Οι 3 λόγοι που ο Ερντογάν πάει σε πρόωρες εκλογές – Το σχέδιο του για να γίνει «Σουλτάνος»

Στις κάλπες οδηγείται η Τουρκία στις 24 Ιουνίου, μετά τη χτεσινή απόφαση του Ερντογάν να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές. Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα γνώριζαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα περίμενε το 2019 για να στήσει κάλπες, ειδικά μετά την έστω και οριακή του νίκη πριν ένα χρόνο, στο δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος, που άλλαζε τα πάντα στο πολιτικό σύστημα της γείτονος (η θέση του πρωθυπουργού καταργείται και ο πρόεδρος της χώρας θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης). Παρότι, λοιπόν οι πρόωρες εκλογές θεωρούνταν αναμενόμενες, η προκήρυξη σε τόσο σύντομο διάστημα ήταν αλήθεια ότι αιφνιδίασε. Εκλογές που ο Ερντογάν θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει, καθώς η νίκη θα τον μετατρέψει και επίσημα πλέον σε… Σουλτάνο στη βάση των συνταγματικών αλλαγών που προώθησε, αποκτώντας διευρυμένες εξουσίες.

Τι ήταν όμως αυτό που τον έσπρωξε σε τόσο άμεση προσφυγή στις κάλπες; Τρεις είναι οι λόγοι, όπως εκτιμούν οι ειδικοί αναλυτές:

1. Οικονομία: Ο Ερντογάν θέλει να προλάβει τη φούσκα της οικονομίας που αργά ή γρήγορα θα σκάσει. Μπορεί μεν η Τουρκία να σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, λόγω της επεκτατικής πολιτικής που ακολουθείται με εντολές Ερντογάν και παρά την αντίθετη άποψη της Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή γίνεται με δανεικά την ίδια ώρα που η η λίρα κατρακυλά και ο πληθωρισμός καλπάζει. Η «φούσκα» είναι ήδη στα όρια της να σκάσει, προκαλώντας ένα κύμα που θα πλήξει κυρίως τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα.

2. Χρόνος: Ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευθεί τη δημοτικότητά του που βρίσκεται στο ζενίθ μετά τη στρατιωτική νίκη στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, ενάντια στους Κούρδους μαχητές. Η στρατιωτική εισβολή πυροδότησε εθνικιστική και λαϊκιστική ρητορεία με τον Ερντογάν να κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους πως επί των ημερών του η Τουρκία όχι μόνο δεν θα χάσει, αλλά και θα κερδίσει εδάφη.

3. Η κατάσταση των αντιπάλων του: Με τις πρόωρες εκλογές ο Ερντογάν αιφνιδιάζει την αντιπολίτευση που βρίσκεται σε αναδιάταξη και δεν προλαβαίνει να οργανωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Άλλωστε, οι αντίπαλοί του είναι αποδυναμωμένοι λόγω του κύματος των διώξεων και εκκαθαρίσεων που ακολούθησε το πραξικόπημα και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι εκλογές, άλλωστε, θα διεξαχθούν με την Τουρκία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, παρά τις διαμαρτυρίες της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικά ας σημειωθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δεν έχει ακόμη επιλέξει υποψήφιο για την προεδρία, καθώς ο ηγέτης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το είχε αποκλείσει από πέρυσι. Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Ενγκίν Αλτάι, είπε ότι η επιλογή υποψηφίου θα γίνει εντός δύο εβδομάδων.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης . Ο δημοφιλής πρώην αρχηγός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και άλλοι βουλευτές βρίσκονται στη φυλακή, ενώ πολλοί δήμαρχοι που εκλέχθηκαν με τις λίστες του, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Το HDP, ωστόσο, ανέδειξε νέα ηγετικά στελέχη και δηλώνει έτοιμο για εκλογές: «Η 24η Ιουνίου δεν είναι ημερομηνία πρόωρων εκλογών, αλλά εκλογών πανικού. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη», είπε ο συμπρόεδρος του κόμματος, Σεζάι Τεμελί.

Τέλος, το αντιπολιτευόμενο υπερεθνικιστικό Iyi Parti της Μεράλ Ακσενέρ, πρώην υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τανσού Τσιλέρ, εμφανίστηκε στο προσκήνιο στα τέλη του περασμένου χρόνου, προσελκύοντας απογοητευμένα στελέχη τόσο από το κυβερνών κόμμα ΑΚP του Ερντογάν, όσο και από το Εθνικιστικό Κίνημα του συμμάχου του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ωστόσο, ο χρόνος των εκλογών ίσως εμποδίσει την Μεράλ Ακσενέρ να κατεβεί υποψήφια, καθώς το νεοσύστατο κόμμα της ενδέχεται να μη μπορέσει να μετάσχει στις εκλογές, αφού ο τουρκικός εκλογικός νόμος ορίζει ότι ένα κόμμα επιτρέπεται να καταθέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές έξι μήνες μετά το τέλος του ιδρυτικού του συνεδρίου. Και το συνέδριο του Iyi Parti ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο. Η ίδια, βέβαια, επιμένει ότι θα διεκδικήσει την προεδρία. «Αρχίζουμε απ’ αυτή τη στιγμή να εργαζόμαστε για τις εκλογές. Είμαι υποψήφια για την προεδρία, θα μαζέψω 100.000 υπογραφές. Να μάθουν όλοι τα όριά τους. Το Iyi Parti θα μετάσχει στις εκλογές και θα νικήσει», δήλωσε.

 

 

 

Σχετικά άρθρα