Οδοντικό νήμα: Μάθε πώς θα το χρησιμοποιήσεις σωστά (ΦΩΤΟ)

Η διατήρηση καθαρών μεσοδόντιων διαστημάτων, δηλαδή των κενών μικροχώρων μεταξύ των δοντιών κάτω από το σημείο ή την επιφάνεια επαφής τους, οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής στοματικής υγιεινής.

Γράφει η Αγνή Γιακουμή, Γναθολόγος-Οδοντίατρος

Στην αντίθετη περίπτωση, όταν καταλείπονται υπολείμματα τροφών είναι δυνατόν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να προκληθούν βλάβες στους οδοντικούς ιστούς (τερηδόνα) και τους μαλακούς ιστούς (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα).

Στο εμπόριο διατίθενται δύο ειδών μέσα μεσοδόντιου καθαρισμού: το οδοντικο νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Το πλεονέκτημα του πρώτου έναντι των δεύτερων είναι ότι μπορεί να εισέλθει ακόμα  και στα πιο σφιχτά μεσοδόντια διαστήματα, όπως πχ συμβαίνει σε περιπτώσεις στρεβλοφυίας δοντιών.

Όμως, το οδοντικό νήμα θεωρείται αποτελεσματικό στον καθαρισμό των μεσοδοντίων ουλικών θηλών, με την βασική προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται με την κατάλληλη τεχνική.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί το κηρωμένο και το ακήρωτο νήμα. Προτιμάμε το πρώτο μιας και  δεν αφήνει ίνες κατά τη χρήση τού. Κόβουμε επαρκές μήκος 15 με 20 εκατοστά, και τυλίγουμε τις δύο άκρες τού στους δύο μέσους δακτύλους αντιστοίχως και κρατάμε το νήμα τεντωμένο (Εικ.1).

Εικόνα 1

Σε όλες τις περιπτώσεις το νήμα συγκρατείται με αυτόν τον τρόπο και αναλόγως σε ποια γνάθο εργαζόμαστε προσθέτουμε συγκεκριμένα δάκτυλα γα την διευκόλυνση του χειρισμού. Έτσι στην άνω γνάθο μεταχειριζόμαστε επιπροσθέτως τον αντίχειρα του δεξιού χεριού (προκειμένου για δεξιόχειρες) και τον δείκτη του αριστερού, ασκώντας πίεση προς τα πάνω στο ήδη τεντωμένο νήμα (Εικ.2).

Εικόνα 2

Για τον καθαρισμό των μεσοδοντίων της κάτω γνάθου μεταχειριζόμαστε τους δείκτες των δύο χεριών πιέζοντας καθοδικά (Εικ.3).

Εικόνα 3

Οι περισσότεροι χρήστες του οδοντικού νήματος κάνουν συνήθως το εξής λάθος: Μόλις εισχωρήσουν το νήμα πέρα της μέγιστης αντίστασης που αντιστοιχεί στο σημείο ή την επιφάνεια επαφής δύο παρακείμενων δοντιών (Εικ.4), θεωρούν ότι η είσοδός τους αυτή στο μεσοδόντιο χώρο αρκεί για τον καθαρισμό κι έτσι αμέσως αφαιρούν το νήμα από την περιοχή και συνεχίζουν στην επόμενη.

Εικόνα 4

Κι όμως ο καθαρισμός είναι εξαιρετικά πλημμελής… Γιατί η διαδικασία μηχανικής απομάκρυνσης του υπολείμματος τροφής ξεκινά μετά την επιτυχή είσοδο πέραν της μέγιστης αντίστασης. Συγκεκριμένα, μόλις ξεπεραστεί το σημείο μέγιστης αντίστασης εξαιτίας της στενής σύνδεσης των δοντιών, τότε ο χρήστης του οδοντικού νήματος οφείλει να διεισδύσει “αγκαλιάζοντας” με διχάλα νήματος (Εικ.5, 6,7) την επιφάνεια του δοντιού που επιθυμεί να καθαρίσει, φτάνοντας βαθύτερα εντός της ουλοδοντικής σχισμής (μέσα από την τριγωνική μεσόντια ουλική θηλή).

Εικόνα 5
Εικόνα 6
Εικόνα 7

Μόνο τότε έχει καθαρίσει αποτελεσματικά την μεσοδόντια περιοχή. Επομένως κάθε φορά που χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, στόχος μας πρέπει να είναι η χρήση κατάλληλης τεχνικής ώστε να εισέλθουμε στην ουλοδοντική σχισμή, το χώρο δηλαδή που κλινικά δεν φαίνεται και επεκτείνεται από την κορυφή του ούλου έως την ένωσή του με το δόντι.

Aγνή Γιακουμή DDS, MSc

Γναθολόγος-Οδοντίατρος

Κλινική Εξειδίκευση στην Αντιμετώπιση Στοματοπροσωπικού Πόνου, Κρανιογναθικών Διαταραχών, Άπνοιας Ύπνου και Ροχαλητού

τηλ.: 210 7014376

www.gnathologos.blogspot.com

e-mail: [email protected]

facebook: www.facebook.com/gnathologos 

Σχετικά άρθρα