Κατάσχεση της περιουσίας του Ταπί αποφάσισε η δικαιοσύνη

Η γαλλική δικαιοσύνη διέταξε την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, ο οποίος κατηγορείται για οργανωμένη απάτη στην υπόθεση της διαιτησίας όπου εμπλέκεται και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, έγινε σήμερα γνωστό από δικαστική πηγή.

Οι δικαστές θεωρούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, ότι ο Μπερνάρ Ταπί υπήρξε ο κύριος αποδέκτης των καταβληθέντων ποσών από το Consortium de Realisations , τον υπό κρατική εποπτεία οργανισμό που επιφορτίσθηκε με την εκκαθάριση των στοιχείων παθητικού της τράπεζας Credit Lyonnais όταν αυτή βρέθηκε ένα βήμα πριν από την πτώχευση το 1993, “στο πλαίσιο απάτης για την οποία εμφανίζεται εκ των οργανωτών”.

Οι δικαστές διέταξαν, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελίας του Παρισιού, στις 28 Ιουνίου, την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στον Μπερνάρ Ταπί.

Ο 70χρονος επιχειρηματίας, πρώην υπουργός επί προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν, πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας, ηθοποιός … κατηγορείται στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση διαιτησίας στην πολυετή διένεξη με το γαλλικό κράτος για την πώληση από την Credit Lyonnais των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία Adidas.

Ο Μπερνάρ Ταπί υποστήριζε επί σειρά ετών ότι η πώληση έπληξε τα συμφέροντά του διότι υποτιμήθηκε η πραγματική αξία της εταιρείας. Η απόφαση της διαιτησίας στην οποία παρέπεμψε την υπόθεση η Κριστίν Λαγκάρντ το 2007, ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, απέφερε στον Ταπί 403 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση αυτή έχει τη γεύση του πολιτικού σκανδάλου, καθώς από τη δικαστική έρευνα προκύπτει ότι η απόφαση της διαιτησίας διαμορφώθηκε προς όφελος του Ταπί, ενώ έχουν διατυπωθεί υποψίες ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ευνόησε τον επιχειρηματία για να τον ευχαριστήσει για την υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα