Ο χρόνος και ο γάμος σκοτώνουν το σεξ: Μύθος ή αλήθεια;

Το καλό σεξ φαίνεται πως έχει πολλούς «εχθρούς» αν πιστέψουμε διαδεδομένες απόψεις: τον χρόνο, τον γάμο, εν τέλει… την ίδια την ρουτίνα. Κατά πόσο, όμως, οι απόψεις αυτές αληθεύουν;

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Dr Sue Johnson θα πρέπει να… το ξανασκεφτούμε πριν εύκολα υιοθετήσουμε τις απόψεις αυτές. Η γνωστή ψυχολόγος βρέθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Σεξουαλικότητα και Σχέσεις» (διοργάνωση ISC International) και συζητώντας για τη σύνδεση της αγάπης με τη σεξουαλική επιθυμία, αναφέρθηκε στις δύο κοινότυπες απόψεις: Δηλαδή ότι ο γάμος σκοτώνει το σεξ και το ίδιο κάνει και ο χρόνος.

Όπως εξήγησε η ειδικός, η φράση που ακούμε συχνά πως «ο γάμος σκοτώνει το σεξ» δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, μιας και είναι αποδεδειγμένο ότι η συναισθηματική σύνδεση φέρνει κοντά τους ανθρώπους, κάτι που επιτυγχάνεται και με το σεξ. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, επισήμανε η Sue Johnson, την περίφημη ορμόνη ωκυτοκίνη. Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της μονογαμίας, απελευθερώνονται κατά τον οργασμό και τους τρυφερούς εναγκαλισμούς και ενισχύει το δέσιμο των συντρόφων και ως εκ τούτου -σε ένα κυκλικό σχήμα- την σεξουαλική εγγύτητα!

Ουσιαστικά έχουμε ένα σχήμα όπου το σεξ ενισχύει τον δεσμό και ο δεσμός φέρνει… καλύτερο σεξ!

Ο χρόνος «σκοτώνει» το σεξ;

Πολλοί θα απαντήσουν καταφατικά, όμως ξεχνούν πως οι μακροχρόνιοι εραστές έχουν μια εγγύτητα που ένα νέο ζευγάρι μάλλον θα πρέπει να περιμένει αρκετά για να βιώσει.

Για ποιο λόγο, μας καλεί η Sue Johnson να σκεφτούμε, διαβάζουμε για σύνθετες και περίπλοκες στάσεις στο σεξ; Μήπως αυτό οφείλεται στην απουσία εγγύτητας του ζευγαριού; Πράγματι, απαντά η ίδια, αν υπάρχει εγγύτητα δεν χρειάζεται ένα ζευγάρι να καταφεύγει σε περίπλοκες και σύνθετες στάσεις.

Το σεξ είναι σαν τον χορό!

Σκεφτείτε, μας παροτρύνει η Johnson, την περίπτωση ενός ζευγαριού που χορεύει τάνγκο. Για όσους γνωρίζουν έστω και λίγα για τον αργεντίνικο χορό, ξέρουν ότι ο στόχος δεν είναι οι περίπλοκες κινήσεις και τα εντυπωσιακές βήματα, αλλά απλούστατα η ποιότητα της διασύνδεσης μεταξύ καβαλιέρου και ντάμας.

Η εναρμόνιση των σωμάτων έχει ως αποτέλεσμα την εμπλοκή με τον άλλον. Στόχος μας, με άλλα λόγια, πρέπει να είναι να νιώσεις ασφάλεια με το ταίρι σου κι έτσι να συνδεθείς μαζί του. Γι’ αυτό ίσως και σε αντίθεση με πολλά θηλαστικά, η πιο συχνή στάση στο σεξ είναι το ιεραποστολικό όπου το άτομο κοιτά στα μάτια το ταίρι του…

 

Διαβάστε κι αυτό:

Το ρομπότ του σεξ και η σημασία του συναισθηματικού δεσμού στο ζευγάρι

Σχετικά άρθρα