Όλοι με λένε άσχημη και δεν έχω φίλους. Τι να κάνω;

Όλοι με λένε άσχημη και δεν έχω φίλους. Όλα τα αγόρια με βρίζουν.  Λίγα κορίτσια που έκανα παρέα όταν πήγαινα κοντά τους με έδιωχναν και μου φώναζαν! Κάθε μέρα στεναχωριέμαι και κλαίω. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Αυτό που περιγράφεις πρέπει να το βιώνεις πολύ δύσκολα.Είναι πραγματικά δύσκολο να ζεις με μια αρνητική ταμπέλα που σου αποδίδουν και να τείνεις να την πιστέψεις ίσως και να βιώνεις τον αποκλεισμό από τους συνομηλίκους σου και μάλιστα με μια τόσο σκληρή αντιμετώπιση. Αναρωτιέμαι επειδή μου λες ότι με κάποια άτομα έκανες παρέα,΄πως όλο αυτό έφτασε και εκείνα να σε έχουν αποκλείσει τελικά. Πάντως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία σε αυτήν την φάση είναι όλο αυτό να μην το βιώνεις μόνη σου.

Είναι ένα φορτίο που θα μειωθεί αν το μοιραστείς με άτομα που εμπιστεύεσαι πρωτίστως από το οικογενειακό σου περιβάλλον και αν κριθεί σκόπιμο και με κάποιον ειδικό. Επίσης, θα πρότεινα να εντάξεις εξωσχολικές δραστηριότητες που σε ευχαριστούν μέσα από τις οποίες μπορεί να δημιουργήσεις και έναν φιλικό κύκλο που θα λειτουργήσει εξισορροπητικά για σένα.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Σχετικά άρθρα