Τι είπαν στην απολογία τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί: «Εμείς έχουμε αφήσει Τούρκους να φύγουν»

Στο δικαστήριο της Αδριανούπολης βρέθηκαν χθες οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται εδώ και 56 ημέρες στην Τουρκία, όπου και άκουσαν την τρίτη κατά σειρά απορριπτική απόφαση στο αίτημα για αποφυλάκισή τους.

Τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσιεύουν μέρος από την απολογία τους στην αίθουσα του δικαστηρίου, στον τρίτο όροφο του Πλημμελειοδικείου.

Σύμφωνα με την Milliyet, ο Άγγελος Μητρετώδης ανέφερε πως οι δύο Έλληνες ακολούθησαν ίχνη στα σύνορα και πως δεν είχαν καμία κακή πρόθεση, ενώ επισήμανε πως συνεργάστηκαν με τις τουρκικές Αρχές χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.

«Ακολουθούσαμε κάποια ίχνη στα σύνορα. Όταν μας είδαν οι Τούρκοι στρατιώτες κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην συμβεί κάτι κακό. Στη συνέχεια κάλεσα τον διοικητή μου στο τηλέφωνο και του είπα ότι ως δείγμα καλής πρόθεσης θα παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες. Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο αλλά εγώ αυτό δεν το έκανα. Εξηγήσαμε στους Τούρκους στρατιώτες ότι ήρθαμε κατά λάθος, και οι Τούρκοι στρατιώτες κάλεσαν τους ανωτέρούς τους. Δεν προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τους Τούρκους στρατιώτες να πραγματοποιήσουν τις κλήσεις τους. Δεν προσπαθήσαμε να κρυφτούμε. Εμείς απλώς ακολουθούσαμε τα ίχνη στο χιόνι, τα οποία σκεφτήκαμε πως προέρχονταν από πρόσφυγες ή παράνομους μετανάστες».

Το βίντεο της μεταγωγής των δύο στρατιωτικών:

https://www.youtube.com/watch?v=1jts31flZPU

Ο Δημήτρης Κούκλατζης είπε και ο ίδιος πως δεν προσπάθησαν να προβάλλουν αντίσταση και πως συνεργάστηκαν από την αρχή. Ανέφερε δε πως τέτοια συμβάντα γίνονται στην περιοχή των συνόρων, κοντά στα οποία συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες. «Τέτοια συμβάντα έχουν υπάρξει και με Τούρκους στρατιώτες», είπε ο Δ. Κούκλατζης, όπως μεταδίδει η Milliyet, για να προσθέσει:

«Εμείς χωρίς να καταγράψουμε και χωρίς να ενημερώσουμε τους ανώτερους μας, τους είχαμε επιτρέψει να περάσουν στην Τουρκία. Αυτό συμβαίνει συχνά στις δυο πλευρές. Μέχρι σήμερα δεν είχε προκύψει πρόβλημα. Γι´αυτό και απορώ με όσα συμβαίνουν».

Σημειώνεται πως κατηγορητήριο σε βάρος των δύο ενστόλων δεν έχει οριστικοποιηθεί, ενώ ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος.

Οι δύο Έλληνες κρατούνται επί 55 ημέρες, και εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να μείνουν προφυλακισμένοι μέχρι τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Ταγίπ Ερντογάν για τον Ιούνιο. Πρόσφατα άλλωστε ο πρόεδρος της Τουρκίας έθετε ζήτημα ανταλλαγής των δύο με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, κάτι που φυσικά απορρίπτει κάθετα η ελληνική πλευρά.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε λογική συμψηφισμού ή ανταλλαγής των δύο με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

Χθες άλλωστε, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για απελευθέρωση των δύο Ελλήνων από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

«Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτών για την Ελλάδα. Και ελπίζουμε ότι οι δύο αυτοί Έλληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν γρήγορα σπίτι», δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα