Η έλλειψη ύπνου… παχαίνει τα παιδιά

Όλοι έχουμε ακούσει τη λαϊκή ρήση “Ο ύπνος τρέφει τα παιδιά”. Η φράση αυτή έχει θετική χροιά και ουσιαστικά σημαίνει πως τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται πολύ για να αναπτύσσονται σωστά και να είναι υγιή. Μια νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει αυτήν την άποψη συνδέοντας την έλλειψη ύπνου με την παχυσαρκία!

Πρόκειται για μια βρετανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep και αφορά παιδιά και εφήβους.  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γουάργουικ, τα παιδιά και οι έφηβοι που – σε τακτική βάση-  δεν κοιμούνται επαρκώς, διατρέχουν τον κίνδυνο να πάρουν περισσότερο βάρος καθώς μεγαλώνουν ενώ είναι πιθανότερο να εξελιχθούν σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.

Λεπτομέρειες της επιστημονικής μελέτης

Τα αποτελέσματα της μελέτης του Sleep δεν αφορούν μια και μόνο συγκεκριμένη έρευνα αλλά βασίζονται σε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση πλήθους ερευνών που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια στο επιστημονικό περιοδικό. Μάλιστα, οι συγγραφείς της νέας αυτής μελέτης εστίασαν στα αποτελέσματα 42 πληθυσμιακών μελετών που είχαν γίνει σε βρέφη, παιδιά και εφήβους, 0-18 ετών, σε δείγμα συνολικά 75.499 συμμετεχόντων. Η μέση διάρκεια ύπνου υπολογίστηκε τόσο από ερωτηματολόγια όσο και από φορητές μικροσυσκευές που είχαν φορέσει οι συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές χώρισαν το δείγμα σε δύο κατηγορίες: όσους κοιμόντουσαν κανονικά και όσους κοιμόντουσαν λίγο. Οι τελευταίοι κοιμόντουσαν λιγότερο από αυτό που όριζαν οι κατευθυντήριες οδηγίες βάσει ηλικίας.

Ποια είναι η ιδανική διάρκεια ύπνου ανά ηλικιακή κατηγορία;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, τα βρέφη (4-11 μηνών) πρέπει να κοιμούνται από 12 έως 15 ώρες, τα νήπια (1-2 ετών) από 11 έως 14 ώρες, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών) 10-13 ώρες, τα παιδιά σχολικής ηλικίας (6-13 ετών) 9-11 ώρες και οι έφηβοι (14-17 ετών) 8-10 ώρες.

Αν έχετε παιδιά που κοιμούνται λιγότερο από αυτές τις ώρες, τότε καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να τους αυξήσετε τις ώρες ύπνου! Προσοχή ειδικά στους έφηβους, που έχουν πολλά πράγματα στο μυαλό τους και βρίσκονται σε μια περίεργη φάση λόγω των αλλαγών που παρατηρούν στο σώμα τους και στην ψυχολογία τους.

Οι διαφορές στο βάρος στις δυο κατηγορίες των συμμετεχόντων στην έρευνα

Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο τρία χρόνια και οι αλλαγές στον Δείκτη Μάζας Σώματος καταγράφονταν σε όλη τη διάρκεια της μελέτης. Σε όλες τις ηλικίες τα άτομα που κοιμόντουσαν λίγο είχαν πάρει περισσότερο βάρος και συνολικά είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Γιατί η έλλειψη ύπνου παχαίνει,  σύμφωνα με τους επιστήμονες;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα περιττά κιλά σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο και τον διαβήτη τύπου 2, παθήσεις που εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα και στα παιδιά τα τελευταία χρόνια. Και από τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνεται πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι ένας σημαντικός και τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για το ενδεχόμενο παχυσαρκίας.

Με πληροφορίες από in.gr

Σχετικά άρθρα