Βενσάν Μπολορέ: Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος που ανακρίνεται για διαφθορά – Οι διακοπές 152.500 ευρώ που είχε δωρίσει στον Σαρκοζί και η κόντρα με Μπερλουσκόνι

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Βενσάν Μπολορέ ανακρίθηκε από τις γαλλικές αρχές καθώς, όπως έκανε γνωστό ο δικηγόρος του, καθώς υπάρχουν υποψίες για διαφθορά και χρηματισμό ξένων δημόσιων αξιωματούχων και συνέργεια σε διαφθορά.
Με μήνυμά του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters επιβεβαίωσε ο συνήγορός του τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει σε βάρος του δισεκατομμυριούχου.

Δεν του έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες για κάποιο έγκλημα επειδή σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο για να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης πρέπει να ληφθεί απόφαση από τις αρχές.

Οι καταγγελίες μιλάνε για εμπλοκή του ομίλου Μπολορέ στις προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων στην Αφρική με αντάλλαγμα επικερδή συμβόλαια για την εκμετάλλευση λιμανιών. Ο όμιλος μπορεί να αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται.
Ποιος είναι ο λίγο πολύ άγνωστος σε εμάς Βενσάν Μπολορέ και ποια η σχέση του με τον πρώην Ιταλό και Γάλλο πρόεδρο.

vincent-bollore-9
twitter/ Anaël

Ο μεγιστάνας παππούς του και η “πτώση” της επιχείρησής του

Ο Μπολορέ γεννήθηκε στο προάστιο Boulogne-Billancourt του Παρισιού το 1952. Φοίτησε στο Λύκειο Janson de Sailly και στη συνέχεια πήρε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο Paris X Nanterre. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τις επενδύσεις.

Ο παππούς του ο μεγιστάνας χαρτιού Ρενέ Μπολορέ, ο οποίος πήρε τον έλεγχο της αγοράς χαρτιού της Odet το 1863. Η εταιρεία έμεινε στην οικογένεια και άρχισε να διοικείται διαδοχικά από μέλη της. Το 1972 η επιχείρηση επέκτεινε την οικονομική της δραστηριότητα αλλά σύντομα έπεσε σε οικονομική δυσχέρεια και απέκτησε χρέη. Τελικά θα πουληθεί στην τράπεζα επενδύσεων Edmond de Rothschild τρία χρόνια αργότερα. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι ο Bolloré ξεκίνησε την καριέρα του ως εκπαιδευόμενος στην Edmond de Rothschild.

Ο Βενσάν Μπολορέ έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Γαλλίας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Εδραιώθηκε σταθερά στην ελίτ της γαλλικής κοινωνίας, παίζοντας αναπόσπαστο ρόλο σε πολλές από τις βιομηχανίες του. Επίσης το όνομά του έχει ακουστεί επειδή είναι στενός φίλος του πρώην Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

vincent-bollore-8
twitter/ Alexis Poulin

Τα πρώτα βήματα στην καριέρα του και ο όμιλος Μπολορέ

Η ενασχόλησή του με τις επενδύσεις ξεκίνησε όταν ανέλαβε τον οικογενειακό ελεγχόμενο όμιλο Bolloré ο οποίος ασχολείται με τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων , την κατασκευή χαρτιού (χαρτί τσιγάρων και χαρτιών) καθώς και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η Bolloré απασχολεί 32.000 άτομα σε πολλά μέρη του κόσμου (Γαλλία, Αφρική, Ασία). Η ενασχόλησή του ομίλου με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχει απασχολήσει στο παρελθόν.

Υπό τον έλεγχο του Βενσάν Μπολορέ είναι η διαφημιστική εταιρεία Havas. Το 2005 απέκτησε το 40% της εταιρείας holding που κατέχει την εταιρεία δημοσκοπήσεων CSA. Στο παρελθόν δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για την οικονομική εφημερίδα Les Echos, ενώ στο παρελθόν είχε αγοράσει τον τηλεοπτικό σταθμό Direct8 καθώς και δύο εφημερίδες, την Direct Soir και την Matin Plus οι οποίες διανέμονταν δωρεάν. Τον Ιανουάριο του 2008 η εταιρεία εξέφρασε την επιθυμία να γίνει μέτοχος του φημισμένου, αλλά ταραγμένου, Ιταλικής κατασκευαστικής εταιρείας αυτοκινήτων, Pininfarina. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο όμιλος Bolloré παίζει αξιοσημείωτο ρόλο στις οικονομίες αρκετών πρώην γαλλικών αποικιών στην Αφρική (ιδιαίτερα στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Γκαμπόν, στο Καμερούν και στο Κονγκό).

 

vincent-bollore-7
twitter/ MonChatMoeRugit

Πώς έσωσε την οικογενειακή επιχείρηση

Το όνομα Μπολορέ είχε βαρύνουσα σημασία πολύ πριν ο Βενσάν γεννηθεί σε ένα προάστιο του Παρισιού. Ωστόσο δημιούργησε την προσωπική του περιουσία όταν κατάφερε να διασώσει την οικογενειακή επιχείρηση Bolloré Group αγοράζοντάς την για ένα μόνο φράγκο το 1981. Εκείνος ήταν που την αναβάθμισε και δημιούργησε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως. Η Bolloré Group έχει μερίδια σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη διαφήμιση, στο λιανικό εμπόριο, καθώς και στις ηλεκτρικές μπαταρίες.

Η επιτυχία που ακολούθησε των επιλογών του, του επέτρεψε να έχει ιδιοκτησιά στο Σαιν Τροπέ που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Κυανής Ακτής και είναι ξακουστό για τους λαμπερούς και πλούσιους επισκέπτες του. Μάλιστα έχει και ιδιωτική παραλία. Επίσης έχει έναν αμπελώνα που εκτείνεται σε 15 στρέμματα καθώς και ένα σκάφος που ονομάζεται Paloma. Αυτό μαλιστα είναι και το επίμαχο σκάφος που φιλοξένησε τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί το 2007 στις υπερπολυτελείς διακοπές που “προκάλεσαν” τον λαό της Γαλλίας.

vincent-bollore-5

Οι διακοπές αξίας 152.500 ευρώ που έκανε δώρο στον Σαρκοζί!

Ο Vincent Bolloré είναι προσωπικός φίλος του πρώην Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και αυτό έγινε ευρύτερα γνωστό όταν το 2007 ο πρώτος αποφάσισε να κάνει δώρο τριήμερες διακοπές στον δεύτερο. Παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η φιλία τους είχε παρελθόν άνω των 20 χρόνων η κοινή γνώμη αλλά και η αντιπολίτευση επέκρινε την επιλογή του να αποδεχτεί ένα τόσο ακριβό δώρο.
Οι διακοπές της τριμελούς οικογένειας Σαρκοζί είχαν διαρκέσει μόλις 3 μέρες αλλά το κόστος τους υπολογίστηκε ότι ήταν πάνω από 150.000 ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι διέμειναν σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο ενώ ύστερα μεταφέρθηκαν με ιδιωτικό αεροσκάφος στο υπερπολυτελές γιοτ του μεγαλοεπιχειρηματία Βενσάν Μπολορέ ίσως δικαιολογείται με έναν τρόπο το εν λόγω ποσό.

nikola-sarkozi

Η απάντηση του τότε προέδρου της Γαλλίας ήρθε από την Μάλτα όπου έκανε τζόκινγκ. Εκεί δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Γάλλοι φορολογούμενοι δεν επιβαρύνθηκαν ούτε με ένα λεπτό του ευρώ. Επίσης δεν είχε παραλείψει να αναφερθεί και στη φιλία του με τον Βενσάν Μπολορέ:
«Γνωρίζω τον κ. Μπολορέ εδώ και 20 χρόνια. Με κάλεσε στο γιοτ του. Θα μπορούσε να με καλέσει στο σπίτι του, δεν βλέπω γιατί γίνονται συζητήσεις. Δεν έχω καμία πρόθεση να κρυφτώ, να πω ψέματα ή να ζητήσω συγνώμη» είχε πει ο Σαρκοζί.
Ωστόσο οι δηλώσεις του δεν κατεύνασαν τις αντιδράσεις. Ο Σαρκοζί κατηγορούνταν ότι υπήρξε επί χρόνια εκφραστής των συμφερόντων της οικονομικής ελίτ.

vincent-bollore-6
twitter/ L’Humanité

Ο βουλευτής των σοσιαλιστών Ζαν Μαρί Λεγκέν είχε δηλώσει για το γεγονός: «Είναι λογικό να χορηγούν τις διακοπές του μελλοντικού προέδρου πλούσιοι που έχουν να κερδίσουν πολλά από την εύνοια της εξουσίας;»

Ο Σαρκοζί σε απάντηση όλων αυτών είχε πει για τον Μπολορέ ότι «δεν είναι προμηθευτής του γαλλικού δημοσίου. Είναι ένας από τους μεγάλους Γάλλους βιομηχάνους που έχουν κάνει πολλά για τη γαλλική οικονομία».

Αστεία σύμπτωση είναι το γεγονός ότι και ο πατέρας του Βενσάν, Μισέλ Μπολορέ, είχε φιλοξενήσει τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Ζωρζ Πομπιντού ο οποίος είχε δεχθεί παρόμοια κριτική.

Πηγή: flickr.com

Η κόντρα του Βενσάν Μπολορέ με τον Μπερλουσκόνι

Το όνομα του Βενσάν Μολορέ έχει ακουστεί και για την επιχειρηματική διαμάχη που είχε με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Όλα ξεκίνησαν με την εμπλοκή του γαλλικού ομίλου Vinendi, στον οποίο πρόεδρος ήταν ο Βενσάν Μπολορέ, στη Mediaset του Μπερλουσκόνι. Όταν η Vinendi απέκτησε μεγάλο ποσοστό της Mediset ο Μπερλουσκόνι άρχισε να ανησυχεί για την επιχειρηματική του ισχύ.

Η Mediaset είχε κάνει προσφυγή καταγγέλλοντας την Vinendi για χειραγώγηση της αγοράς. Η διαμάχη μεταξύ Vivendi και Mediaset διήρκησε μήνες. Κοινό σχέδιο των δύο εταιριών ήταν η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας που στόχο θα είχε την παγκόσμια προώθηση τηλεοπτικών προϊόντων. Μάλιστα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο για ένα ευρωπαϊκό Netflix.

 vincent-bollore
Twitter / Vincent Bollore

Η προσωπική του ζωή και τα εκκεντρικά χόμπι του

Ο Vincent Bolloré έχει τέσσερα παιδιά από τον πρώτο του γάμο, τους Sébastien, Yannick, Cyrille και τη Marie. Είναι παντρεμένος με την Anaïs Jeanneret η οποία είναι Γαλλίδα συγγραφέας.

Έχει καταταγεί στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμους λαμβάνοντας την 329η θέση της λίστας του περιοδικού Forbes, με εκτιμώμενη περιουσία ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Θα λέγαμε ότι έχει αρκετά περίεργα χόμπι καθώς συλλέγει και κορνιζάρει ετικέτες από αφρώδη μεταλλικά νερά όπως επίσης έχει στην κατοχή του μία συλλογή από τουλάχιστο 1.000 κόμικ.

Σχετικά άρθρα