Γιατί τα παιδιά δεν κουράζονται ποτέ;

Είστε κι εσείς από εκείνους που αναρωτιούνται πού βρίσκουν τα παιδιά τόση ενέργεια όλη μέρα να τρέχουν πάνω κάτω, να μιλάνε ασταμάτητα, να επιδίδονται σε αθλητικές δραστηριότητες ή σε δημιουργικό παιχνίδι… Μόνο που τα βλέπεις κουράζεσαι! Ένα… κύμα υπερενέργειας σε κατακλύζει και αναρωτιέσαι: Κουράζονται τελικά τα παιδιά;

Μια επιστημονική έρευνα ήρθε να απαντήσει στο ερώτημα που σε απασχολεί: Όχι, τα παιδιά δεν κουράζονται όπως οι ενήλικες. Έχουν άλλες αντοχές!

Το δείγμα της έρευνας

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Frontiers in Psychology”, μελετήθηκε δείγμα από τρεις διαφορετικές κατηγορίες: παιδιά (αγόρια) στην προεφηβεία (8-12 ετών) , επαγγελματίες αθλητές (22-27 ετών) σε καλή φυσική κατάσταση και αγύμναστοι ενήλικες (19-23 ετών). Οι τρεις ομάδες συμμετείχαν σε δυο ειδών δραστηριότητες: αερόβιες και αναερόβιες ενώ μετρήθηκαν οι επιδόσεις τους και τα επίπεδα κούρασής τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά έχουν μύες ανθεκτικούς στην κόπωση ενώ έχουν μια τεράστια ικανότητα ταχείας ανάρρωσης από την υψηλής έντασης σωματική δραστηριότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα παιδιά ξεπέρασαν όχι μόνο τους αγύμναστους ενήλικες αλλά και τους επαγγελματίες αθλητές! Μπορεί τα παιδιά να παρουσίαζαν κάποιες τεχνικές αδυναμίες την ώρα των δραστηριοτήτων (για παράδειγμα κινούνται με μικρότερα βήματα από τους ενήλικες), ωστόσο τα έσωζε πάντα το γεγονός ότι μπορούσαν να αναρρώσουν πιο γρήγορα, ακόμα και από τους γυμνασμένους αθλητές!

Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας

Καταρχάς,  η έρευνα απαντά στο αιώνιο ερώτημα πολλών γονέων: Ναι, τα παιδιά είναι ακούραστα! Ωστόσο, οι αντοχές αυτές, που δε θα παραμείνουν πάντα σε τέτοια επίπεδα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των παιδιών, για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η φυσική τους κατάσταση και επομένως και η υγεία τους! Ουσιαστικά, σύμφωνα με την έρευνα, οι γονείς θα μπορούσαν να προσανατολίσουν τα παιδιά τους σε πιο αναερόβιες δραστηριότητες για να εξασκήσουν την τεχνική τους. Τεχνική σε συνδυασμό με την αντοχή έχουν το ιδανικό αποτέλεσμα!

Στη συνέχεια -και καθώς πλησιάζουν προς την εφηβεία- θα πρέπει να τα ωθήσουν σε αερόβιες δραστηριότητες για να καλλιεργήσουν την αντοχή τους, που θα αρχίσει να εξασθενεί όσο μεγαλώνουν!

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φέτος δεν θα πάμε διακοπές: Πώς το λέμε στα παιδιά μας;

Συζήτηση με το παιδί: 30 ερωτήσεις που θα του εξάψουν την περιέργεια

Η υπερμετρωπία στα παιδιά: Ποια είναι τα συμπτώματα;

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα