σε μία αγαπημένη οικογένεια αλλά παρά τις ελληνικές ρίζες του δεν έμαθε ποτέ να μιλάει ελληνικά.
Από μικρή ηλικία ο Τεντ Σαράντος ανέπτυξε ένα πάθος με τη δημοσιογραφία. Μάλιστα είχε καταφέρει να πάρει συνέντευξη από τον διάσημο τότε ηθοποιό Έντ Άσνερ όταν ήταν στη σχολική εφημερίδα. Μπορεί αυτό το επίτευγμα να του άφησε παρακαταθήκη μία εξαιρετική γνωριμία που αργότερα αξιοποίησε ωστόσο δεν ήταν αυτός ο δρόμος που θα τον οδηγούσε στην κορυφή.

ted-sarandos-dustin-hoffman

Από ένας απλός υπάλληλος σε βίντεο κλαμπ «Τιτάνας» στο περιοδικό Time

Όλα ξεκίνησαν το 1979 που ξεκίνησε να δουλεύει σε αλυσίδα βίντεο κλαμπ . Όταν στα 24 του χρόνια του έγινε η πρόταση να γίνει περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής βιντεοκασετών στις ΗΠΑ αποφάσισε να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο οποίο είχε ξεκινήσει σπουδές δημοσιογραφίας.

Το 1999 γνωρίστηκε με τον ιδρυτή του Netflix Ριντ Χάστλινγκς και έναν χρόνο αργότερα εντάχθηκε στην εταιρεία ως στέλεχός της.
O Θεόδορος-Αντώνιος Κυριαζάκης όπως είναι το πραγματικό όνομα του Τεντ Σαράντος το 2013 μπήκε στη λίστα των Times με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και κατατάχτηκε στην κατηγορία “Τιτάνες” του περιοδικού. Η λίστα γνωστή ως “ TIME 100” ανακοινώνεται κάθε χρόνο και περιλαμβάνει καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, αθλητές αλλά και ανθρώπους που πρωτοπορούν.

ted-and-sarah-sarandos

Οι δύο γάμοι και η σχέση του με το ζεύγος Ομπάμα

Ο Τεντ Σαράντος δηλώνει καθολικός και είναι παντρεμένος δύο φορές. Με την πρώτη του γυναίκα Μισέλ απέκτησε δύο παιδιά τον Τόνι και την Σάρα, ενώ το τέλος της σχέσεις τους ήρθε λίγο μετά τα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Όταν αποφάσισε να ανέβει για δεύτερη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας ήταν 45 χρονών. Η γυναίκα με την οποία θέλησε να παντρευτεί ήταν η Νικόλ Αβάντ πρέσβειρα των ΗΠΑ στις Μπαχάμες τότε και προσωπική φίλη του Μπάρακ Ομπάμα.

Instagram/@Barackobama

Η γνωριμία τους ταιριάζει γάντι αφού ο Τεντ Σαράντος δηλώνει δημοκρατικός και μάλιστα μαζί με την γυναίκα του είχαν διοργανώσει το 2012 φιλανθρωπική εκδήλωση στη Νότια Καλιφόρνια για τους σκοπούς της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα και κατάφεραν να συγκεντρώσουν 700.000 δολάρια.

ted-sarandos

Η γνωριμία του με το πρώην προεδρικό ζεύγος και με τον ίδιο τον Ομπάμα δεν ήταν τυπική. Δεν έλειπαν οι προσκλήσεις στον Λευκό Οίκο όσο βρίσκονταν στο τιμόνι της χώρας αλλά και μετέπειτα είχαν συχνές κοινές εμφανίσεις.

Ο διευθυντής προγράμματος του Netflix ζει με τη γυναίκα του στο Μπέβερλι Χιλς σε μια έπαυλη αξίας 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων! Εντυπωσιακή είναι και η υπερπολυτελής εξοχική τους κατοικία στο Μαλιμπού αξίας 10,2 εκατομμυρίων δολαρίων την οποία απολαμβάνουν τα Σαββατοκύριακα.

ted-sarandos
Η ιδέα που έφερε την “επανάσταση”

Ο Τεντ Σαράντος όχι μόνο κατάφερε να μετατρέψει το Netflix σε παγκόσμιο brand με δυναμική απήχηση αλλά ταυτόχρονα άλλαξε τα δεδομένα του θεατή. Η οθόνη του υπολογιστή έγινε ανεκτίμητη αφού ήταν το μέσο που θα τους έφερνε σε επαφή με τα προϊόντα της πλατφόρμας.

Άλλαξε τις συνήθειες 38 εκατομμυρίων συνδρομητών σε 40 χώρες, οι οποίοι όντας φανατικοί παρατούν τα πάντα για να παρακολουθήσουν μία ολόκληρη σειρά. Ο ίδιος με εμφανή υπερηφάνεια έχει δηλώσει: «Χαίρομαι πολύ όταν οι θεατές μας δεν μπορούν να σταματήσουν να βλέπουν…».

 ted-sarandos-gaten-matarazzo-joe-keery

Πιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του;

«Διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος επέστρεφε τις αγαπημένες του σειρές πολύ γρήγορα. Πολύ πιο γρήγορα από ό,τι επέστρεφαν μια ταινία. Συνειδητοποίησα ότι ο θεατής μιας σειράς, θέλει πάντα να βλέπει και το επόμενο επεισόδιο».
Η επανάσταση λοιπόν ήρθε με την παρατήρηση που έκανε δουλεύοντας τόσα χρόνια στον χώρο της ενοικίασης DVD από απλός υπάλληλος μέχρι υπεύθυνος ενοικιάσεων και αργότερα γενικός διευθυντής περιεχομένου.

Σχετικά άρθρα