Η μύτη μου είναι διαρκώς βουλωμένη αλλά δεν είμαι αλλεργική. Τι έχω;

Τις τελευταίες ήμερες όλο και περισσότερο, δυσκολεύομαι να αναπνεύσω από τη μύτη. Δεν έχω κρυολόγημα. Η μύτη μου είναι  βουλωμένη πολλές ώρες την ήμερα και ειδικά το βραδύ, πρέπει να χρησιμοποιήσω κάποιο φάρμακο (nasal spray) να μπορέσω να  κοιμηθώ. το απλό Physiomer δεν είναι αρκετό. Μπορεί να είναι αλλεργικό; Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Αναστάσιος Γιακουμής, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αφού αποκλειστεί η ιογενής ρινίτιδα (κοινό κρυολόγημα) η ρινική συμφόρηση μπορεί να αποδοθεί σε 4 άλλα πιθανά αίτια: Αν συνυπάρχει ρινική καταρροή με πταρμούς και επιπεφυκίτιδα με οφθαλμικό κνησμό και δακρύρροια τότε μιλάμε για εποχική αλλεργική ρινίτιδα.

Αν συνυπάρχει πονοκέφαλος, αίσθημα βάρους στο κεφάλι και ευαισθησία στους παραρρίνιους κόλπους (κυρίως στα ιγμόρεια άντρα) σε αυτήν την περίπτωση το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της παραρρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδας).

Αν επιδεινώνεται η συμφόρηση με την εισπνοή αναθυμιάσεων, ρύπων ή κρύου αέρα τότε πρόκειται για αγγειοκινητική ρινίτιδα.

Τέλος υπάρχει το ενδεχόμενο της φαρμακευτικής ρινίτιδας αν έχει γίνει κατάχρηση σε αποσυμφορητικά σπρέι οπότε ο ρινικός βλεννογόνος εθίζεται στις φαρμακευτικές ουσίες και χωρίς αυτές συμφορίζεται.

Αρκετές φορές η κατάσταση είναι μικτή οπότε μπορεί να συνυπάρχουν 2 ή ακόμα και 3 από τις παραπάνω οντότητες. Όπως και να έχει, αν η κατάσταση επιμένει χωρίς σημεία βελτίωσης, φρόνιμο θα ήταν να επισκεφθείτε ένα παθολόγο ή γενικό ιατρό προκειμένου να διευκρινιστεί και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα η αιτιολογία.

Πιθανώς να χρειαστεί παραπομπή και σε ωτορινολαρυγγολόγο. Έως τότε κάνετε ρινικές πλύσεις με υπέρτονα διαλύματα (φυσιολογικό ορό ή θαλασσόνερο) κυρίως πριν την βραδινή κατάκλιση, αυξήστε την ενυδάτωσή σας και φροντίστε να φυσάτε παρά να ρουφάτε τη μύτη σας.

Εν συνεχεία μπορεί να απαιτηθεί από τον ιατρό σας η λήψη κάποιου αντισταμινικού ή ακόμα και αντιβίωσης. Αν κριθεί απαραίτητη η χρήση αποσυμφορητικού σπρέι από τον ειδικό, ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει σχετικά με τη συχνότητα χρήσης και το συνολικό διάστημα λήψης του.

Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD

Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Ιατρείο: Πανόρμου 40 & Οιτύλου, Αμπελόκηποι

Τηλ. 2130283064

www.synpraxis.eu

 

 

Σχετικά άρθρα