Θέλει περίεργα παιχνίδια στο σεξ. Τι δείχνει αυτό για την προσωπικότητά του;

Έχω σχέση με άντρα της ηλικίας μου, ο οποίος έχει κάποιες ιδιορρυθμίες στο σεξ (εμμονή με το στοματικό σεξ/ του αρέσει να τρώει πάνω στα γεννητικά μου όργανα), τρώει πολύ, του αρέσει να ξεχωρίζει σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι πολύ δεμένος με την θεία του (η μητέρα του πέθανε όταν ήταν 9 ετών), δεν διστάζει ενώ είναι τρυφερός ή να με τιμωρεί με την απουσία του. Πρόκειται άραγε για «εξαρτημένη προσωπικότητα»; Υποψιάζομαι ότι έχει κι άλλες ιδιαιτερότητες στο σεξ που δεν γνωρίζω. Ταυτόχρονα, δυσκολεύεται πολύ με την αλήθεια. Μπορείτε να μου πείτε μια γνώμη σας παρακαλώ;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Θα ήταν αντιδεοντολογικό από μέρους μας να προχωρήσουμε σε μια κατηγοριοποίηση αναφορικά με την προσωπικότητα του συντρόφου σας με τόσο λιγοστά, ανεπαρκή στοιχεία. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως το πόσο προβληματίζεστε αναφορικά με επιμέρους συμπεριφορές του, τόσο σεξουαλικές όσο και κοινωνικές. Αυτό που έχει αρχικά σημασία είναι να μπορέσετε να αντιληφθείτε τι ακριβώς σας προβληματίζει πίσω από κάθε θέμα που αναφέρετε στο μήνυμά σας.

Για παράδειγμα αναφέρετε πως έχει εμμονή με το στοματικό σεξ, άραγε εννοείται πως για εκείνον αποτελεί μια προϋπόθεση για κάθε ερωτική σας επαφή; Ή το αναζητά εμμονικά όλη την ημέρα σε βαθμό που σας πιέζει; Επίσης το να τρώει επάνω στα γεννητικά σας όργανα, σας ευχαριστεί; Και αν όχι, του το έχετε εκφράσει; Η σχέση με τη θεία του γιατί αποτελεί πρόβλημα για τη σχέση σας; Την αφήνει να παρεμβαίνει ή άραγε την επισκέπτεται πολύ συχνά σε βάρος του δικού σας ποιοτικού χρόνου; Και φυσικά ένα ακόμη ερώτημα είναι με ποιον τρόπο σας τιμωρεί και γιατί θεωρείτε πως δυσκολεύεται με την αλήθεια.

Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χαρακτηριολογικό προφίλ, τις δικές του συμπεριφορές και τα δικά του ελλείμματα και αναρωτιέμαι εάν έχετε εκφράσει σε εκείνον τους προβληματισμούς σας και εάν έχετε μαζί αναγνωρίσει όσα εκτιμάτε πως μπαίνουν ανάμεσα στη σχέση σας και σας καταπιέζουν. Το να προτιμά κάποιος το στοματικό σεξ, το να έχει φετίχ με το να τρώει επάνω στα γεννητικά όργανα της συντρόφου, το να έχει μια στενή σχέση με τη θεία του και το να μην έχει λειτουργικούς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων του, είναι καταστάσεις και συμπεριφορές που υπάρχουν και προκύπτουν.

Αυτό που έχει νόημα είναι μέσα σε μια σχέση να επικοινωνούμε αυτά με τα οποία δυσφορούμε και τα οποία αισθανόμαστε πως πλήττουν τη σχέση μας. Εάν δε δυσφορείτε με κάποια από αυτά και απλώς εντυπωσιάζεστε, αξίζει να αναφέρουμε πώς κάθε ένας από εμάς είναι ένα ξεχωριστό όν με τα δικά του εντυπωσιακά, και μη στοιχεία. Για αυτά που σας κάνουν να δυσφορείτε, είναι απαραίτητο να του μιλήσετε και να προσπαθήσετε να αντιληφθείτε το πώς ο ίδιος βιώνει και βλέπει την κάθε κατάσταση,  και όχι να προσπαθείτε να τον καταλάβετε μέσα από μια ψυχολογική κατηγοριοποίηση.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχετικά άρθρα