Μπιφτέκια με κινόα και άγριο ρύζι

Αν δεν το γνωρίζετε μέχρι τώρα, είναι καλό να μάθετε ότι η κινόα θεωρείται η βασίλισσα των υπερτροφών, διότι παράγει σπόρους πλούσιους σε άμυλο.  Οπότε, ετοιμαστείτε να φτιάξετε ένα ισορροπημένο πιάτο, χαμηλό σε θερμίδες.

Συστατικά

¾ φλ. κινόα
1/3 φλ. άγριο ρύζι
1 κουταλιά σησαμέλαιο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
1 μικρή ντομάτα, χωρίς τα σπόρια, ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι κύμινο (αρτυσιά)
1 κουταλάκι κουρκουμά (Turmeric)
¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι αλάτι
1 αβγό
½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές σησαμέλαιο για τηγάνισμα

Βήματα

Ξεπλένετε την κινόα και τη φουσκώνετε από το βράδυ σε 1 ½ φλιτζάνι νερό. Την επομένη τη βάζετε να βράσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, κλείνετε με καπάκι και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνετε το άγριο ρύζι με ¾ φλιτζανιού νερό και αφήνετε να βράσει. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 30 λεπτά. Σε ζεστό τηγάνι βάζετε τη μια κουταλιά σησαμέλαιο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μαζί με το σκόρδο και τα μπαχαρικά.

Προσθέτετε το αλάτι και την ντομάτα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 2 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε την κινόα και το ρύζι και ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια. Προσθέτετε στο μίγμα το κρεμμύδι, το αβγό και λίγο αλεύρι, ώστε να γίνει ένα απαλό μίγμα που να μην κολλάει στα χέρια.

Πλάθετε τα μπιφτέκια 1 ½ με 2 εκατοστά πάχος περίπου. Σε ένα τηγάνι προσθέτετε τις τρεις κουταλιές λάδι. Ψήνετε 5 λεπτά περίπου από την μία πλευρά και πέντε λεπτά από την άλλη.

Πηγή: xrysessyntages.gr

Σχετικά άρθρα