10+1 ελληνικά superfoods με αντιοξειδωτική δράση!

Πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών για τον άνθρωπο αποτελούν, τα «υποτιμημένα και ξεχασμένα» από πολλούς καταναλωτές, ελληνικά φρούτα του δάσους.

Σύμφωνα με έρευνες μπορούν να ανταγωνίζονται και να υπερτερούν σε θρεπτική αξία τις εισαγόμενες ποικιλίες που προέρχονται από τροπικές χώρες και τη Λατινική Αμερική. Συγκρίνοντας 65 είδη φρούτων (μελέτη Fu et al., 2011) από παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες, η υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα βρέθηκε στα… φτωχά τζίτζιφα, τα βύσσινα, τα ρόδια, στον λωτό και το κεράσι.

Τα παραπάνω «παραδοσιακά» ελληνικά φρούτα ανταγωνίζονται επάξια το αφρικανικό μήλο – σακχαροκάλαμο (sweet sop), το γκουάβα, την παπάϊα, τον ανανά, κ.α. Για παράδειγμα, το κεράσι και το βύσσινο είναι από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδοτικών γιατί περιέχουν μελατονίνη.

Πόσο σημαντική η μελατονίνη για την υγεία;

Η μελατονίνη είναι πολύ πιο αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό, σε σύγκριση με τις βιταμίνες Α και C. Τα πλεονεκτήματα της μελατονίνης, σε σύγκριση με άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι λιποδιαλυτή και υδατοδιαλυτή. Άρα, «μπορεί να είναι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή μέσα στον οργανισμό και δεν είναι καθόλου τοξική», σύμφωνα με την ερευνήτρια Δρ. Παυλίνα Δρογούδη.

Τα φρούτα και λαχανικά είναι γνωστό πως περιέχουν απαραίτητα ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες αλλά τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζονται ως μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχουν φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες και ταννίνες, βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), βιταμίνη Α (β -καροτένιο και άλλα καροτενοειδή), βιταμίνη E (α-τοκοφερόλη) κ.α., τα οποία μόνα τους, ή σε συνδυασμό, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του ανθρώπου.

Αξίζει να τονισθεί πως τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει συνολικά 3.244 ερευνητικές εργασίες με θέμα τις φαινολικές ουσίες στα φρούτα και λαχανικά που το επιβεβαιώνουν. Πάντως, υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές στην αντιοξειδωτική ικανότητα μεταξύ ειδών φρούτων.

Ποια superfoods έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα;

Υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα παρουσιάζουν οι καρποί με πολλές ανθοκυανίνες (προσδίδουν κόκκινο, μωβ και μπλε χρώμα). Τα κράνα, το ρόδι, τα δαμάσκηνα, τα κόκκινα σταφύλια, ο λωτός, κ.α., είναι super foods! Μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν και μερικά από αυτά χωρίς κανένα ψεκασμό με φυτοφάρμακα.

Εξίσου πολύ μεγάλες διαφορές υπάρχουν σε ένα είδος μεταξύ γενοτύπων. Οι ελληνικής καταγωγής ποικιλίες μήλου όπως το φιρίκι και της κερασιάς όπως τα τραγανά, είχαν από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών ουσιών.

Για αυτό, σύμφωνα με την έρευνα «Αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκέντρωση ανθοκυανών, ασκορβικού οξέως, κ.α. σε διαφορετικά είδη μικρών φρούτων (Γ. Παντελίδης, Γ. Μαγκανάρης, Μ. Βασιλακάκης, Γ. Διαμαντίδης)», η αντιοξειδωτική ικανότητα είναι μεγαλύτερη στα βατόμουρα (113 – 168) και ακολουθούν: 77 – 145 τα σμέουρα, 84 τα κράνα και 40 – 65 τα ριβήσια (άγρια φρούτα του δάσους).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Από Δευτέρα, δίαιτα!» Γιατί δεν μπορείς να τηρήσεις την… υπόσχεση που δίνεις στον εαυτό σου;

Πώς να ετοιμαστούμε ψυχολογικά για μια δίαιτα; Τα 6 «στάδια της αλλαγής»!

Σχετικά άρθρα