Έχω χαμηλό αιματοκρίτη και ζαλίζομαι… Τι μπορώ να κάνω;

Ο αιματοκρίτης μου είναι 34,5 με χαμηλή αιμοσφαιρίνη και κανονική φερριτίνη, περίπου στο μέσο. Παλιότερα είχα έλλειψη σιδήρου και έπαιρνα φάρμακα. Επίσης παίρνω αντισυλληπτικά και έχω 2 όζους στο θυρεοειδή, χωρίς να προκαλούν κάποιο πρόβλημα. Και είχα έλλειψη βιταμίνης D. Θα πρέπει να απευθυνθώ σε αιματολόγο; Κουράζομαι πολύ εύκολα και νιώθω ζαλάδες.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Σωτήριος Σαχανάς, Αιματολόγος

;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι πληροφορίες που μας δίνετε δεν επαρκούν για να κατανοήσουμε τον μηχανισμό της αναιμίας σας. Το γεγονός ότι, όπως μας λέτε έχετε χαμηλή αιμοσφαιρίνη με φυσιολογικές τιμές φερριτίνης, πιθανότερα σημαίνει ότι δεν έχετε στην παρούσα φάση σιδηροπενία.

Ο εξειδικευμένος αιματολόγος θα μπορέσει να εκτιμήσει τις υπόλοιπες παραμέτρους της γενικής αίματος και σε συνδυασμό με το ιστορικό, την κλινική εκτίμηση, τον λοιπό εργαστηριακό έλεγχο και την αξιολόγηση της μορφολογίας των ερυθρών θα μπορέσει να ερμηνεύσει το αίτιο της αναιμίας σας.

Ωστόσο, ένας πιθανά απορυθμισμένος θυρεοειδής αδένας μπορεί να αποτελεί επίσης αίτιο αναιμίας και για τον λόγο αυτό  επιβάλλεται ενδελεχής ενδοκρινολογικός έλεγχος.

Σαχανάς Σωτήριος

Αιματολόγος

Δρ. Παν. Αθηνών

Επιμελήτης Αιματολογικής Κλινικής Ιατρικού Ψυχικού

Ιατρείο: Λ.Πεντέλης 7 & Παπάγου 3, Χαλάνδρι

ΤΗΛ: 6974390445-2106850202

email:[email protected]

Σχετικά άρθρα