Φοιτητές και πανεπιστημιακοί από το εξωτερικό γνωρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό

Πραγματοποιείται και φέτος για εικοστό έκτο έτος το πρόγραμμα των ΘΥΕΣΠΑ (Θερινές Υποτροφίες Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών). Το πρόγραμμα ΘΥΕΣΠΑ ξεκίνησε το 1988 μετά από πρόταση του πρύτανη κ. Μιχάλη Σταθόπουλου και ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Μάιος 1987).

Έχει σκοπό την εξοικείωση ξένων ελληνιστών με τον Νεοελληνικό Πολιτισμό, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα, τη Λογοτεχνία, την Ιστορία και την Τέχνη. Απευθύνεται σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των Τμημάτων ξένων Πανεπιστημίων, στα οποία διδάσκονται γνωστικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τις Ελληνικές σπουδές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που άρχισε στις 3 Ιουνίου και θα τελειώσει στις 11 Ιουλίου λειτουργούν έξι τμήματα (αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων) που διδάσκονται για τέσσερις ώρες καθημερινά την Νέα Ελληνική Γλώσσα. Γίνονται επίσης διαλέξεις (στα τμήματα μέσων και προχωρημένων) Λογοτεχνίας, Ιστορίας και Τέχνης καθώς και διαλέξεις γενικότερου ενδιαφέροντος (Το Μακεδονικό Ζήτημα, Η Κύπρος στον Ελληνικό Πολιτισμό, Τι έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες και τι κάνουν οι Νεοέλληνες, Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, Γλώσσα & Πολιτισμός, Η Αδιάσπαστη Συνέχεια του Ελληνισμού κ.ά.). Οι φοιτητές επισκέπτονται μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις/μαθήματα από ειδικούς αρχαιολόγους (Ακρόπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο, Αρχαία Αγορά και Μουσείο Κεραμεικού, Μουσείο Μπενάκη).

Στο πρόγραμμα διδάσκουν 27 Πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες και παίρνουν μέρος 173 διδασκόμενοι (φοιτητές και διδάσκοντες σε τμήματα νεοελληνικών σπουδών 77 ξένων Πανεπιστημίων και Ιδρυμάτων) από 30 χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία, Τσεχία και Τυνησία.

Υπογραμμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του προγράμματος έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα 5.656 σπουδαστές από 75 χώρες αρκετοί από τους οποίους διδάσκουν σήμερα σε Πανεπιστήμια των χωρών τους σε τμήματα σχετικά με τις ελληνικές σπουδές. Στελέχη πρεσβειών διαφόρων χωρών έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα (πρέσβειρα Τσεχίας, μορφωτικοί ακόλουθοι Ρωσίας, Ουκρανίας, Βουλγαρίας και άλλων χωρών).

Σχετικά άρθρα