Γιατί φτερνιζόμαστε όταν τρώμε;

Συνήθως φτερνιζόμαστε λόγω του ερεθισμού της ρινικής κοιλότητας, όμως το φτέρνισμα μπορεί να προκληθεί ακόμα και από την εισπνοή κρύου αέρα, τα λαμπερά φώτα, από το βγάλσιμο των φρυδιών, αλλά όταν τρώμε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα εξετάσουμε γιατί φτερνιζόμαστε όταν τρώμε και πώς μπορούμε να το προλάβουμε, που συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από αυτόν που φανταζόμαστε.

Γιατί φτερνιζόμαστε όταν τρώμε;

Οι ειδικοί που έχουν μελετήσει επισταμένως το θέμα, έχουν σταθεί σε διάφορες αιτίες οι οποίες μας προκαλούν το φτέρνισμα την ώρα του φαγητού ή κι αμέσως μετά το φαγητό.

Γευστική ρινίτιδα

Η γευστική ρινίτιδα είναι ένας ερεθισμός της ρινικής κοιλότητας την ώρα του φαγητού, που μπορεί να μας κάνει να φτερνιστούμε αμέσως μετά το γεύμα. Προσοχή! Δεν πρόκειται για κάποια αλλεργική αντίδραση σε τροφές, αλλά για τον στιγμιαίο ερεθισμό που παθαίνει η ρινική μας κοιλότητα είτε από κάποια γεύση είτε από τη θερμοκρασία του φαγητού (συνήθως όταν είναι πολύ ζεστό), είτε όταν το φαγητό είναι αρκετά πικάντικο. Εκτός από το φτέρνισμα, η γευστική ρινίτιδα μπορεί αν εκδηλωθεί με τη μύτη μας να τρέχει ή και με ρινική συμφόρηση, το λεγόμενο μπούκωμα.

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγει κανείς το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι να μην τρώει πολύ ζεστά ή πολύ πικάντικα φαγητά.

Το… φτέρνισμα του χορτασμένου

Σε κάποιες περιπτώσεις φτερνιζόμαστε μετά το φαγητό όταν αισθανόμαστε χορτάτοι και το στομάχι «τεντώνει». Αυτό οδηγεί στο φτέρνισμα με την αιτία να μην έχει διαπιστωθεί ακόμα, αλλά γενικά να θεωρείται ότι οφείλεται σε γενετικούς λόγους.

Αλλεργική αντίδραση

Σε κάποιες περιπτώσεις το φτέρνισμα κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό προκαλείται από αλλεργική αντίδραση σε διάφορες τροφές. Σε μεγαλύτερο βαθμό αλλεργικής αντίδρασης, μπορεί να προκληθεί ακόμα και αναφυλαξία, με πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Γάλα, αυγά, ξηροί καρποί είναι οι… συνήθεις ύποπτοι.

Πώς θα το προλάβεις

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό και να σταματήσεις να φτερνίζεσαι κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα.

Ένας τρόπος είναι να αποφεύγεις συγκεκριμένες τροφές

Επίσης, να τρως μικρότερα γεύματα

«Τσίμπα» την κορυφή της μύτης σου για να μην φτερνιστείς

Κράτα την αναπνοή σου και μέτρα μέχρι το 10

Τέλος, η λήψη αντιισταμινικών είναι μια καλή λύση, σε περίπτωση φυσικά που υπάρχει αλλεργική αντίδραση σε κάποια τροφή.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου, προκειμένου να σε κατευθύνει αρμοδίως.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Σχετικά άρθρα