Πανελλήνιες εξετάσεις: Πώς μπορούν οι γονείς να σταθούν δίπλα στα έφηβα παιδιά τους και να διαχειριστούν το άγχος τους;

ΟιΑυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-05-18T134151.533-1024x576.jpg Πανελλήνιες πλησιάζουν  και όσοι έχετε υποψηφίους στο σπίτι θα έχετε καταλάβει πόση πίεση αισθάνονται, τόσο από το σχολείο και την κοινωνία όσο -και δυστυχώς- από εσάς…

Πώς να βοηθήσετε τους… έφηβους σε απόγνωση που έχετε στο σπίτι σας;

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές προς… αγχωμένους γονείς!

Προσπαθήστε να ελέγξετε το στρες των παιδιών σας

Βλέπετε πόσο αγχωμένο είναι το παιδί σας. Να δείχνετε κατανόηση! Αλλά μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε συχνά τη φράση: “Ξέρω ότι έχεις πολύ μεγάλο άγχος αυτόν τον καιρό αλλά οι γονείς σου δεν είναι ο σάκος του μποξ που θα ανέχονται τα πάντα. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για σένα ούτε για μας”.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-05-18T134132.859-1024x576.jpg

Να είστε ψύχραιμοι αλλά ειλικρινείς

Προσπαθήστε να μην εκφράζετε και να μην προβάλλετε στα παιδιά σας το δικό σας άγχος. Όσο αγχωμένοι και να είστε, μείνετε ψύχραιμοι. Βέβαια μη φτάσετε στο άλλο άκρο και το παιδί πιστεύει ότι δεν ενδιαφέρεστε!

Μην υποβιβάζετε τη σπουδαιότητα των Πανελληνίων

Φράσεις του τύπου “δεν είναι παρά ένα διαγώνισμα” δεν ταιριάζουν καθόλου στη συγκεκριμένη περίοδο. Το παιδί σας βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη ηλικία και αισθάνεται ότι κρίνεται το μέλλον του από τις επιδόσεις του στις Πανελλήνιες. Μην του πάτε κόντρα λοιπόν. Για εκείνο είναι το πιο σημαντικό βήμα της ζωής του μέχρι τώρα!

Βάλτε μαζί μικρούς στόχους

Βοηθήστε το να οργανώσει το διάβασμά του, βάλτε μικρούς στόχους και κάθε φορά που τους πετυχαίνει, προτείνετέ του μικρούς επαίνους: μια έξοδο, ένα διάλειμμα για να δει την αγαπημένη του σειρά… Έτσι θα είναι συγκεντρωμένο αλλά και πιο αποδοτικό!

Αντιστρέψτε τους ρόλους σας

Σας έχει συνηθίσει στον ρόλο αυτού που τα ξέρει όλα, κάτι που προσιδιάζει στον ρόλο του δασκάλου. Μπείτε στη θέση του μαθητή. Επιλέξτε και κάποιο μάθημα που δεν γνωρίζετε καλά για να έχει και ρεαλισμό το παιχνίδι ρόλων. Βάλτε του να σας εξηγήσει όσα γνωρίζει! Θα του δώσει κουράγιο, θα του αναπτερώσει το ηθικό και θα είναι γι΄αυτό και ένα καλό τεστ για να τσεκάρει τις γνώσεις του!

Μην του επιβάλλετε τους δικούς σας κανόνες μελέτης

Μπορεί να είναι παιδί σας, μπορεί να θέλετε να το βοηθήσετε αλλά έχει φτάσει σε μια ηλικία που μπορεί να καταλάβει σε μεγάλο βαθμό πώς μπορεί να διαβάσει, πώς θέλει να οργανώσει τη σκέψη του. Αν του προτείνετε πράγματα που βοηθούν εσάς στη μελέτη, τότε είναι λογικό να αντιδράσει. Αφήστε το να κάνει το πρόγραμμά του και επέμβετε όπως και όπου σας έχει ανάγκη!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-05-18T134120.019-1024x576.jpg

Τονίστε τα θετικά τους σημεία

Όταν διαβάζετε μαζί τους, τονίστε πόσο καλά θυμούνται το τάδε κεφάλαιο και μην τους θυμίζετε ότι χθες δεν μπορούσαν να λύσουν την άσκηση των μαθηματικών! Τονώστε τους το ηθικό όσο περισσότερο μπορείτε!

Φαγητό και υγιεινές συνήθειες!

Φροντίστε όσο ποτέ άλλοτε τη διατροφή τους! Συχνά υγιεινά γεύματα, φρούτα και λαχανικά, κρέας και αυγά! Ε και κανένα γλυκάκι για να δυναμώνετε τη μνήμη τους!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-05-18T134107.349-1024x576.jpg

Φροντίστε να κοιμούνται καλά!

Προτρέψτε τους να κάνουν διαλείμματα ύπνου ακόμα και μέσα στη μέρα. 1 ώρα ύπνου το μεσημέρι θα τα ξεκουράσει και θα δώσει ώθηση για απογευματινές επαναλήψεις! Εννοείται ότι το βραδινό ξενύχτι απαγορεύεται!

Βαθιές ανάσες!

Όταν βλέπετε ότι το παιδί σας είναι σε πανικό, επιστρατεύστε όλες τις ασκήσεις αναπνοής που έχετε μάθει είτε στη γιόγκα είτε σε παλιά μαθήματα μουσικής! Ωθήστε το να παίρνει βαθιές ανάσες, να ηρεμήσει και να χαλαρώσει! Αποσπάστε του την προσοχή με κάτι αστείο ή θετικό! Όπως το πού θα πάει διακοπές!!!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-05-18T134042.608-1024x576.jpg

Διαλείμματα

Φροντίστε στο πρόγραμμα των παιδιών να υπάρχουν οπωσδήποτε συχνά μικρά διαλείμματα και κάποια λίγο μεγαλύτερα. Για φαγητό, για να δει την αγαπημένη του σειρά, να ξεμουδιάσει, να μιλήσει στο τηλέφωνο… Όλα χρειάζονται!

Κρύψτε τα κινητά

Τα κινητά και τα τάμπλετ αυτό το διάστημα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ. Όσο κι αν είναι εξαρτημένο το παιδί σας από το κινητό του, δώστε του να καταλάβει πόσο κακό του κάνει αυτό το διάστημα: είναι ένα μέσο διάσπασης της προσοχής του από το διάβασμά του. Παράλληλα, πρέπει να εφαρμόζετε τουλάχιστον αυτόν τον καιρό τον χρυσό κανόνα για τις μπλε οθόνες: τις κλείνουμε 2 ώρες πριν τον ύπνο!

Να είστε δίπλα στα παιδιά σας και να προσπαθήσετε να τα ενθαρρύνετε στο δύσκολο αυτό εγχείρημα στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν. Θέλουν την στήριξή σας και όχι την κρτιτική σας! Είναι μία αγχωτική περίοδος που πλησιάζει, όμως δεν θα κρατήσεις για πολύ ακόμα. Κάντε υπομονή, άλλωστε δεν είστε εσείς το θέμα σε αυτήν την περίπτωση! Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που δίνουν φέτος εξετάσεις!

Σχετικά άρθρα