Γρηγόρης Κωνσταντινίδης: Η στήριξη στην οικογένεια του σμηναγού και τα επικριτικά μηνύματα στο twitter- Το παρελθόν και το μέλλον της οικογένειας του «μιλφέιγ»

Ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδης ανακοίνωσε στο facebook ότι θα στηρίξει την οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου προσφέροντας μηνιαία σύνταξη και κάλυψη των σπουδών των παιδιών του.

Αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του επιχειρηματία Γρηγόρη Λ. Κωνσταντινίδη ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων. Λόγος στάθηκε ο σχολιασμός που υπήρχε μέσα στην ανακοίνωση του επιχειρηματία, ο οποίος έχει εκφράσει και στο παρελθόν απόψεις που φλερτάρουν με την ακροδεξιά. Έσπευσε να κατηγορήσει το κράτος για την αναλγησία του ενώ υποστήριξε ότι η είναι εχθρικό σε κάθε τι ελληνικό και ορθόδοξο. Πέρα από το περιεχόμενο του μηνύματός αντικείμενο σχολιασμού υπήρξε και το πολυτονικό σύστημα με το οποίο επέλεξε να εκφραστεί ο Γρηγόρης Κωνσταντινίδης το οποίο θεωρήθηκε από πολλούς άλλη μία ένδειξη των… πεποιθήσεων του.

 grhgorios-kwnstantinidisΠαρακάτω είναι η αμφιλεγόμενη ανακοίνωση την οποία κάποιοι έσπευσαν να επιβραβεύσουν θεωρώντας την μία γενναιόδωρη πράξη ενώ άλλοι κατηγόρησαν τον επιχειρηματία για προσπάθεια προβολής της επιχείρησής του καθώς επίσης και για ακροδεξιό παραλήρημα.

«Ἀντί μνημοσύνου…
Ἐπειδή τό κράτος εἶναι ἀνάλγητο ἐως ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ καί μάλιστα ἐχθρικό καί ταυτοχρόνως βλάσφημο σέ ΚΑΘΕ τί ΕΛΛΗΝΙΚΟ καί ΟΡΘΟΔΟΞΟ θέλω νά φύγω ἀπό τά λόγια τίς εὐχές καί τά κροκοδείλια δάκρυα περνώντας ἀμέσως στήν πράξη καί νά δηλώσω δημοσίως πῶς ἡ οἰκογένεια τοῦ ἀδικοχαμένου ΑΕΤΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΛΤΑΔΩΡΟΥ θά λαμβάνει ἀπό τήν ἑταιρεία μας κάθε ἀρχή τοῦ μηνός 500€ ὥς σύνταξη.
Ἐπίσης δεσμεύομαι νά καλύψω τά ἔξοδα τῶν σπουδῶν τῶν παιδιῶν του, ὡς ἐλάχιστο φόρο τιμῆς στόν ἀετό μας…
Ὁ θεός ἀς ἀναπαύση τήν γενναίαν του ψυχή καί ἀς ἀπαλυνει τόν πόνο τῶν οἰκείων του»
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!
Για τα ζαχαροπλαστεία
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΒΕΕ
Γρηγόριος Λ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος
[email protected]»

Μία ματιά στον προσωπικό λογαριασμό του επιχειρηματία πείθει και τους πιο δύσπιστους… Ακόμα και κόσμος που δεν βλέπει αρνητικά μία τέτοια κίνηση σχολιάζει το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας έσπευσε να το διατυμπανίσει. Τα σχόλια στο twitter επίσης επαναφέρουν παλιότερες αναρτήσεις του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, οι οποίες εύκολα ταυτίζονται με τον ακροδεξιό χώρο, και σατιρίζονται από τον κόσμος.

Παρακάτω ενδεικτικά κάποια σχόλια που γράφτηκαν στο twitter:

grhgorios-kwnstantinidis-8
Facebook / Γρηγόριος Λ. Κωνσταντινίδης

Πάμε ωστόσο να δούμε πώς ξεκίνησε η οικογένεια Κωνσταντινίδη και πώς έμεινε γνωστή για το μιλφέιγ της.
Η ιστορία των ζαχαροπλαστείων που έχουν μνήμες από τη Μικρά Ασία

Σχεδόν έναν αιώνα ζωής έχουν τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης. Στο Νίγδη της Μικράς Ασίας, ο δάσκαλος Γρηγόρης Κωνσταντινίδης «ερωτεύεται» τη ζαχαροπλαστική και αποφασίζει να στήσει το πρώτο κατάστημα γλυκών. Η οικογένεια ύστερα από τη Μικρασιατική καταστροφή βρέθηκε στη Λάρισα.

 

Το 1925, οι δύο γιοί του Γρηγόρη, ο Λάζαρος και ο Στέλιος Κωνσταντινίδης άνοιξαν σε μια παράγκα το πρώτο επί ελληνικού εδάφους ζαχαροπλαστείο με προϊόντα που έχουν βάση το μέλι και τα αγνά υλικά. Λίγα χρόνια αργότερα το 1928 ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης μαθητεύει στο πλευρό των κορυφαίων Ελλήνων ζαχαροπλαστών και φημισμένων Γάλλων σεφ. Εκεί μαθαίνει την τέχνη των ‘χιλίων φύλλων’ (mille-feuille), του ξακουστού μιλφέιγ για το οποίο είναι φημισμένα τα καταστήματα Κωνσταντινίδη.

zacharoplasteia-konstantinidis

Το πρώτο σύγχρονο ζαχαροπλαστείο στην Ελλάδα με το όνομα ‘Κυψέλη’ θα ανοίξει στην οδό Παναγούλη στη Λάρισα από την οικογένεια και έκτοτε θα παραμείνει στο ίδιο σημείο.

Σημαντικοί σταθμοί στη ιστορία των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδης ήταν ο Πλαταμώνας, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και τέλος ο Βόλος.
Σήμερα, τα εγγόνια του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, Γρηγόρης, Στέλιος και Μαρία Κωνσταντινίδη έχουν αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης. Διατηρώντας την οικογενειακή παράδοση προσπαθούν να φτάσουν τα καταστήματα στην κορυφή.

 grhgorios-kwnstantinidis-5
Facebook / Γρηγόριος Λ. Κωνσταντινίδης

Μπορεί κάποτε όλα να ξεκίνησαν από μία παράγκα στη Λάρισα ωστόσο σήμερα η εταιρεία έχει 21 καταστήματα στην Ελλάδα και όλα είναι ιδιόκτητα της οικογένειας Κωνσταντινίδη. Προς το παρών ο όμιλος Κωνσταντινίδη δεν έχει μπει σε ξένες αγορές. Επόμενοι στόχοι αποτελούν οι μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκτός από το μιλφέιγ, η αλυσίδα είναι φημισμένη και για τα παγωτά της. Μάλιστα το 2011 κέρδισαν το Πανελλήνιο και Πανευρωπαϊκό βραβείο παγωτού, παίρνοντας τη διάκριση από την Ακαδημία Ιταλικού Παγωτού.

 grhgorios-kwnstantinidis-2
Facebook / Γρηγόριος Λ. Κωνσταντινίδης

Μάρκος Κωνσταντινίδης ο σεφ που μεγάλωσε με την μυρωδιά των φούρνων

Θα αναρωτιέστε τι ρόλο παίζει ο Μάρκος Κωνσταντινίδης στην οικογένεια… Είναι το δισέγγονο του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη του παππού της οικογένειας από τον οποίο ξεκίνησαν όλα.

markos-kwnstantinidis-2
Facebook / Markos Konstantinidis

Μεγαλώνοντας μέσα στο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας ήταν φυσικό να θέλει να ασχοληθεί με τον χώρο. Όπως εξομολογηθεί :
“Ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του έχει ένα όνειρο. Το δικό μου όνειρο από μικρός ήταν και είναι να δημιουργήσω το γλυκό ή μια σειρά γλυκισμάτων που να διεγείρει στο έπακρο όλες τις αισθήσεις. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έπαιζα σε μια κουζίνα…Κάθε πρωί ακολουθούσα τον πατέρα μου στο ζαχαροπλαστείο, αυτός ανέβαινε στο γραφείο και εγώ έμενα κάτω στο εργαστήριο όπου έπαιζα με τους ζαχαροπλάστες. Εκεί, το θυμάμαι σαν χθες, όταν είχα καεί για πρώτη φορά με την καραμέλα. Τότε ήταν που είχε μπει για τα καλά μέσα μου και το μικρόβιο της σοκολάτας..”.

markos-kwnstantinidis-3
Facebook / Markos Konstantinidis

Ο Μάρκος Κωνσταντινίδης δεν επαναπαύτηκε αλλά θέλησε να εξελίξει την παράδοση της οικογένειάς του. Σπούδασε στην “Italian chef academy” έχοντας απίστευτη όρεξη για πειραματισμό.

Ο ίδιος έχει πει:
“Μαθήτευσα σε μια από τις καλύτερες σχολές ζαχαροπλαστικής, όπου έφαγα τις πρώτες μου γλυκές “σφαλιάρες”, μαθαίνοντας πολλά για την τέχνη του γλυκίσματος. Υγιής ανταγωνισμός, πειθαρχία στην κουζίνα, τεχνικές, μυστικά και η έννοια της συνεργασίας ήταν κάποια από τα συστατικά που έμαθα πως δημιουργούν τη βάση για έναν καλό ζαχαροπλάστη. Δεν έμεινα όμως εκεί, ήθελα να εξελιχθώ, να μάθω καινούρια πράγματα, καινούριες τεχνικές. Διψούσα να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες, να αποκτήσω περισσότερη εμπειρία. Έτσι πήρα τη μεγάλη απόφαση να ταξιδέψω στην Ιταλία. Με κάλεσαν για συνέντευξη σε μία από τις καλύτερες σχολές στην Ευρώπη, την “Italian Chef Academy” και κάπου εκεί ξεκίνησε η διεθνής περιπλάνησή μου στις γλυκές αλχημείες και το άνοιγμα νέων οριζόντων στις γεύσεις”.

markos-kwnstantinidis
Facebook / Markos Konstantinidis

Η ιστορία της οικογένειας Κωνσταντινίδη μέσα από ημερομηνίες σταθμούς

1922 – Ο Γρηγόρης Κωνσταντινίδης μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκε στη Λάρισα και έστησε το πρώτο υποτυπώδες εργαστήριο ζαχαροπλαστικής.
1925 – Οι γιοί του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, Λάζαρος και Στέλιος, άνοιξαν σε μια παράγκα το πρώτο επί ελληνικού εδάφους ζαχαροπλαστείο.
1932 – Εγκαινιάζεται το πρώτο μεγάλο και σύγχρονο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας με το όνομα «Κυψέλη» στη Λάρισα.
1954 – Η οικογένεια Κωνσταντινίδη δημιουργεί τη δική της συνταγή μιλφέιγ και από τότε το αγαπημένο γλύκισμα του Μεγάλου Ναπολέοντα και το όνομα Κωνσταντινίδη, έχουν ταυτιστεί.
1979- Η ‘οικογένεια’ μεγαλώνει.. Τέλος εποχής για την ‘Κυψέλη’. Η οικογένεια αποφασίζει την επέκταση και το brand ‘Κωνσταντινίδης’ ανεβαίνει στη μαρκίζα.
1992 – Αθήνα Ανοίγει το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα
2011 – Βράβευση Παγωτού Τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης και ο chef-pattiseur Νικόλαος Νερολαδάκης κερδίζουν πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό βραβείο παγωτού, παίρνοντας τη διάκριση από την Ακαδημία Ιταλικού Παγωτού.

Σχετικά άρθρα