Σύνδρoμο burnout: Τρία βήματα για να αντιμετωπίσετε αυτόν τον ύπουλο εχθρό

Ξυπνάτε το πρωί και δεν θέλετε να πάτε στη δουλειά σας. Περνάτε άσχημα στον χώρο της εργασίας σας και αυτό τείνει να επηρεάζει και τα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής σας. Αν νιώθετε ότι οι δύο παραπάνω φράσεις σας αντιπροσωπεύουν, βρίσκεστε στο κρίσιμο εκείνο σημείο που θα πρέπει να κάνετε κάτι άμεσα για να αντιστρέψετε την κατάσταση.

Είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε τον φυσικό πόνο. Αν σπάσουμε το πόδι μας ή πάθουμε τενοντίτιδα, η πρώτη μας αντίδραση θα είναι ζητήσουμε την προσαρμογή του τρόπου εργασίας μας μέχρι να θεραπευτούμε. Ωστόσο, όταν το πρόβλημα έγκειται της συναισθηματικής σφαίρας, τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα. Πολύ πιθανόν να υποτιμήσουμε το πρόβλημα, να το κρύψουμε από τους γύρω μας ή να κάνουμε ότι δεν υπάρχει καν.

Εάν αισθάνεστε ότι το να πάτε στη δουλειά σας είναι ένα βάσανο ή ότι στο τέλος κάθε ημέρας είστε συναισθηματικά στραγγισμένοι, πιθανόν να βρίσκεστε σε κάποιο από τα στάδια, πρώιμα ή τελικά,  του burnout. Αν τώρα αυτά τα συναισθήματα φαίνεται να κατακλύζουν ολοκληρωτικά την καθημερινότητά σας, τότε θα ήταν σωστότερο να πούμε ότι αγγίζετε τα όρια της κατάθλιψης.

Οι συγγραφείς του βιβλίου «Physician Burnout: An emotionally malignant disease» τονίζουν ότι το εργασιακό burnout είναι μία πολύ σοβαρή συναισθηματική νόσος, που μπορεί να ξεκινήσει όταν οι επαγγελματικές απογοητεύσεις, η μη αναγνώριση της προσπάθειας και το άγχος συσσωρεύονται. Μάλιστα, επιτείνεται όταν δε υπάρχει εκτόνωση της έντασης εκτός τους εργασιακού περιβάλλοντος. Έτσι το άτομο οδηγείται σε μία κατάσταση κατά την οποία δεν μπορεί να κοιμηθεί καλά, αισθάνεται σωματικό πόνο, και δυσκολεύεται να ελέγξει τα συναισθήματά του. Επιπλέον, χάνει την αυτοπεποίθησή του και την αισιοδοξία του.

Τρία βήματα για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Πέρα από τη λύση του να βρείτε μία άλλη δουλειά, υπάρχουν 3 βήματα που μπορούν να  εξομαλύνουν την κατάσταση:

  1. Αναπτύξτε τη συναισθηματική σας αυτογνωσία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αναγνωρίζοντας τις βιολογικές και συμπεριφοριστικές σας αντιδράσεις και μετατοπίζοντας την προσοχή σας σε ό,τι είναι πιο χαλαρωτικό και ικανοποιητικό για εσάς τη δεδομένη στιγμή.
  2. Δημιουργήστε και διατηρήστε ένα σύστημα κοινωνικής υποστήριξης.
  3. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται νόημα, αξία και σκοπό στη δουλειά σας. Η αναζήτηση σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στο πώς αισθάνεστε γι’ αυτό που κάνετε, παρά στο τι πραγματικά κάνετε.

Επομένως, αντί να ρωτάτε: «Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου;», θα ήταν πιο εύλογο να ρωτήσετε: «Τι με εμπνέει»; Είτε τρέχετε ένα μαραθώνιο, είτε διαβάζετε ένα βιβλίο στο παιδί σας, είτε προγραμματίζετε συναντήσεις σας για την εβδομάδα. Αν η απάντηση στην ερώτηση: «Για ποιο λόγο το κάνω αυτό;» σας κάνει να αισθάνεστε σημαντικοί και πλήρεις, έχετε την αίσθηση ενός στόχου που πρέπει να εκπληρωθεί. Να σημειωθεί ότι κανένας σκοπός δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος από κάποιον άλλο.

Επιπλέον, αυτό που γεμίζει την καρδιά σας σήμερα μπορεί να διαφέρει το επόμενο έτος. Είναι φυσικό να συμβαίνουν αλλαγές, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρισκόμαστε.

Στο βιβλίο «Stumbling on Happiness», ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Daniel Gilbert,  αναφέρει ότι ο εγκέφαλός μας δεν είναι σε θέση να προβλέψει τα συναισθήματά που θα μας προκαλέσει μία μελλοντική κατάσταση. Δεν μπορείτε να ξέρετε τι θα αισθανθείτε σε μια νέα δουλειά ή σχέση μέχρι να τη βιώσετε, ειδικά αν δεν είστε ευτυχισμένοι σε αυτή τη δεδομένη στιγμή. Ο Gilbert συνεχίζει τονίζοντας ότι:  «Είναι καλύτερο να ανακαλύψετε τι σας γεμίζει τώρα, από να περιμένετε να αλλάξει η ζωή σας».

Με πληροφορίες από το www.psychologytoday.com

Σχετικά άρθρα