Σλοβενία: Αντιδράσεις για την υποχρεωτική άδεια πατρότητας

Οξεία αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στη Σλοβενία η κυβερνητική πρόταση για την καθιέρωση υποχρεωτικής 30ήμερης άδειας πατρότητας μέτρο που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συντόμευση του χρόνου που μένουν στο σπίτι μετά τη γέννηση του μωρού οι νέες μητέρες. Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την ιδέα, όπως επίσης και οι εργοδότες.

Το μοναδικό κόμμα που είναι πλήρως ικανοποιημένο με το σχέδιο είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SD) του κυβερνητικού συνασπισμού, στέλεχος του οποίου είναι η υπουργός Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μάνια Κόπατς Μρακ που παρουσίασε την πρόταση την περασμένη εβδομάδα.

To SD συμμερίζεται τη θέση της υπουργού ότι η πρόταση θα ενθαρρύνει την ισότητα των δύο γονέων και ότι η ρύθμιση θα έχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Το κόμμα “Λίστα Πολιτών” (DL), που επίσης είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, από την άλλη πλευρά αμφιβάλει αν στους γονείς μπορεί έτσι απλά να δίνεται εντολή να μοιράσουν τη γονική άδεια. Το DL εκτιμά ότι οι γονείς πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα για το θέμα αυτό.

Το αντιπολιτευόμενο “Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα” κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μειώσει τη συγκεκριμένη άδεια με “υποκριτικό τρόπο” αναγκάζοντας τους πατέρες να λαμβάνουν άδεια πατρότητας.

“Οι πατέρες δεν πρέπει να εξαναγκάζονται να παίρνουν άδεια πατρότητας. Οι γονείς πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους για το ζήτημα” ανέφερε το αντιπολιτευόμενο κόμμα “Νέα Σλοβενία”.

Οι νέες μητέρες στη Σλοβενία μπορούν να πάρουν έναν ολόκληρο χρόνο άδεια, τρεις μήνες άδειας μητρότητας και άλλους εννέα μήνες γονικής άδειας, αν ο πατέρας αποφασίζει να μην χρησιμοποιήσει τη γονική άδεια.

Με την πρόταση της κυβέρνησης θα μειωθεί κατά ένα μήνα ο χρόνος που θα περνούν στο σπίτι οι νέες μητέρες μετά τη γέννηση και θα δίνεται στους πατέρες. Αν ο πατέρας αποφασίζει να μην πάρει την άδεια, η μητέρα δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει αυτές τις 30 ημέρες.

Οι εργοδότες είναι επίσης εναντίον αυτών των αλλαγών. Ο Ίγκορ Αντάουερ γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εργοδοτών Χειροτεχνίας Εμπορίου και Επιχειρήσεων, πιστεύει ότι δεν είναι αρκετό οι νέοι γονείς απλά να ενημερώνουν τους εργοδότες τους, πώς θα χρησιμοποιήσουν τη γονική άδεια.

Σύμφωνα με τον κ. Αντάουερ είναι απαραίτητο οι γονείς και οι εργοδότες τους να συνάπτουν συμφωνίες σχετικά με την απουσία των γονέων από την εργασία, ως μέρος της γονικής άδειας.

“Η αντίδραση των εργοδοτών θα είναι πιθανώς να περιμένουν το πρώτο λάθος εργαζόμενου και να τον απολύσουν ή να τον λάβουν υπόψιν όταν θα συντάσσουν τη λίστα των ανθρώπων που θα απολυθούν” είπε ο κ. Αντάουερ σε δήλωσή του στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, σημειώνοντας ότι γενικά οι εργαζόμενοι συνήθως συζητούν με τους εργοδότες τα σχέδιά τους όσον αφορά τις γονικές άδειες.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τη δήλωση του κ. Αντάουερ επέκρινε ο Συνήγορος Ίσων Ευκαιριών, Μπόστιαν Βέρνικ ο οποίος είπε ότι εξεπλάγη “με την ευκολία με την οποία παραδέχονται οι εργοδότες ότι η ευθύνη της ανατροφής παιδιού είναι εμπόδιο για αυτούς”. Οι δηλώσεις αυτές, είπε αντανακλούν την ατμόσφαιρα στη Σλοβενία.

Οι νομοθετικές αλλαγές που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα αφήνουν αμετάβλητη την πρόβλεψη χορήγησης 105 ημερών άδειας μητρότητας αποκλειστικά στις μητέρες. Οι επιπλέον 260 ημέρες γονικής άδειας μπορεί ακόμα να μοιραστούν μεταξύ των γονέων, αλλά υπό την προϋπόθεση ο καθένας να πάρει τουλάχιστον 30 ημέρες άδεια.

Σχετικά άρθρα