Επιλογή για σπουδές: Συμβουλές για να πάρεις τη σωστή απόφαση

Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια της ΑΣΣΟΕ στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Πρώτη μου επιλογή ήταν η πυροσβεστική, όμως δεν την έπιασα λόγω διαφοράς των μορίων. Το καλοκαίρι βρισκόμουν σε μεγάλο δίλημμα αν έπρεπε να επιλέξω το τμήμα που είμαι ή ΤΕΦΑΑ μιας και ασχολούμαι χρόνια με τον αθλητισμό. Για το τμήμα που είμαι, δεν γνώριζα πολλά. Άκουγα όμως ότι είναι πολύ αξιόλογο. Τελικά το επέλεξα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν νιώθω τόσο ευχαριστημένη. Κατά τη διάρκεια της χρόνιας, συχνά σκεφτόμουν να ξαναδώσω ή να κάνω 10%. Όσο πλησιάζει ο καιρός προβληματίζομαι και αγχώνομαι.

Από τη μια σκέφτομαι να κάτσω να τελειώσω τη σχολή εφόσον πέρασε ένας χρόνος και κάναμε τόσα έξοδα και ότι ίσως στην πορεία μου αρέσει. Αλλά από την άλλη, λέω να κάνω 10% να πάω ΤΕΦΑΑ. Αλλά αν το μετανιώσω; Σε όσους το λέω, μου λένε ότι είμαι τρελή να αφήσω τέτοια σχολή για τα ΤΕΦΑΑ. Εγώ δεν τα υποτιμώ σαν σχολή γιατί μου αρέσει να ασχοληθώ με φυσιοθεραπεία ή ειδικής αγωγής ή θεραπευτική γυμναστική. Αλλά όλα αυτά αν δεν μπορώ να τα εφαρμόσω; Γενικά είμαι πολύ μπερδεμένη αυτούς τους μήνες.

Στο ερώτημα απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η επιλογή των σχολών από μόνη της είναι μια δύσκολη διαδικασία και έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι υποψήφιοι στέκονται περισσότερο από ποτέ, στις προοπτικές των επαγγελμάτων και στις δυνατότητες που θα έχουν αφού τελειώσουν μια σχολή. Οι γονείς και γενικότερα τα μέλη της οικογένειας, από την άλλη, ταλαιπωρούνται από το ερώτημα «θα τα καταφέρει το παιδί μας να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να αποκατασταθεί επαγγελματικά;» Έτσι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται κάτω από το βάρος αυτών των σκέψεων και των διλημμάτων.

Οι ειδικοί του επαγγελματικού προσανατολισμού, συνεχώς καλούνται να απαντήσουν ποια σχολή ή ακόμα και ποιο επάγγελμα είναι καλό ή έχει προοπτικές. Ωστόσο, απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν ληφθούν υπ’ όψιν τα χαρακτηριστικά και τα ενδιαφέροντα του κάθε υποψηφίου.

Διότι, τελικά, σημασία δεν έχει μόνο να κάνει κάποιος σπουδές σε έναν τομέα με προοπτικές, αλλά και να βρει το αντικείμενο του ενδιαφέροντός του που θα ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του. Κι ευτυχώς, δεν έχουμε όλοι μόνο ένα ενδιαφέρον ή μία κλίση, αλλά μια γκάμα, άλλοτε μεγάλη και άλλοτε ακόμα μεγαλύτερη, που την ανακαλύπτουμε διαρκώς σε διάφορα στάδια της επαγγελματικής μας καριέρας. Έτσι, ανακαλύπτοντας και καλλιεργώντας τα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κάνουμε την πιο κατάλληλη για εμάς επαγγελματική επιλογή και να γίνουμε «επιτυχημένοι» και «καλοί» επαγγελματίες.

Σε πρακτικό επίπεδο θα σου πρότεινα να διαβάσεις τα παρακάτω tips που ίσως σε βοηθήσουν να λάβεις την καλύτερη για σένα απόφαση:

  1. Ρώτα άτομα που δουλεύουν πάνω στα αντικείμενα που σε ενδιαφέρουν. Μάθε η καθημερινή τους δουλειά στην πράξη τι tasks περιέχει.
  2. Πάρε παράδειγμα από πολλούς ανθρώπους που σε εμπνέει η επαγγελματική τους πορεία και σύγκρινε τα βήματά τους για επιλογή καριέρας και το πώς οδηγήθηκαν στην επιτυχία.
  3. Πήγαινε σε σχετικά σεμινάρια, μίλα με ανθρώπους του εκάστοτε χώρου, ψάξε στο διαδίκτυο ό,τι μπορείς να βρεις σε σχέση με τη θεωρία πίσω από τη δουλειά και το τι γνώσεις χρειάζεται να έχεις για να την κάνεις καλά.
  4. Ανακάλυψε πρώτα τι περίπου σε ενδιαφέρει και ποιες είναι οι κλίσεις σου, για τι πράγμα απολαμβάνεις να δουλεύεις στην καθημερινότητά σου και μετά δες τις σχετικές μ’ αυτό τάσεις, που θα μπορούσαν να σου εξασφαλίσουν και ένα καλύτερο εισόδημα και τότε βάζεις λίγο νερό στο κρασί σου στον βωμό των χρημάτων ή τα συνδυάζεις.
  5. Σκέψου το ιδανικό για σένα περιβάλλον εργασίας και έχε στο νου σου ότι ακόμα κι αν δεν το βρίσκεις με την πρώτη ή κάνεις μια λάθος επιλογή αρχικά, μπορείς να το αλλάξεις. Ακόμα κι αν το βρεις, η αρχή πάντα είναι δύσκολη, θέλει προσπάθεια, σκληρή δουλειά και συμβιβασμούς. Μην απογοητευτείς κατευθείαν με την κατάσταση, όπως είναι στην πράξη, αλλά συνέχισε να διεκδικείς το καλύτερο για τον εαυτό σου.

Επομένως, πιστεύω πως κάνοντας μια σωστή επιλογή σπουδών -είτε μια λιγότερο σωστή-, το πιο σημαντικό είναι να ανακαλύψεις μέσα σε αυτή την επιλογή τα στοιχεία που σου ταιριάζουν και σε ενδιαφέρουν περισσότερο και να εστιάσεις στους τομείς που θεωρείς πιο κοντά σε αυτά τα στοιχεία. Ευτυχώς, η τελική επαγγελματική ταυτότητα δεν καθορίζεται μόνο από έναν τίτλο σπουδών, αλλά και από τις επιλογές που γίνονται μετά απ’ αυτόν ή συμπληρωματικά και παράλληλα μ’ αυτόν!

Νίκου Ιωάννης
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Σχετικά άρθρα