Αλλεργικό παιδί: οδηγίες προς… αγχωμένους γονείς!

Δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο αλλεργικό παιδί… Επειδή η αλλεργία είναι σε μεγάλο ποσοστό κληρονομική είναι πολύ πιθανό να είστε κι εσείς αλλεργικοί. Έχετε επιζήσει τόσα χρόνια από αυτό! Το ίδιο θα κάνει και το παιδί σας! Χρειάζεται σαφώς προσοχή αλλά και ψυχραιμία.

Μην ξεχνάτε πέρα και πάνω απ’ όλα ότι η αλλεργία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία πρωτίστως του παιδιού σας. Οπότε όσο πιο ήρεμα το χειρίζεστε εσείς, τόσο πιο ήρεμο θα είναι το παιδί σας!

Συμβουλές προς τους γονείς

Οι ειδικοί λένε ότι οι αλλεργίες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του παιδιού σας. Φόβος, απομόνωση, εκνευρισμός είναι μερικά από τα… κλασικά συμπτώματα. Ωστόσο, έχουν μια… κανονική ζωή, όπως τα υπόλοιπα παιδάκια, σε περιόδους που οι αλλεργίες τους δεν βρίσκονται σε έξαρση.

Μη δραματοποιείτε την κατάσταση!

Οι γονείς που έχουν αλλεργικά παιδιά έχουν την τάση να τα υπερπροστατεύουν, δημιουργώντας τους την αίσθηση ότι είναι διαφορετικά από τα υπόλοιπα!

Ένα αλλεργικό σοκ από το πουθενά ή μια κρίση άσθματος είναι πολύ στρεσσογόνες καταστάσεις και για σας και για το παιδί σας! Σαφώς υπάρχουν στιγμές που τίθεται η ζωή του σε κίνδυνο. Απολύτως κατανοητό να αγχώνεστε! Αλλά μην αφήσετε το παιδί σας να ζει σε μια κατάσταση διαρκούς πανικού! Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να το… υπερπροστατεύετε! Πρέπει να έχει μια κανονική ζωή όπως τα υπόλοιπα παιδιά. Μην του στερείτε εξόδους, πάρτι και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις μόνο και μόνο επειδή εσείς φοβάστε! Έτσι θα του αυξήσετε το συναίσθημα της απομόνωσης που βιώνει και θα αισθανθεί ότι περιθωριοποιείται λόγω της αλλεργίας του!

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του παιδιού σας

“Η αλλεργία είναι όταν το σώμα μας θυμώνει. Δε δέχεται κάτι που τρως, που αναπνέεις ή ακουμπάς”. 

Δεν πρέπει να σπέρνετε τον πανικό και να αγχώνετε το παιδί σας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα είστε σε εγρήγορση! Οι αλλεργίες είναι πολύ επικίνδυνες και οφείλετε να το εξηγήσετε στο παιδί σας με απλά λόγια από πολύ μικρή ηλικία, ώστε να προσέχει και το ίδιο τον εαυτό του ανά πάσα στιγμή, όπου κι αν βρίσκεται.

Για παράδειγμα μπορείτε να του πείτε το εξής: “Η αλλεργία είναι όταν το σώμα μας θυμώνει. Δε δέχεται κάτι που τρως, που αναπνέεις ή ακουμπάς. Τότε το σώμα αντιδρά με διάφορους τρόπους: βήχας, σπυράκια, πρόβλημα στην αναπνοή. Κι εκεί χρειάζεται να ψάξουμε την αιτία που… θυμώνει το σώμα. Μερικές φορές η διαδικασία παίρνει περισσότερο χρόνο και μπορεί να ταλαιπωρείσαι αλλά αν δε βρούμε την αιτία, πώς θα ξέρουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε;  Αυτό χρειάζεται δύναμη, κουράγιο και υπομονή. Αλλά η οικογένειά σου είναι εδώ για να σε βοηθήσει”.

Να διδάξετε στο παιδί σας να είναι υπεύθυνο για τον εαυτό του

Δεν μπορείτε να είστε πάντα παρόντες σε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής του. Και δε θα στε πάντα εκεί. Δεν είναι εφικτό! Ήδη από την ηλικία 2-3 ετών, όταν έχετε ανακαλύψει την αιτία της αλλεργίας, θα πρέπει να του εξηγήσετε: “Αυτό δεν επιτρέπεται για σένα. Είναι επικίνδυνο”. Κι αν σας ρωτήσει: “Μπορώ να πεθάνω από αυτό”; Δε χρειάζεται να κινδυνολογήσετε, ακόμα κι αν φοβάστε! Προσπαθήστε να απαντήσετε πιο διπλωματικά: “Μπορεί να συμβεί αλλά δεν είναι κάτι συχνό, ειδικά αν προσέχεις”. Κι έπειτα προσπαθείστε να του καλλιεργήσετε την άποψη ότι η αλλεργία του είναι κάτι σαν ένα στοιχείο του χαρακτήρα του, που πρέπει να αποδεχτεί και να μιλάει γι’ αυτό και στους άλλους ανοιχτά, σαν κάτι απολύτως φυσιολογικό! Αν χρειάζεται χάπια, εισπνοές ή οτιδήποτε άλλο, φροντίστε να μάθει από μικρό να προσέχει κι εκείνο τον εαυτό του και να είναι υπεύθυνο και μόνο του για τη ζωή του. Θα είστε κι εσείς πιο ήρεμοι έτσι.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από parents.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι αλλεργίες των παιδιών την άνοιξη: Τι πρέπει να προσέχετε

Αλλεργία στα αντιβιοτικά: Μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού μας;

Πώς η… πιπίλα μπορεί να προστατεύσει το μωρό σας από τις παιδικές αλλεργίες;

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα