Τα 3 βήματα για να βάλετε το μωρό σας για μεσημεριανό ύπνο

Εάν και για εσάς ο μεσημεριανός ύπνος του βρέφους (ή ο υποχρεωτικός του ύπνος στη διάρκεια της μέρας) έχει γίνει ο «εφιάλτης» σας, καθώς το μικρό σας δε λέει να κοιμηθεί, δείτε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

1. Ντύστε το σωστά!

Φορέστε στο μικρό σας απαλά και άνετα ρούχα και εάν ο καιρός το επιτρέπει, τυλίξτε το ώστε να αισθάνεται προστατευμένο. Μη ξεχάσετε να του φορέσετε πάνα ώστε τυχόν απρόοπτο να μην διατάραξει τον ύπνο του!

2. Δώστε του την πιπίλα του!

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να δίνουμε στα μωρά την πιπίλα τους πριν πέσουν για ύπνο καθώς αυτό μειώνει τον κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) – πρόκειται για τον απροσδόκητο θάνατο ενός βρέφους μέχρι 1 έτους με το 90% να συμβαίνει στον ύπνο τους! Ακόμη κι αν το μωρό σας δεν είναι «φαν» της πιπίλας, δώστε του έστω και στην αρχή του ύπνου.

3. Υποκριθείτε ότι πρόκειται για τον βραδινό ύπνο!

Ακολουθήστε την ίδια αλληλουχία κινήσεων που κάνετε και πριν τον νυχτερινό ύπνο: γεύμα-αντί δείπνου, αλλαγή στα ρούχα-ντύσιμο με πιτζάμες, βιβλίο. Κατόπιν, σβήστε τα φώτα. Σταδιακά μπορείτε να «χαλαρώσετε» τη σχετική ιεροτελεστία πριν τον μεσημεριανό ύπνο.

Πόσο όμως πρέπει να κοιμούνται τα μωρά και για πόση ώρα κάθε φορά;

0-3 μηνών: Ύπνος πολλές φορές μέσα στη μέρα

Καθώς ο εγκέφαλος των νεογέννητων δεν παράγει αρκετή μελατονίνη, η οποία ελέγχει τον υπό ανάπτυξη κιρκάδιο ρυθμό, τα μωρά κοιμούνται σε όλη τη διάρκεια της μέρας (και ελάχιστα το βράδυ!). Μετά τους 2 με 3 μήνες, αυτό σταδιακά εξομαλύνεται και κοιμάται ευκολότερα.

4-8 μηνών: Ύπνος 2-3 φορές μέσα στη μέρα

Ο πρώτος ύπνος έρχεται συνήθως μετά από 90 λεπτά από τη στιγμή που ξύπνησε από τον νυχτερινό. Ο δεύτερος, 2 με 3 ώρες αργότερα και αντίστοιχα και το τρίτος.

9-14 μηνών: Ύπνος 1-2 φορές μέσα στη μέρα

Ο πρώτος ύπνος έρχεται συνήθως 2 με 2,5 ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα (για πολλά μωρά αυτό είναι στις 9 ή στις 9.30 το πρωί). Ο δεύτερα, 2,5 με 3 ώρες μετά τον πρώτο, αλλά κατά βάση το μεσημέρι. Και οι δύο διαρκούν μαζί από 2 έως 4 ώρες.

15-18 μηνών: Ύπνος 1-2 φορές μέσα στη μέρα

Στους 18 μήνες, πολλά παιδιά κοιμούνται μονάχα μια φορά μέσα στη μέρα, για περίπου 1 με 3 ώρες και αυτό συμβαίνει μετά το μεσημεριανό φαγητό όποτε και η ενεργητικότητα μειώνεται. Προσπαθήστε να μην το αφήνετε να κοιμηθεί για πολλές ώρες, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στον βραδινό του ύπνο.

1,5 με 3 ετών: Ύπνος 1 φορά μέσα στη μέρα

Πλέον δεν υπάρχει ‘καθιερωμένη’ συνήθεια. Ορισμένα παιδιά κοιμούνται το μεσημέρι έως και 3 ώρες μέσα στη μέρα, ενώ άλλα μπορεί να μη λένε να κοιμηθούν για… μέρες!

Σχετικά άρθρα