«Μαργκερίτ Ντιράς – Η Οδύνη»: Μια ταινία που… αιχμαλωτίζει τα βάθη της ψυχής!

«Μαργκερίτ Ντιράς – Η Οδύνη»: Ευτυχώς πρόλαβα να δω αυτό το αριστούργημα!!! Ελπίζω να το προλάβετε και εσείς για λίγες μέρες ακόμα στο σινεμά Ανδόρα.
Μια ταινία που σε βυθίζει πραγματικά στην υπαρξιακή οδύνη!!
Η διάσημη συγγραφέας κατά τη διάρκεια του Β’ παγκόσμιου πολέμου κρατά το προσωπικό της ημερολόγιο, που δημοσιεύεται πολύ αργότερα, το 1985.
Εκεί σε έναν εσωτερικό της διάλογο συναντιέται με τη θλίψη για τον “χαμένο” σύντροφο, με την εξοντωτική αγωνία της προσμονής, με τις ηθικές αναστολές να δοθεί ερωτικά σ’ έναν άλλο άνδρα- μέλος και αυτός της αντίστασης- με τα διλήμματα να ρισκάρει τη ζωή της, φλερτάροντας με τον θάνατο στο πρόσωπο του ναζιστή πληροφοριοδότη για το μέλλον του άνδρα της, με την οδύνη της μοναξιάς, με την εξαθλίωση του ανθρώπου μέσα στον πόλεμο και τα στρατόπεδα που τόσο αφοπλιστικά περιγράφει η πένα της Ντιράς ( “είδα το δέρμα της 17χρονης να σκίζεται από το σκελετωμένο κόκαλο του χεριού της”) και τέλος την οδύνη της ανυπαρξίας.
Μια ταινία με την εκπληκτική σκηνοθεσία του Εμανουέλ Φινκιέλ, με ατμοσφαιρική φωτογραφία, με τη συναρπαστική ερμηνεία της πανέμορφης που έμοιαζε και στην Ντιράς, Μελανί Τιερί και ένα voice over κατά τη διάρκεια όλης της ταινίας που η διήγησή του σε βυθίζει στα βάθη της ψυχής εκεί που όλοι συναντιόμαστε με τον άλλο μας εαυτό!!

Άννα Δρούζα

Πληροφορίες για την ταινία

συγκλονιστική ταινία του Εμανουέλ Φινκιέλ, που βασίζεται στο ομότιτλο, αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μαργκερίτ Ντυράς που κυκλοφόρησε το 1985.

Η Μελανί Τιερί («Η χορεύτρια»), στο ρόλο της Ντυράς, δίνει ερμηνεία ζωής, ενώ δίπλα της συμπρωταγωνιστούν ο Μπενουά Μαζιμέλ και ο διάσημος Γάλλος τραγουδιστής και ηθοποιός Μπεντζιαμίν Μπιολέ.

Σύνοψη

Όταν ανακαλύπτει δυο παλιά τετράδια σε ένα ξεχασμένο κουτί, η Μαργκερίτ Ντυράς θυμάται το παρελθόν της και τον ανυπόφορο πόνο του να περιμένεις. Στη Ναζιστική Γαλλία του 1944, η νεαρή και ταλαντούχα Μαργκερίτ είναι ενεργό μέλος της αντίστασης μαζί με τον άντρα της Ρομπέρ Αντέλ. Όταν η Γκεστάπο απαγάγει τον Ρομπέρ, η Μαργκερίτ μπαίνει σε έναν απελπισμένο αγώνα να τον φέρει πίσω. Ακόμα και μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας, εξακολουθεί να τον περιμένει – δέσμια του βασανιστηρίου της απουσίας του και πέρα από κάθε ελπίδα.

Λίγα Λόγια για την Μαργκερίτ Ντυράς

Γεννήθηκε στη Σαϊγκόν, στην Γαλλική Ινδοκίνα (σημερινό Βιετνάμ) στις 4 Απριλίου 1914. Οι γονείς της έφτασαν στην Ινδοκίνα εξαιτίας μιας καμπάνιας για την εργασία στις αποικίες. Ο πατέρας της πέθανε λίγο μετά. Η δύσκολη ζωή της υπήρξε πηγή έμπνευσής για τα έργα της. Στα 17 της πήγε στην Γαλλία για να σπουδάσει μαθηματικά, αλλά τα παράτησε και σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομική. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δούλευε για την κυβέρνηση του Βισύ, αλλά ταυτόχρονα ήταν μέλος της Γαλλικής Αντίστασης και γι’ αυτό στάλθηκε στο Μπούχενβαλντ, απ’ όπου μετά βίας επέζησε. Το 1943 δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα Les Impudents.

Η Μαργκερίτ Ντιράς θεωρείται μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας. Το 1984 κέρδισε το βραβείο Goncourt για το μυθιστόρημά της «Ο Εραστής» (L’ Amant) το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1992 από τον Ζαν Ζακ Ανό με μεγάλη επιτυχία.

HUANG Zheng / Shutterstock.com

Εκτός από αναγνωρισμένη πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας, υπήρξε και σκηνοθέτης αλλά και σεναριογράφος. Η τελευταία της ιδιότητα της χάρισε και μία υποψηφιότητα στα Όσκαρ: ήταν υποψήφια στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία του Αλέν Ρενέ «Χιροσίμα, Αγάπη Μου» (Hiroshima Mon Amour).

Πεθαίνει το 1996 και ο τάφος της είναι στο Μονπαρνάς.

 

 

Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Φινκιέλ

Σενάριο: Εμανουέλ Φινκιέλ

Με τους: Μελανί Τιερί, Μπενουά Μαζιμέλ, Μπεντζιαμίν Μπιολέ

 

Σχετικά άρθρα