Είναι σύμπτωμα εγκυμοσύνης η ψευδοπερίοδος;

Κάνοντας μια γρήγορη αναφορά στο τι είναι περίοδος και τι ακριβώς συμβαίνει με τον  υπέροχο εκείνο μηχανισμό που αναφέρεται στον όρο «γυναικεία φύση» καιρός να προσανατολιστούμε στα βασικά. Η έμμηνος ρύση ή αλλιώς περίοδος είναι ουσιαστικά μια ορμονική λειτουργία, που έχει να κάνει κυρίως με τις βασικές γυναικείες ορμόνες αλλά και κατ επέκταση την γονιμότητα της γυναίκας.

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Καλογήρου, Γυναικολόγος Χειρουργός Μαιευτήρας

Τι είναι τελικά αυτή η «περίοδος»;

Όχι,  δεν είναι το ωάριο που πέφτει όταν δεν γονιμοποιείται ούτε κάποια κύστη που έχει «σπάσει» και φαίνεται σαν αίμα. Η περίοδος που βλέπουν οι γυναίκες δεν είναι παρά μια απόπτωση του ενδομητρίου, δηλαδή η επίδραση των ορμονών μετά την περίοδο και κυρίως τα οιστρογόνα οδηγούν στην πάχυνση του ενδομητρίου (που δεν είναι από το εσωτερικό της μήτρας)  που εν συνεχεία μετά το δεύτερο μισό του κύκλου και με την επίδραση της προγεστερόνης (αν δεν γίνει γονιμοποίηση του ωαρίου) θα οδηγήσει σε απόπτωση αυτού, δηλαδή η στιβάδα του εσωτερικού της μήτρας θα πέσει και θα φανεί σαν αίμα περιόδου.

Διευκρινίζοντας την γόνιμη μέρα στην μέση του κύκλου!

Όχι δεν είναι τόσο απλό να ξέρουμε πότε είναι η γόνιμη μέρα σε κάθε κύκλο και αυτό γιατί αν ήταν γνωστή δεν θα κάναμε επαφή την συγκεκριμένη μέρα και θα είχαμε την τέλεια αντισύλληψη ή και το αντίθετο.

Η διαδικασία της ωοθυλακιορρηξίας σε μια γυναίκα που έχει σταθερό κύκλο είναι περίπου την 14η σε ένα κύκλο 28 ημερών μετρώντας πάντα από την 1η μέρα περιόδου. Φυσικά η γόνιμη μέρα μεταβάλλεται αρκετά και αυτό οφείλεται στο ότι πολλές γυναίκες είτε λόγω ορμονικών διαταραχών είτε στρες είτε πολυκυστικών ωοθηκών η περίοδος μπορεί να κάνει σε ορισμένες περιπτώσεις πιο σπάνια έως και μήνες να έρθει.

Η «εντόπιση» της γόνιμης μέρα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετά δύσκολη και γίνεται ή με ειδικά τεστ που υπάρχουν στο εμπόριο ή πιο ειδικά από τον γυναικολόγο ή τον ακτινολόγο πραγματοποιώντας υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων  εντοπίζοντας την μέρα της ωοθυλακιορρηξίας.

Τι είναι η ψευδοπερίοδος;

Με τον όρο αυτό εννοούμε απόπτωση του ενδομητρίου που σχετίζεται με κύστη ή ορμονική διαταραχή ή πιο συχνά εγκυμοσύνη. Είναι δηλαδή αίμα που βλέπει η γυναίκα σαν περίοδο που όμως είναι λίγο διαφορετικό και στη διάρκεια αλλά και στο χρώμα.

Και εκεί πρέπει να προσέχουμε κυρίως γιατί αν υπάρχει κάποια εγκυμοσύνη στην αρχή πρέπει να αποφύγουμε κάποια βασικά όπως αλκοόλ, φάρμακα, πολύ έντονη άσκηση, ακτινογραφίες που εμείς όμως δεν το κάναμε λόγω της ψευδοπεριόδου.

Η ψευδοπερίοδος είναι αίμα που συνήθως διαρκεί περίπου 2-3 μέρες έχει λίγο πιο έντονο κόκκινο χρώμα και τις περισσότερες φορές δεν συνοδεύεται από πόνο.

Για μας τους γυναικολόγους ειδικούς στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει 4- 5 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο και συνήθως έχει να κάνει με την διαδικασία της εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Δηλαδή, λίγο μετά την εμφύτευση του ωαρίου, έχουμε μικρή απώλεια αίματος από το ενδομήτριο που φαίνεται σαν ψευδοπερίοδος.

Αυτό σημαίνει ότι όποτε κάνετε ελεύθερες επαφές και δείτε λίγο αίμα που μοιάζει με περίοδο ιδίως λίγες μέρες πριν την αναμενόμενη καλό θα ήταν να μην καθησυχαστείτε, μπορεί να είστε έγκυος.

Μπορεί να αποβάλω και να μην το καταλάβω;

Είναι αλήθεια ορισμένες γυναίκες που έχουν διαταραχές περιόδου μπορούν να αποβάλουν και να μην το καταλάβουν, να θεωρήσουν την αποβολή σαν βαριά περίοδο. Τα συμπτώματα που πρέπει να μας υποψιάσουν είναι πάλι επαφές χωρίς προφύλαξη, έντονο αίμα στην περίοδο που εναλλάσσεται από κόκκινο σε σκούρο και αντίστροφα, μεγάλη διάρκεια περιόδου και το πιο χαρακτηριστικό ανεξήγητοι πόνοι δυνατότεροι από το συνηθισμένο.

Ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες;

Σε αυτήν την περίπτωση καλό θα ήταν να κάνετε βήτα χοριακή γοναδοτροφίνη που είναι εξέταση αίματος και έτσι θα είστε σίγουρες 100%. Σε περίπτωση που βγει θετική καλό θα ήταν να δείτε τον γυναικολόγο σας για να εντοπίσετε την αιτία της αποβολής.

Τα αίτια αποβολής μπορεί να είναι πάρα πολλά ο ειδικός όμως θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα με το υπερηχογράφημα και εν συνεχεία να ελέγξει το ορμονικό προφίλ της γυναίκες.

Ο θυρεοειδής η προλακτίνη όπως και άλλες ορμόνες παίζουν τεράστιο ρόλο στην γονιμότητα. Φυσικά παράγοντες όπως κακή διατροφή αλκοόλ κάπνισμα και στρες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τέλος ένα μεγάλο κομμάτι των αποβολών οφείλεται  στην θρομβοφιλία δηλαδή στην αυξημένη πήξη του αίματος συμβουλή του ειδικού σε όλες τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη. Δίνοντας όμως ένα αισιόδοξο μήνυμα να διευκρινίσουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αποβολών είναι τυχαίο και οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες και είναι πιθανό να μην ξανασυμβεί σε επόμενη εγκυμοσύνη.

Να θυμάστε:

Η ψευδοπερίοδος δεν είναι περίοδος αλλά αίμα που βγαίνει από τον κόλπο διαρκεί πιο λίγο είναι πιο ζωηρό και έχει να κυρίως με ορμονικές διαταραχές και εγκυμοσύνη.

Την εγκυμοσύνη θα την βάλετε σε προτεραιότητα στην διάγνωση αν κάνετε ελεύθερες επαφές.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να διευκρινιστεί  η ψευδοπερίοδος είναι εξέταση από ειδικό με υπερηχογράφημα και μέτρηση ορμονών που έχουν κυρίως σχέση με τον θυρεοειδή και την προλακτίνη.

Αισιόδοξο μήνυμα:  Η γυναίκα που θα αποβάλει δεν πρέπει να απογοητεύεται ,σημαίνει ότι μένει έγκυος και είναι ένα βήμα κοντά στο να κρατήσει στην αγκαλιά της αυτό που  πραγματικά θέλει δηλαδή ένα δικό της δημιούργημα ένα παιδάκι!

Δρ. Ιωάννης Καλογήρου

Γυναικολόγος Χειρουργός Μαιευτήρας

Διδάκτωρ Παν. Αθηνών

www.womanclinic.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γίνεται να μείνω έγκυος χωρίς να υπάρχει διείσδυση;

Διαταραχές περιόδου: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις για να βρεις την αιτία

Σχετικά άρθρα