Ομιλία Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα υπάρξει παράταση του μνημονίου»

Κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τους συμψηφισμούς για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε και στην επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια. «Αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας την αυξημένη νευρικότητα της γείτονος Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο».

«Ταυτόχρονα», σημείωσε, «με αυξημένο κύρος και ανακτημένη αξιοπιστία, έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη θέση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης και συμμαχιών για τη στήριξη των δίκαιων θέσεών της».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο άλλωστε, αλλά και έμπρακτη υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και συνολικότερα του διεθνούς παράγοντα στο θέμα της απαράδεκτης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι στις προκύπτουσες διαφορές μας με την Τουρκία, έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε».

Και προσέθεσε:

«Αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα απορρίπτουμε, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι καλοδεχούμενο το σκέλος των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, που μιλά για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα. Υπογράμμισε όμως ότι αυτές οι δηλώσεις, από μόνες τους δεν αρκούν και πως χρειάζονται και επόμενα βήματα. «Πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη. Πρέπει να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις δικαιοκρατικές επιταγές», είπε, για να σχολιάσει πως «οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο».

«Εμείς», τόνισε, «από τη δική μας πλευρά μαζί με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, επιμένουμε να κρατάμε τη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου».

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης πορείας

Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο τέλος μιας δύσκολης πορείας, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει έναν από τους κεντρικούς της στόχους: Την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία.

Αυτό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό,  δεν σημαίνει ότι θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα και ότι δε θα υπάρχουν ακόμη πληγές σοβαρές που θα πρέπει να επουλώσει η κυβέρνηση ή ότι δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους προκειμένου να εξυπηρετούμε το χρέος «που η αλόγιστη διαχείριση των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα, φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «είναι εντελώς διαφορετικό να έχεις στόχους δεδομένους και να έχεις έναν στοιχειώδη έλεγχο στα πλαίσια των ευρωπαϊκών σου υποχρεώσεων και άλλο να είσαι αναγκασμένος να συγκυβερνάς με τη τρόικα».

«Δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια του μνημονίου ούτε η παράταση του μνημονίου, ούτε η δήθεν έξοδος, η μη καθαρή έξοδος, η βρώμικη έξοδος, όπως θέλετε πείτε το», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι «αυτό που υπάρχει είναι μια σαφής ολοκλήρωση και καθαρή έξοδος, που είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία και πολύ σημαντική εξέλιξη». «Χωρίς όμως», τόνισε, «αυτό να σημαίνει ότι θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου, χωρίς να σημαίνει ότι επιστρέφουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση.

Μίλησε για «μια οικονομία και μια κοινωνία που παρά τις δυσκολίες πατάνε ξανά στα πόδια τους. Πολίτες που σιγά-σιγά μετά από οχτώ χρόνια δυσκολιών και απαισιοδοξίας ξαναβρίσκουν τον τρόπο, δειλά και είναι λογικό, να είναι ξανά αισιόδοξοι. Ξαναβρίσκουν τον τρόπο να έχουν προσδοκίες».

Είπε ότι «αυτό είναι δική μας επιτυχία», «διότι δεν θέλουμε την κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών», καθώς «η κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών δεν μπορεί παρά να είναι αντίπαλός της Αριστεράς».

Ως ρεαλιστικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της μεταμνημονιακής περιόδου ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης

Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης που εκπονεί η κυβέρνηση και το οποίο θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogorup της 27ης Απριλίου.

Ανέφερε ότι αυτό έχει γραφτεί λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015 και υλοποίησε τα τελευταία δύο χρόνια, για να τονίσει ότι «την ίδια στιγμή όμως έχει και ένα σαφές στίγμα των δικών μας ιεραρχήσεων και  προτεραιοτήτων, των δικών μας αξιών και στόχων»:

* Την οικονομική ανάπτυξη που δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, αλλά στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσα από επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

* Την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.

* Την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

-Των μεταφορών και των logistics

-Της ενέργειας

-Του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης

-Των υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας

-Και φυσικά του τουρισμού που συνεχίζει να αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, τόνισε, προβλέπει επίσης:

* Την επαναφορά θεσμών ρύθμισης της αγοράς εργασίας αλλά και ενίσχυσης των συλλογικών φορέων των εργαζομένων: Μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων χωρίς τις οποίες ελλείπουν οι θεσμικές προϋποθέσεις για την συλλογική οργάνωση των εργαζόμενων.

* Την οικοδόμηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και κράτους πρόνοιας. Ανταποδοτικού και αποτελεσματικού. Που θα μπορεί να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια και την ευημερία του συνόλου του πληθυσμού.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα