Εργασιακό bullying: Τρόποι να εκτονώσετε την ένταση

Εδώ και κάποια χρόνια δέχομαι εργασιακό bullying, λόγω κακομεταχείρισης αλλά και κάποιων ατόμων στον χώρο της εργασίας μου που ρουφιανεύουν και κατηγορούν, με απώτερο σκοπό την υποβάθμιση μου και την προώθηση αυτών. Επιπλέον υπάρχει μια λυκοσυμμαχία 3 ατόμων η οποία επιτίθεται σε όποιον ή όποια είναι έξω από την κλίκα τους. Ευελπιστώ να απεμπλακώ την επόμενη διετία και να μην τους ξαναδώ. Ωστόσο, μέχρι τότε θα ήθελα να μου υποδείξετε τρόπους αντιμετώπισης αυτής της κάκιστης κατάστασης.

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Η κατάσταση που περιγράφετε είναι αρκετά δύσκολη και φαίνεται πως σας επιβαρύνει πολύ συναισθηματικά.

Αρκετός κόσμος μπορεί να λέει «έλα πως κάνεις έτσι, είναι μόνο η δουλειά σου, δεν είναι η ζωή σου». Αν σκεφτούμε όμως πως η δουλειά μας είναι το 1/3 της ημέρας μας, τότε αποτελεί μεγάλο μέρος της ζωής μας και συμβάλει στο αν είμαστε γενικότερα καλά.

Αν με τον όρο «εργασιακή κακομεταχείριση» εννοείται κακή σχέση με τον προϊστάμενο ή το αφεντικό σας τότε η δυσκολία σας μοιάζει να οδηγεί σε αδιέξοδο, αφού ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σας πρότεινα θα ήταν να μιλήσετε σε κάποιον ανώτερο σας για να σας βοηθήσει με την κατάσταση.

Αν δεν μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ανώτερο σας, τότε θα σας πρότεινα να συνεχίσετε όπως έχετε ήδη προγραμματίσει: με υπομονή για τον επόμενο καιρό και με το να είστε εσείς σωστός στο δικό σας κομμάτι.

Ταυτόχρονα όμως το οφείλετε στον εαυτό σας να βρείτε τρόπους να εκτονώνετε την ένταση που σας προκαλείται στον εργασιακό χώρο. Αυτό μπορεί να γίνει στον ελεύθερο σας χρόνο. Βρείτε υγιείς διεξόδους για το άγχος σας, έτσι ώστε η εργασία σας (και ότι αρνητικό συναίσθημα σας προκαλεί αυτή) να μένει πίσω στο χώρο δουλειάς σας. Είναι μία δύσκολη κατάσταση ναι, αλλά μόνο στη δουλειά σας. Όσο δύσκολο και αν είναι, προέχει η ψυχική σας υγεία, και το οφείλετε στον εαυτό σας να την προστατέψετε. Στον ελεύθερο σας χρόνο κάντε κάτι που να σας ξεκουράζει και να σας γεμίζει.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα