Μακεδονίτικη πρασόπιτα

Τα πράσα με το πρόβειο βούτυρο και το μαραθόσπορο συνδυάζονται ιδανικά. Όταν μάλιστα περιβάλλονται και από δύο αφράτα, σπιτικά φύλλα, δίνουν την τέλεια πίτα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε στη γέμιση 120 γρ. φέτα μαζί με 60 γρ. τριμμένη γραβιέρα και αντικαθιστούμε το βούτυρο με ελαιόλαδο.

Mέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄,  Αναμονή: 30΄, Σοτάρισμα + Ψήσιμο: 1 ώρα

Υλικά (για ταψί 26 – 28 εκ.)

Για το φύλλο

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. γλυκού αλάτι

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

40 ml ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας ξίδι

2 κουτ. σούπας πρόβειο βούτυρο, λιωμένο (για το άλειμμα)

Για τη γέμιση

το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1½ κιλό πράσα, ψιλοκομμένα (θα μείνουν περίπου 900 γρ. καθαρό βάρος)

120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 αυγά

1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, καλά κοπανισμένος

1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι

1/2 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη

4 κουτ. σούπας πρόβειο βούτυρο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Φύλλο: Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε το ξίδι, το λάδι και σταδιακά 150 ml νερό και ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό. Χωρίζουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε 2 μπάλες. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.

Γέμιση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μαραθόσπορο και τον κόλιανδρο για περίπου 1 λεπτό, να σκορπίσουν το άρωμά τους. Ρίχνουμε τα πράσα και λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 13 – 15 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν. Ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το ξύσμα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά.

Πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και αλείφουμε το ταψί με λίγο από το λιωμένο βούτυρο.

Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο διαμέτρου περίπου 32 εκ. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, με τρόπο ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση, στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.

Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα (σαν κορδόνι).

Αλείφουμε το φύλλο με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και χαράσσουμε ελαφρώς την πίτα, χιαστί, σε κομμάτια.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα μία άκρη της πίτας. (Σκεπάζουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί.) Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε

Ενα Βιδιανό ή ένα Chardonnay.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

 

Σχετικά άρθρα