Παιδί και ΔΕΠΥ: Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια στη βρεφική ηλικία;

Η δυσκολία στη συγκέντρωση προσοχής στα μωρά και η υπερκινητικότητα είναι χαρακτηριστικά που πολύ συχνά μολονότι παρατηρούνται δεν αξιολογείται με τη σκέψη ότι τα μωρά έχουν ακόμα ένα ανώριμο νευρικό σύστημα, το οποίο βελτιώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει και μαθαίνει νέες ικανότητες. Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες η αδυναμία συγκέντρωση προσοχής σε βρέφη είναι ένα σύμπτωμα το οποίο συναντάμε σε πολλές αναπτυξιακές διαταραχές που σχετίζονται με τον βρεφικό εγκέφαλο.

Γράφει ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης

Πότε μπορεί να γίνει διάγνωση ΔΕΠ-Υ σε ένα παιδί;

Μολονότι η ΔΕΠΥ είναι μια διαταραχή που η επίσημη διάγνωση μπορεί να γίνει μετά τα 4 χρονιά μπορεί να υπάρχει σαν σύνοδο σύμπτωμα μιας άλλης αναπτυξιακής διαταραχής όπως είναι ο αυτισμός , η νοητική υστέρηση , οι μαθησιακές δυσκολίες . Συνεπώς η υπερκινητικότητα και η διάσπαση προσοχής παρατηρείται ως σύμπτωμα και όχι ως διαταραχή στη πρώτη νηπιακή ηλικία. Ωστόσο την λαμβάνουμε υπόψη μας γιατί μπορεί να είναι ένα ανησυχητικό σημάδι που θα πρέπει να το εκτιμήσουμε σωστά.
Είναι γεγονός ότι ένα βρέφος που δεν συγκεντρώνεται δεν θα έχει την ικανότητα να μαθαίνει κάθε μέρα περισσότερα και μπορεί να παρουσιάσει αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Πώς να εξασκήσουμε τη συγκέντρωση προσοχής σε βρέφος ή νήπιο;

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης , αναπτυξιακός εργοθεραπευτής εξηγεί τι μπορούμε να κάνουμε ανάλογα με την ηλικία τους.

  • Βρέφος 3- 6 μήνες και μετά είναι μια ιδανική περίοδος για να αρχίσετε να παίζετε με το μωράκι σας . 69 σελ
  • Βρέφος 6-9 μηνών το μωρό σας παρατηρεί θυμάται και βρίσκει ένα κρυμμένο αντικείμενο
  • Βρέφος 9-12 μηνών το μωρό σας μπορεί να κοιτάζει και να δείχνει τις εικόνες ενός βρεφικού βιβλίου με σκληρές χάρτινες σελίδες
  • Βρέφος 13-16 μηνών κάθεται να του διηγηθείτε μια ιστορία και να σας δείξει στοιχειά από την ιστορία πχ δείχνει το γουρουνάκι ή το καλάθι της κοκκινοσκουφίτσας
  • Βρέφος 17-20 μηνών κάθεται τουλάχιστον για δυο λεπτά μαζί μας να παίξει ένα παιχνίδι όπως να συναρμολογήσουμε ένα παιχνίδι πχ ο κύριος πατάτας
  • Βρέφος 18-24 μηνών μπορεί να παίξετε μαζί του ένα παιχνίδι μίμησης και να επικοινωνεί μαζί μας ονομάζοντας τα ζωάκια της φάρμας και βάζοντάς τα να κοιμηθούν κ.α.

Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια υπερκινητικότητας σε βρέφη ;

Το μωρό μου είναι υπερκινητικό. Τι να κάνω ;

Η ΔΕΠ-Υ διακρίνεται σε τρεις παράγοντες την υπερκινητικότητα ,τη διάσπαση προσοχής και την παρορμητικότητα. Ένα παιδί λοιπόν μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες σε ένα από τους παραπάνω παράγοντες ή σε όλους. Αν οι γονείς διαπιστώνουν ότι το μωρό τους παρουσιάζει κάποιες ανησυχητικές συμπεριφορές, τότε καλό είναι να απευθυνθούν σε ένα αναπτυξιακό κέντρο, ώστε να γίνει ένας αναπτυξιακός έλεγχος. Ζητήστε να του χορηγηθεί το αναπτυξιακό Check Up Plus που είναι μια εύκολη εξέταση και εκτός από την υπερκινητικότητα ελέγχει βασικούς τομείς της ανάπτυξης όπως ο λόγος, ο κοινωνικο-συναισθηματικός τομέας, ο γνωστικός κ.α.

Στέλιος Μαντούδης

Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou

www.mandou.gr

Σχετικά άρθρα