Μυστική επίσκεψη του αρχηγού της CIA στη Βόρεια Κορέα – Συναντήθηκε με τον Κιμ

Ο αρχηγός της CIA, Μάικ Πομπέο, επισκέφθηκε κρυφά τη Βόρεια Κορέα, όπου είχε συνάντηση με τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ-Ουν, εν όψει της συνάντησης κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσκεψη, την οποία δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση, έγινε τις ημέρες του Πάσχα των Καθολικών λίγες μόλις ημέρες αφότου ανακοινώθηκε ότι ο Πομπέο θα είναι ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «δεν έχουμε κανένα σχόλια για τα ταξίδια του επικεφαλής της CIA».

Την πληροφορία μεταδίδουν όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πληροφορίες μέσα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αν η πληροφορία ισχύει, τότε η συνάντηση Πομπέο-Κιμ είναι η πρώτη σε τόσο υψηλό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών από το 2000, όταν η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, συνάντησε τον Κιμ Γιονγκ-Ιλ, πατέρα του νυν προέδρου της Βόρειας Κορέας.

Επίσης και η πρώτη του Κιμ Γιονγκ-Ουν με υψηλόβαθμο αξιωματούχο χώρας της Δύσης.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι λίγο πριν γίνει γνωστή η επίσκεψη Πομπέο στην Πιονγιάνγκ, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσία του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι «έχουμε αρχίσει απευθείας συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο με τη Βόρεια Κορέα. Ειλικρινά πιστεύω ότι υπάρχει καλή θέληση. Πολλά και καλά πράγματα είναι σε εξέλιξη».

Ωστόσο τόνισε πως «αυτό που μετράει φυσικά είναι το αποτέλεσμα και όχι το γεγονός ότι σκεφτόμαστε μια συνάντηση», η οποία τοποθετείται χρονικά αρχές Ιουνίου ή λίγο νωρίτερα.

Το ζήτημα της Βόρειας Κορέας ήταν αυτά για τα οποία εξετάστηκε ο Μάικ Πομπέο κατά την εξέτασή του από την επιτροπή της Γερουσίας που θα κρίνει τον διορισμό του στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Βασικό ζήτημα της συνάντησης Τραμπ-Κιμ, όποτε και αν αυτή πραγματοποιηθεί, θα είναι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και αν η Πιονγιάνγκ είναι αποφασισμένη να σταματήσει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

Λήξη της εμπόλεμης κατάστασης;

Στο μεταξύ φαίνεται ότι οι δύο χώρες της κορεατικής χερσονήσου είναι έτοιμε να συζητήσουν άρση της εμπόλεμης κατάστασης που παραμένει τύποις σε ισχύ από το τέλος του μεταξύ τους πολέμου εδώ και 68 χρόνια.

Αν και για να προχωρήσει η άρση της εμπόλεμης κατάστασης πρέπει να εμπλακούν στη συμφωνία και οι υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στον πόλεμο, Σεούλ και Πιονγιάνγκ θα θέσουν στο τραπέζι τη λήξη των μεταξύ τους πολεμικών ενεργειών.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι «δίνει την ευχή του» για τη λήξη της εμπόλεμης κατάστασης, αν την αποφασίσουν οι δύο χώρες, τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα