Ανησυχώ για την… ερωτική ζωή του έφηβου γιου μου. Τι να κάνω;

Αντιμετωπίζω θέμα με τον έφηβο γιο μου ότι από τη μια είναι κάπως παραμυθάς γιατί περιγράφει πράγματα που δεν μπορεί να τα έχει ζήσει αφού τότε που λέει ότι έγιναν είναι είτε σπίτι είτε με την οικογένειά του εκτός άρα δεν μπορεί να έχει βρεθεί μόνος του με κάποια κοπέλα…

Επίσης, συχνά μιλάει διαδικτυακά με πολλές γνωστές του κοπέλες μόνο και μόνο για να κάνει φάση αλλά νομίζω ότι του έχει γίνει εμμονή. Σας ευχαριστώ.

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Ευχαριστούμε πολύ για το ερώτημά σας. Το άνοιγμα των εφήβων προς το άλλο φύλο και το σχετίζεσθαι μαζί του είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που επιτελείται στην εφηβεία. Και συνοδεύεται από πολλή αγωνία και σκέψεις που συνδέονται με την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση του εφήβου. Στη φάση αυτή είναι πολύ σημαντική η καλή σχέση των γονέων με τους εφήβους, η ανάδειξη από την πλευρά των γονέων των θετικών πλευρών της προσωπικότητας των παιδιών τους καθώς και το καλωσόρισμά του μεγαλώματός τους.

Είναι αναμενόμενο εντός πλαισίων να μιλούν οι έφηβοι με υπερβολή τη στιγμή που επιθυμούν να σχετιστούν με το άλλο φύλο αλλά και δεδομένης της αγωνίας τους ακριβώς για κάτι που τους είναι καινούριο και θέλουν να φανούν αντάξιοι. Συνεπώς, μία καλή σχέση που αναδεικνύει, που καμαρώνει και που εμπιστεύεται το παιδί τη στιγμή που αλλάζει, μεγαλώνει και προσεγγίζει νέες καταστάσεις, αλλά και μία σχέση όπου υπάρχει άνεση και ασφάλεια για μοίρασμα με τους γονείς των προβληματισμών χωρίς πίεση γι αυτό είναι πολύ ωφέλιμη.

Μαριέττα Μαλτά
Ψυχολόγος, M.Sc., Συστημική- Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια
Ιδιωτικό γραφείο:
(α’ )Αριστείδου 1 & Βορέα, Μαρούσι
(β’) Λεωφ. Δροσιάς- Σταμάτας 21, Δροσιά
τηλ. 210 61 23 239, 698 1898 376
www.mariettamalta.gr

Σχετικά άρθρα