Τσεχία: Αίρεται η ασυλία του Πετρ Νέτσας;

Τσέχοι εισαγγελείς ζήτησαν από την Κάτω Βουλή να άρει την ασυλία του πρώην πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ποινική του δίωξη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κοινοβουλίου.

Ο Νέτσας παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον περασμένο μήνα ύστερα από την αποκάλυψη ότι στενή του συνεργάτιδα εμπλέκεται σε σκάνδαλο δωροδοκίας και κατάχρησης εξουσίας, αλλά ο ίδιος παραμένει μέλος του κοινοβουλίου και χαίρει βουλευτικής ασυλίας.

Η εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι οι κατηγορίες που θα του απαγγείλουν οι εισαγγελείς. Η συνεργάτιδα αυτές θέσεις σε κρατικές εταιρείες με αντάλλαγμα να άρουν τις αντιδράσεις τους προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ο Νέτσας δήλωσε ότι αυτού του είδους η συμφωνία συνηθίζεται στη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης και ότι δεν υπάρχει κάτι το αξιόποινο.

Η 48χρονη διευθύντρια του γραφείου του Νέτσας, Γιάνα Ναγκιόβα, κατηγορείται επίσης ότι χρησιμοποίησε για προσωπικό όφελος τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας στην παράνομη παρακολούθηση της συζύγου του πρωθυπουργού (με την οποία μόλις είχε χωρίσει).

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ναγκιόβα παρουσιάζεται από τον Τύπο της χώρας ως ερωμένη του Νέτσας. Ο συνήγορός της δήλωσε ότι η πελάτισσά του αρνείται μέρος των κατηγοριών και ότι λειτούργησε με καλή πίστη. Ο ίδιος ο Νέτσας έχει δηλώσει ότι δεν γνωρίζει τίποτα περί μυστικών παρακολουθήσεων.

Ο συντηρητικός Νέτσας αντικαταστάθηκε από τον Γίρι Ρούσνοκ, ο οποίος θα ολοκληρώσει την πλήρη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου την Τετάρτη.

Σχετικά άρθρα