Γερμανία: Μειώθηκαν οι εξαγωγές τον Μάιο

Οι εξαγωγές της Γερμανίας κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση τους από τα τέλη του 2009, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, κάτι το οποίο ερμηνεύεται ως μια ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δυσκολεύεται να διαθέσει τα προϊόντα της στις αγορές του εξωτερικού, ενώ η ζήτηση εντός της χώρας αυτής παραμένει ισχυρή.

Οι εξαγωγές, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, μειώθηκαν κατά 2,4%, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στην δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας Destatis, μειούμενες κατά πολύ υψηλότερο ποσοστό από αυτό που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (0,4%) και ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, περί μείωσής τους κατά 1,2%.

Οι εξαγωγές, η ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας, μειώνονται απότομα φέτος καθώς η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη ελαττώνει τη ζήτηση στην ΕΕ, την μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της Γερμανίας, ενώ η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας μειώνει επίσης τη ζήτηση σε μια οικονομία που πολλές γερμανικές επιχειρήσεις θεωρούσαν πως τους προσέφερε μια εναλλακτική λύση.

Μια ανάλυση των πρωτογενών δεδομένων έδειξε ότι οι εξαγωγές προς κράτη μέλη της ευρωζώνης, στα οποία η Γερμανία εξάγει το 40% των προϊόντων της, μειώθηκαν κατά 9,6% τον Μάιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές προς χώρες εκτός Ευρώπης μειώθηκαν κατά 1,6%.

Αν και τα δεδομένα σχετικά με το εμπόριο είναι δύο μηνών, ο δείκτης PMI που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα άφησε να διαφανεί πως η τάση όσον αφορά τις εξαγωγές δεν βελτιώθηκε τον Ιούνιο, καθώς οι παραγγελίες από το εξωτερικό, ειδικά από την Ασία αλλά και από ευρωπαϊκές χώρες, μειώθηκαν στον μεταποιητικό τομέα για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση της Γερμανίας αναμένει ότι οι εξαγωγές δεν θα συμβάλλουν στην αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας φέτος και αντ’ αυτών βασίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση, που τονώνουν οι αυξήσεις των μισθών, αλλά και στον ελαφρά αυξανόμενο πληθωρισμό για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.

Η αύξηση 1,7% στις εισαγωγές θεωρείται επομένως καλή είδηση για την κυβέρνηση της Άγγελας Μέρκελ, καθώς καταδεικνύει πως οι Γερμανοί αγοράζουν περισσότερα προϊόντα, έστω κι αν κατασκευάζονται στο εξωτερικό. “Η ισχύς των εισαγωγών δείχνει ότι η εγχώρια ζήτηση είναι ισχυρή, γεγονός το οποίο είναι καλό για τη γερμανική ανάπτυξη διότι η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα μπορούσαν να έχουν θετική συμβολή στο ΑΕΠ

Σχετικά άρθρα