Παιδικά τραύματα: «Ο πατέρας μου δίνει στη νέα του οικογένεια ό,τι μου στέρησε».

Οι γονείς μου χώρισαν όταν έχω ήμουνα 8 χρονών και ο αδερφός μου 6. Στερήθηκα πολλά πράγματα σαν παιδί, γιατί οι γονείς μου έβαζαν τον εγωισμό τους πάνω από εμάς και μας είχαν κάνει μπαλάκια στην ουσία. Έκανα υπομονή, έφτασα 21 χρονών και ο μπαμπάς έκανε άλλη οικογένεια και άλλα 2 παιδιά, 2 κορίτσια. Σ’ αυτές δίνει τα πάντα. Δεν τους στερεί αυτά που στέρησε σε εμένα. Αυτό με ενοχλεί και με πονάει και δεν μπορώ να ζήσω τη ζωή μου. Θέλω να κάνω πράγματα για εμένα. Να αρχίσω να ζω φυσιολογικά, αλλά ούτε αυτό μπορώ. Ένα δίπλωμα θέλω να πάρω και δεν μπορώ. Δεν με βοηθάει, όπως θα έπρεπε ή όπως κάνουν άλλοι γονείς. Οι περισσότεροι το παίρνουν στα 18. Μου είπε κιόλας ότι άμα θέλω να το πάρω στα 50, τότε ίσως να μπορώ καλύτερα. Αυτή η στάση του με πληγώνει, ειδικά όταν δίνει στις μικρές και εμείς μένουμε απ’ έξω. Θέλω πραγματική βοήθεια αλλιώς θα εκραγώ. Πώς θα μπορούσα να αλλάξω τα πράγματα ώστε να διεκδικήσω και εγώ πράγματα που στην ουσία δικαιούμαι;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια, Δήμητρα Φιλοπούλου:

Τα παιδικά τραύματα είναι από τις μεγαλύτερες αδικίες στη ζωή μας: λάθη (μικρά ή μεγάλα) που κάνουν άλλοι (ηθελημένα ή όχι) φαίνεται να χαράζουν το μέλλον μας και μας στιγματίζουν για αρκετό καιρό. Στη δική σου περίπτωση, ο τρόπος που χώρισαν οι γονείς σου αφήνει ακόμα πόνο και σημάδια. Δεν θα κρίνω το πως το χειρίστηκαν, καθώς δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, αλλά και γιατί είναι κάτι που πλέον δεν αλλάζει. Θα σου πω  όμως το εξής: για την από εδώ και πέρα ζωή σου είσαι εσύ υπεύθυνη. Έχεις ήδη κάνει ένα τεράστιο πρώτο βήμα που είναι να εντοπίσεις την πηγή του πόνου σου και να παραδεχτείς στον εαυτό σου ότι πρέπει κάτι να κάνεις για αυτό. Το θέμα με το πως σχετιζόμαστε με τους γονείς μας δεν είναι το αν θα μας δώσουν λεφτά για το δίπλωμα. Το βασικότερο πρόβλημα που δημιουργούν είναι ότι επηρεάζουν το πως νιώθουμε για τον εαυτό μας και το ότι έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουμε ερωτικές σχέσεις.

Θέλω να σε παροτρύνω να ξεκινήσεις να βλέπεις έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μαζί θα μιλήσετε για τις καταστάσεις του παρελθόντος, για το όσα συμβαίνουν τώρα, και θα σε βοηθήσει να κλείσεις κάποιες πληγές και να προχωρήσεις στο μέλλον απαλλαγμένη από φορτία. Ακόμα και αν δεν μπορείς οικονομικά να δεις κάποιον ιδιωτικά, υπάρχουν δομές που προσφέρουν χαμηλού κόστους ή και δωρεάν ψυχοθεραπεία. Μπορείς να το ψάξεις στο ίντερνετ ή να ρωτήσεις στο κέντρο ψυχικής υγείας της περιοχής σου.

Είσαι ένα αρκετά πονεμένο παιδί, που φαίνεται πως κουβαλάς πολύ πίκρα και θυμό. Όμως, πολύ ειλικρινά σου λέω πως μπορείς να βγεις από όλο αυτό και ανακουφίσεις αρκετό από αυτό τον πόνο. Με πολλή αγάπη σου λέω πως από εδώ και πέρα η ζωή και η ευτυχία σου είναι μόνο στα δικά σου χέρια.

Σου εύχομαι να βρεις το δικό σου δρόμο σύντομα.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: facebook.com/dimitraefilopoulou

Σχετικά άρθρα