Πού οφείλεται ο φόβος που νιώθω όταν μου μιλούν άγνωστοι;

Αντιμετωπίζω σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εδώ και 3 χρόνια. Φοβάμαι πολύ τη συναναστροφή με τους ανθρώπους ειδικά με αυτούς που δεν ξέρω. Κάποιες φορές δεν μπορώ καν να μιλήσω ενώ εκείνοι μου απευθύνουν τον λόγο. Είναι σαν να παγώνω από τον φόβο και μπλοκάρω μέχρι να σταματήσουν να μου μιλούν και να έχουν την προσοχή τους πάνω μου.

Πρόσφατα απέκτησα και ένα άλλο πρόβλημα: Ανοίγω το στόμα μου να μιλήσω και δεν ξέρω τι λέω. Τα περισσότερα απ’ αυτά που λέω είναι αλήθεια, αλλά μου βγαίνουν άκομψα κάποιες φορές και με βρισιές, και όλα αυτά χωρίς να τα ελέγχω συνειδητά. Επίσης μερικές φορές δεν μπορώ να ελέγξω τις κινήσεις μου, είναι μια υποσυνείδητη φωνή που μου λέει «ακούμπα με το χέρι σου αυτόν ή αυτήν». Μερικές φορές μπορώ και το ελέγχω, αλλά τις περισσότερες φορές το κάνω. Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές αν είμαι ψυχολογικά διαταραγμένος, αν μπορώ να τα αποβάλω όλα αυτά. Προσπαθώ πολύ, αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα, και επιστρέφουν όλες αυτές οι διαταραχές δριμύτερες. Τι μπορώ να κάνω για να τα ξεπεράσω όλα αυτά;

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής Χρήστος Κακουλίδης:

Σίγουρα, τίθενται ζητήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, τα οποία φυσικά πάντα ξεκινούν από την γονεϊκή οικογένεια. Από εκεί και πέρα, όσο συνεχίζεται η περιγραφή του ερωτήματός σας, μοιάζει να μπαίνετε σε μια πιο έντονη νευρωσική κατάσταση, την οποία χρειάζεται να αντιμετωπίσετε πριν γίνει ακόμη πιο δυσλειτουργική για την καθημερινότητά σας.

Απευθυνθείτε σε ειδικό. Δεν θα βρείτε εύκολες λύσεις μέσα από μερικές γραπτές λέξεις. Όσο πιο γρήγορα αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά μα αυτά που σας απασχολούν, και πλέον μοιάζουν να σας δημιουργούν έντονα προβλήματα στην καθημερινότητά σας, τόσο το καλύτερο.

Χρήστος Κακουλίδης,Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
ΙΑΤΡΕΙΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Πλατεία Ελευθερίας 1, Κατερίνη, ΤΚ 60100
Τηλ. 2351 10 31 80, Κιν. 6947 93 97 63
Psychiatros Online

Σχετικά άρθρα