Άλεκ Μινασιάν: Ο οδηγός του λευκού βαν που σκόρπισε τον θάνατο στο Τορόντο- Οι υποψίες για τρομοκρατική επίθεση και τα βίντεο που συγκλονίζουν

Αντιμέτωποι με τον θάνατο βρέθηκαν οι πολίτες που βρίσκονταν στον δρόμο Γιανγκ, στο κέντρο του Τορόντο τη Δευτέρα 23 Απριλίου. Η τρελή πορεία του λευκού βαν που οδηγούσε ο Άλεκ Μινασιάν είχε ως αποτέλεσμα 10 νεκρούς και 15 τραυματίες εκ των οποίων οι 4 φέρουν σοβαρά τραύματα.

Τα ερωτηματικά πολλά καθώς ο μακελάρης του Τορόντο είχε λευκό ποινικό μητρώο. Αφού αποκλείστηκε το ενδεχόμενο του ατυχήματος πολλοί ήταν αυτοί που φοβήθηκαν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση. Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε από το γεγονός ότι πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα έχουν χρησιμοποιήσει ως όπλα οχήματα.

 

Το χρονικό της τρελής πορείας του βαν

Την πρώτη ηλιόλουστη μέρα στον Καναδά επέλεξε ο Άλεκ Μινασιάν για να διαπράξει την επίθεσή του στους ανυποψίαστους περαστικούς της οδού Γιανγκ. Ο δρόμος δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμου του Καναδά.

Η ώρα είναι 13:26 τοπική ώρα (20:26 ώρα Ελλάδας) και το τηλέφωνο της αστυνομίας χτυπάει. Η κλήση που έγινε στον αριθμό των επειγόντων περιστατικών ανέφερε ότι φορτηγάκι είχε χτυπήσει πεζούς στην οδό Γιανγκ.

 

Ούτε η ώρα πιθανότατα επιλέχθηκε τυχαία αφού ήταν η ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος με αποτέλεσμα πολλοί υπάλληλοι γραφείου που εργάζονται στην περιοχή κάθονταν ή περπατούσαν εκείνη τη στιγμή. Το λευκό φορτηγάκι άρχισε να πέφτει πάνω σε ανθρώπους με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να αφήνει πίσω του νεκρούς και τραυματίες. Η αιματηρή πορεία του δεν σταμάτησε παρά 1 χιλιόμετρο μετά σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας στο Τορόντο, Μαρκ Σόντερς.

Δυστυχώς η φονική διαδρομή του βαν συνεχίστηκε για 26 ολόκληρα λεπτά αφού στις 13:52 έγινε η σύλληψη του Άλεκ Μινασιάν κοντά στο φορτηγάκι, το οποίο είχε υποστεί ζημιά και βρίσκονταν ακινητοποιημένο στο πεζοδρόμιο.

Την ώρα της σύλληψης φώναζε: «Σκότωσέ με»

Βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας καταγράφει την σκηνή της σύλληψης. Ο Άλεκ Μινασιάν κρατούσε ένα αντικείμενο στο αριστερό του χέρι και φώναζε προς τον αστυνομικό που τον σημάδευε με το όπλο: «Σκότωσέ με» και στη συνέχεια επέμενε : «Πυροβόλησέ με στο κεφάλι». Ταυτόχρονα υποστήριζε ότι έχει όπλο. Ο αστυνομικός κρατώντας την ψυχραιμία του και επιμένοντας να τον σημαδεύει με το όπλο τού απάντησε: «Δεν με ενδιαφέρει. Πέσε κάτω».
Ο αστυνομικός επαινέθηκε για την αυτοσυγκράτηση και την ωριμότητα που έδειξε.

Οι μαρτυρίες συγκλονίζουν

Κανείς από αυτούς που βρέθηκαν στο κέντρο του Τορόντο δεν πίστευε ότι θα αντίκριζε αυτό το αποκρουστικό θέαμα. Η πορεία του βαν διαγράφηκε με τα πτώματα που άφησε πίσω του σε μία ζώνη δύο σχεδόν χιλιομέτρων. Οι εικόνες από τα συντρίμμια κάνουν ξεκάθαρο ότι ο κόσμος που βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή έζησε εφιαλτικές στιγμές.

Ο Ρόκο Τσινιέλι που ήταν αυτόπτης μάρτυρας διηγήθηκε: «Άκουσα φωνές, ουρλιαχτά, γύρισα και είδα αυτό το βαν να κατεβαίνει τον δρόμο. Ο οδηγός έκανε ζιγκ ζαγκ, στο πεζοδρόμιο, στον δρόμο συνέχιζε την πορεία του».

Ο 42χρονος άνδρας είδε τους τραυματίες που είχε αφήσει στο διάβα του το βαν και έσπευσε να βοηθήσει : «Τους έκαναν μαλάξεις. Δύο από αυτούς πέθαναν εκεί, μπροστά στα μάτια μου». Δυστυχώς δεν ήταν τα μόνα που κείτονταν κατά μήκος της οδού Γιανγκ.

 

Την δική του ιστορία είπε ο Νάνα Αγκιεμάν-Μπαντού που βρέθηκε κι εκείνος στο σημείο λίγο μετά τη 13:00. Ο 56χρονος σοφέρ, μόλις έχει αφήσει ένα πελάτη και είδε το βαν να κατευθύνεται προς το κέντρο της πόλης όπου λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά διεξάγεται η υπουργική σύνοδος G7.

«Αρχικά σκέφτηκα ότι πρόκειται για όχημα τροφοδοσίας, αλλά έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα στο πεζοδρόμιο», είπε. Είδε μία γυναίκα να προσπαθεί να προστατευτεί σε μία στάση λεωφορείου αλλά τα τζάμια της θρυμματίστηκαν και έπεσαν επάνω της. Ο Νάνα Αγκιεμάν-Μπαντού έτρεξε να τη βοηθήσει καθώς το βαν συνέχιζε την τρελή πορεία του, όπως είπε.

«Τον είδα να οδηγεί σαν τρελός και να πέφτει επάνω σε ανθρώπους», είπε ένας άλλος «σκέφτηκα αμέσως αυτά που συνέβησαν στο Λονδίνο, στη Νίκαια» ή παρόμοιες επιθέσεις τζιχαντιστών.

Το προφίλ του Άλεκ Μινασιάν που σκόρπισε τον θάνατο

Η αστυνομία ύστερα από τη σύλληψη του δράστη ανακοίνωσε το όνομα του οδηγού του βαν χωρίς ωστόσο να μπορεί να μιλήσει για «το ακριβές κίνητρο» της πράξης του. Ο 25χρονος Άλεκ Μινασιάν είναι κάτοικος του Ρίτσμοντ Χιλ, ενός προαστίου στο βόρειο Τορόντο. Ο νεαρός δεν ήταν γνωστός στις αρχές.

Όπως δήλωσαν παλιοί συμμαθητές του, είχε φοιτήσει σε γυμνάσιο για μαθητές με ειδικές ανάγκες. Όπως ωστόσο τονίζεται και από το ΑΠΕ ΜΠΕ «o όρος «ειδικές ανάγκες» χρησιμοποιείται με μάλλον διασταλτικό τρόπο από το καναδικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς συμπεριλαμβάνει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, συμπεριφορικές διαταραχές και διάφορες μορφές αναπηρίας».

 alek-minassian

Ο Άλεκ Μινασιάν πήγαινε στο δευτεροβάθμιο σχολείο Thornlea, στα βόρεια προάστια του Τορόντο όπου φοιτούν και μαθητές με ειδικές ανάγκες, που παρακολουθούν ταυτόχρονα κανονικά αλλά και ειδικά μαθήματα.

Σίγουρα οι μαρτυρίες των συμμαθητών του καταδεικνύουν έναν άνθρωπο που είχε προβλήματα κοινωνικοποίησης, ωστόσο δεν είχαν αντιληφθεί κάποια βίαιη συμπεριφορά. Όπως φαίνεται από τις μαρτυρίες των συμμαθητών του ο νεαρός περπάταγε συχνά στους διαδρόμους και τις αίθουσες με το κεφάλι κάτω και τα χέρια πλεγμένα σφιχτά, ενώ έβγαζε ήχους παρόμοιους με νιαουρίσματα.
Η Σιρίν Τσάμι δήλωσε ότι ο Άλεκ Μινασιάν που ήταν στην ίδια τάξη με εκείνη δεν είχε βίαιη συμπεριφορά.

«Δεν ήταν κοινωνικός, αλλά από όσο θυμάμαι, ήταν απόλυτα άκακος» υποστήριξε η Σιρίν Τσάμι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Άλεκ Μινασιάν αποφοίτησε από το γυμνάσιο Thornlea το 2011 και γράφτηκε στο κολέγιο Seneca όπου φοίτησε από το 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2018. Όπως αναφέρει το Ρόιτερς ανάμεσα στα επαγγελματικά του προσόντα ήταν και η ανάπτυξη λογισμικού, στοιχείο που υπήρχε σε παλιότερη εκδοχή της σελίδα του facebook του Μινασιάν την οποία προσπέλασε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Από ότι φαίνεται ο Άλεκ Μινασιάν είχε καλή σχέση με την τεχνολογία αφού όπως ο ίδιο είχε αναρτήσει σε ιστολόγιό του το 2013 ξεκίνησε να δουλεύει στο Κέντρο του Κολεγίου Σένεκα για την Ανάπτυξη Ανοιχτής Τεχνολογίας.

Όπως μαθαίνουμε από το ΑΠΕ ΜΠΕ «στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Google με εφαρμογές για συσκευές με λειτουργικό Android υπάρχει ένα app που βοηθά τους χρήστες να βρίσκουν χώρο στάθμευσης που έχει υπογράψει κάποιος Άλεκ Μινασιάν.» χωρίς να γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον ίδιο.

 

Δεν είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας

Πολύ γρήγορα αποκλείστηκε το ενδεχόμενο του ατυχήματος και ξεκαθαρίστηκε από τον επικεφαλής της αστυνομίας ότι επρόκειτο για ενέργεια «από πρόθεση».
Σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας τα «φρικτά γεγονότα» δεν μοιάζουν να «έχουν καμιά σύνδεση με την εθνική ασφάλεια». Με άλλα λόγια ο Γκούντεϊλ εμμέσως απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Μινασιάν να ήταν ριζοσπαστικοποιημένος, τζιχαντιστής.

Σχετικά άρθρα