Επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα

Ο διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικής γενικής κλινικής στο Αιγάλεω συνελήφθη για παράνομη διάθεση και διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, μετά από έλεγχο που διενήργησε μικτό κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής, επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.) του υπουργείου Υγείας.

Κατά τον έλεγχο, βρέθηκαν έξω από την κλινική, σε δύο κάδους απορριμμάτων, επτά σακούλες που περιείχαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα της κλινικής (σύριγγες με αίμα, γάζες, καθετήρες και λοιπό χρησιμοποιημένο υγειονομικό υλικό), ανακατεμένο με αστικού τύπου απόβλητα του νοσοκομείου όπως υπολείμματα φαγητού, πλαστικά μπουκάλια νερού κλπ. Οι παραπάνω κάδοι ήταν ανοιχτοί και το περιεχόμενο τους ήταν εκτιθέμενο στις καιρικές συνθήκες, καθώς και σε αδέσποτα ζώα και διερχόμενους πολίτες.

Εντός της κλινικής και συγκεκριμένα σε διάδρομο του υπογείου χώρου της και εκτός του ψυκτικού θαλάμου αποθήκευσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, κοντά στην κουζίνα της κλινικής, βρέθηκαν έξι νοσοκομειακά κουτιά και μία μαύρη σακούλα απορριμμάτων που περιείχαν χρησιμοποιημένο υγειονομικό υλικό από χειρουργεία και άλλες μονάδες της κλινικής (γάζες, καθετήρες, σύριγγες κ.τ.λ.).

Επίσης ο ψυκτικός θάλαμος αποθήκευσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων δεν λειτουργούσε και ήταν γεμάτος με ιατρικά απόβλητα, ενώ δεν υπήρχε καμία σήμανση (ημερομηνία, ώρα, προέλευση τμήματος και όνομα κλινικής) σε καμία συσκευασία αποβλήτων.

Επιπλέον, η μεταφορά των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων εντός της κλινικής δεν γινόταν με ειδικά τροχήλατα κλειστού τύπου και διαφορετικού χρώματος αλλά πραγματοποιείτο με καρότσι σούπερ μάρκετ, ενώ σε διάδρομο ορόφου της κλινικής και μέσα σε καρότσι σούπερ μάρκετ βρέθηκαν σακούλες για οικιακά απορρίμματα που περιείχαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα.

Η διάθεση και διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων με τον παραπάνω τρόπο, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, συνεπάγεται τον άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, την υγεία των εργαζομένων και το περιβάλλον.

Με εντολή της εισαγγελέως περιβάλλοντος διατάχθηκε η άμεση αποκομιδή, απομάκρυνση και ασφαλής καύση των ανωτέρω αποβλήτων. Συνολικά παρελήφθησαν 55 κουτιά με επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, συνολικού βάρους 365 κιλών, 31 κουτιά αγνώστου βάρους, μία νάιλον σακούλα και τρεις ειδικοί κόκκινοι κάδοι με επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, αγνώστου βάρους.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα