Μίζες, διαπλοκή και πλαστογραφίες στη UNICEF

Μπορεί η είδηση ότι το ελληνικό παράρτημα της UNICEF τέθηκε εκτός του διεθνούς οργανισμού, να έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά για τους καλά γνωρίζοντες πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Την Παρασκευή κυκλοφόρησε η είδηση ότι η Διεθνής Επιτροπή της UNICEF απέσυρε το Σύμφωνο Αναγνώρισης από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή, απόφαση η οποία μάλιστα έχει άμεση ισχύ.

Σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης γίνεται λόγος για «ανησυχίες που προέκυψαν από πρόσφατο έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα». Όπως φαίνεται, τα αποτελέσματα της έρευνας οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή της συνεργασίας, με τη διεθνή οργάνωση να δεσμεύεται ωστόσο ότι θα συνεχίσει να προσφέρει έργο στην Ελλάδα εφόσον ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και καταλήξουν σε ένα καινούργιο σχήμα λειτουργίας.

Η σημερινή πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής, Σοφία Τζιτζίκου, εξήγησε εν συντομία την υπόθεση, τονίζοντας ότι το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο είναι αυτό που «προκάλεσε και στήριξε ενεργά την κάθαρση εντός του οργανισμού».

«Το παρόν Δ.Σ. ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο του 2016. Κατόπιν καταγγελιών που έφτασαν στα χέρια μας, στις αρχές του 2017, διατάξαμε διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο, ο οποίος εντόπισε διάφορες ατασθαλίες. Αμέσως κοινοποίησα τόσο τα αποτελέσματα, όσο και τις καταγγελίες, στα κεντρικά του οργανισμού, στη Γενεύη. Τον Οκτώβριο του 2018 είχα συνάντηση με τη Διεθνή Επιτροπή, όπου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος σε βάθος 15ετίας, με τη δική μας στήριξη φυσικά. Το πόρισμα του τελευταίου ελέγχου έδειξε πράγματα που ξεπερνούσαν το επίπεδο των απλών παρατυπιών…», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» η κ. Τζιτζίκου.

Από τα ατελείωτα ζητήματα κακοδιαχείρισης και διαπλοκής στη UNICEF, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων:

  • Τεράστια ποσά που χάθηκαν από προμήθειες, που αποδίδονταν με ανάθεση και όχι με διαγωνισμούς
  • Έσοδα τα οποία δεν δικαιολογούνται από πωλήσεις ούτε και εμφανίζονται στα ταμεία της επιτροπής
  • Μισθοί 30 εργαζομένων που συνολικά υπερβαίνουν το 1.100.000 ευρώ τον μήνα
  • Πλαστογράφηση υπογραφών

Πηγή: efsyn.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X