Ψυχολογικός πόλεμος: «Οι γονείς μου δεν μ’ αφήνουν να ανοίξω τα φτερά μου»

Έχω τελειώσει επιτυχώς τις σπουδές μου και όπως πολλοί νέοι, έτσι κι εγώ σκέφτομαι να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό και γενικά θέλω να αποκτήσω όσα περισσότερα εφόδια μπορώ.

Εδώ και 7 χρόνια έχω σοβαρή σχέση που γνωρίζουν οι γονείς μου και εγκρίνουν. Λάμβανα  τη στήριξη τους, μέχρι που ήρθε η στιγμή που τους ανακοίνωσα ότι μαζί με την σχέση μου θα πάμε σε μια μεγαλύτερη πόλη. Να σημειωθεί ότι μένω επαρχία και δεν υπάρχουν ευκαιρίες αποκατάστασης εδώ για κανένα από τους δύο μας. Ήταν κοινή απόφαση μετά από πολύ σκέψη και άλλωστε ξεκαθάρισα στους δικούς μου πως δε φαντάζομαι τη ζωή μου στο χωριό απ’ όπου κατάγομαι.

Οι δικοί μου αντέδρασαν, δεν εγκρίνουν την απόφαση μου να φύγω μακριά τους και θεωρούν πως είναι λάθος. Μου κάνουν ψυχολογικό πόλεμο , ειδικά η μητέρα μου, «χτυπώντας» σε ένα πρόβλημα υγείας που είχε ο πατέρας μου στο παρελθόν.

Τους δικαιολογώ μέχρι ένα σημείο γιατί είμαι μοναχοπαίδι, όμως, όλο αυτό -εδώ και καιρό- με έχει επηρεάσει και δημιουργεί προβλήματα στη σχέση μου που περιμένει εμένα για το επόμενο βήμα. Ξέρω τι θέλω από τη ζωή μου, όμως, νιώθω τύψεις που δεν συμβαδίζουν τα θέλω μου με αυτά των γονιών μου, νιώθω σαν να κάνω κάτι κακό που θέλω να πάρω επιτέλους τη ζωή στα χέρια μου και να γίνω ανεξάρτητη, πόσω μάλλον ενώ γνωρίζω πως και τα οικονομικά μας δεν πάνε καλά και θέλω με τον τρόπο μου να τους βοηθήσω. Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ πια το όλο θέμα και περισσότερο δεν ξέρω πώς να συγκεντρώσω τον εαυτό μου.

Στο ερώτημά σας απαντά η Φρόσω Φωτεινάκη, MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Πολλές φορές οι γονείς ιδίως αν δεν έχουν δουλέψει με τον εαυτό τους δεν κατανοούν ότι δεν τους ανήκουν τα παιδιά τους. Φέρνουμε στον κόσμο νέες ζωές με στόχο να τους παρέχουμε κατάλληλα εφόδια ώστε να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν μακριά γιατί τότε σημαίνει ότι έγιναν ανεξάρτητα και χρήσιμα άτομα στον εαυτό τους και στην κοινωνία.

Μπορεί οι γονείς σας να καλύπτουν δικές τους ανάγκες μέσω της παρουσίας στο σπίτι. Αυτό όμως χρειάζεται να μην εμποδίσει τα όνειρά σας.

Η αγάπη του γονιού οφείλει να είναι ανιδιοτελή και η ανιδιοτέλεια δεν περιλαμβάνει «ψυχολογικό πόλεμο». Η αγάπη και ο πόλεμος είναι έννοιες αντίθετες. Μιλήστε στους γονείς σας για το πως νιώθετε κι αν δεν καταλάβουν απλά χαιρετήστε τους κι ετοιμαστείτε να πετάξετε. Η ζωή είναι μπροστά σας και η μόνη σας υποχρέωση είναι να την ζήσετε όπως εσείς επιθυμείτε.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχετικά άρθρα