Γκότζι μπέρι: Σούπερ τροφή για… σούπερ υγεία!

Τα διάσημα πλέον  goji berries ήταν από τα πρώτα berries ή αλλιώς «superfoods- υπερτροφές», που μπήκαν στην ζωή μας. Πέρα από τις πρόσκαιρες  διατροφικές μόδες, τα goji απέδειξαν ότι αξίζει να κατέχουν μια σημαντική θέση για την διατροφή μας, με την διεθνή βιβλιογραφία επιβεβαιώνει συνεχώς τα οφέλη της  κατανάλωσή τους για την υγεία μας.

Γράφει η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Το Γκότζι, Γκότζι μπέρι, ή Μούρο γκότζι ή Λυκόμουρο (Goji, goji berry ή wolfberry), είναι ο καρπός από το «Λύκιον το βάρβαρον» (Lycium barbarum) ή «Λύκιον το κοινόν» (Lycium chinense). Αυτά τα δύο στενά συγγενικά είδη από την μακρινή Ασία, ανήκουν στην οικογένεια των σολανίδων (Solanaceae), η οποία συμπεριλαμβάνει την πατάτα, την τομάτα, την μελιτζάνα, την πιπεριά και τον καπνό. (1)

Οι καρποί τους, τα μούρα goji, έχουν ελλειψοειδές σχήμα, 1–3-cm μήκος με ζωηρό κόκκινο χρώμα και γλυκιά, ελαφρώς ξινή γεύση. Οι καρποί του φυτού καταναλώνονται ωμοί, αποξηραμένοι ή σε μορφή χυμού. (1)

Η ιστορία τους έχει ρίζες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική ήδη από το 200 π.Χ.. Τα οφέλη της κατανάλωσης μούρων Goji μνημονεύονταν στο «Shen Nong Ben Cao Jing», ένα αρχαίο βιβλίο, που περιγράφει τη φαρμακευτική και γεωργική γνώση του μυθικού κινέζικου αυτοκράτορα Shen Nong και αποτελεί το παλαιότερο βιβλίο για τα κινεζικά βότανα που υπάρχουν. (2)

Σήμερα, τα Goji έχουν διερευνηθεί εκτενώς για την ικανότητά τους να προάγουν το αίσθημα ευεξίας, να βελτιώνουν νευρολογικά / ψυχολογικά συμπτώματα, να υποστηρίζουν την καλή γαστρεντερική υγεία, να βοηθηθούν στην ανάπτυξη ισχυρού μυοσκελετικού συστήματος και να βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Η θρεπτική αξία των goji είναι αντιστρόφως ανάλογης της θερμιδικής του απόδοσης. Ενώ τα goji berries είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και αποτελούν μια «βόμβα» αντιοξειδωτικών, περιέχοντας ένα ευρύ φάσμα φυτοθρεπτικών συστατικών, με σημαντική περιεκτικότητα σε περισσότερες από 20 διαφορετικές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθώς σημαντικές ποσότητες από τα 9 απαραίτητα αμινοξέα. Το γεγονός αυτό τα καθιστά «άξια» να φέρουν το όνομα “superfood berries” από πολλούς ειδικούς στον τομέα της υγείας και της διατροφής, αφού καταναλώνοντας τα κανείς σε μικρή ποσότητα, μπορεί να λάβει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά με λίγες συγκριντικά θερμίδες.

Διατροφική Αξία:

Η σύσταση των μούρων goji πιστεύεται ότι ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το τόπο καλλιέργειας, τον τύπο, του τρόπου συντήρησης και επεξεργασίας.

Ενδεικτικά:

  100γρ. ωμά (4) 100γρ. αποξηραμένα (5)
ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ    
Ενέργεια kcal 88,3 –4% DV* 349- 17,5% DV*
Πρωτεΐνη γρ. 11,0- 22% DV* 14,26- 23,7% DV*
Υδατάνθρακες γρ. 21,0-7% DV* 77,06- 52,1% DV*
Σάκχαρα γρ. 13,0 45,61
Φυτικές ίνες γρ. 8,0-32% DV* 13,0- 51% DV*
Λιπαρά γρ. 1,0-2% DV* 0,3- 0% DV*
Κορεσμένα γρ. 0,0- 0% DV* 0,0- 0% DV*
Χοληστερόλη mg 0,0 0,0
ΜΕΤΑΛΛΑ    
Ασβέστιο mg 100- 10% DV* 190-19% DV*
Σίδηρος mg 9,0- 50% DV* 6,8- 45% DV*
Νάτριο mg 24,0- 1% DV* 298- 12% DV*
Κάλιο mg 840-24% DV*  
Ψευδάργυρος mg 2,7-18% DV*  
Χαλκός mg 2,0-100% DV*  
Σελήνιο mg 63,7- 91% DV*  
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ    
Βιταμίνη C mg 19.2- 32% DV* 48,4- 80% DV*
Βιταμίνη Α UI 9000 –180% DV* 26822- 540% DV*
Θειαμίνη (B1) mg 0,1-10% DV*  
Ριβοφλαβίνη (Β2) mg 1.3-75% DV*  
ΑΜΙΝΟΞΕΑ    
Θρεονίνη γρ.   0,358
Ισολευκίνη γρ.   0,261
Λευκίνη γρ.   0,456
Λυσίνη γρ.   0,233
Μεθειονίνη γρ.   0,087
Κυστίνη γρ.   0,144
Φαινυλαλανίνη γρ.   0,271
Τυροσίνη γρ.   0,222
Βαλίνη γρ.   0,316
Αργινίνη γρ.   0,722
Ιστιδίνη γρ.   0,157
Αλανίνη γρ.   0,698
Ασπαρτικό οξύ γρ.   1,711
Γλουταμινικό οξύ γρ.   1,431
Γλυκίνη γρ.   0,304
Προλίνη γρ.   1,000
Σερίνη γρ.   0,498
*DV% Daily Value– Μέση ημερήσια πρόσληψη για διατροφή 2000 θερμίδων

 

Τα goji beries στην κλίμακα (ORAC) – η οποία μετρά την αντιοξειδωτική ικανότητα διαφόρων τροφίμων – έχουν υψηλή βαθμολογία 4.310, όταν ένα μήλο έχει βαθμολογία ORAC 2.568 και οι σταφίδες 3,406.

Μια μερίδα, μόλις ¼ του φλιτζανιού αποξηραμένα μούρων goji, περιέχει μόνο 90 θερμίδες. Προσφέρει 4 γραμμάρια πρωτεΐνης με καλή αναλογία στα απαραίτητα αμινοξέα, όταν άλλα φρούτα πχ. ένα μέτριο μήλο έχει 0,3γρ. πρωτεΐνης και ο μέσος υγιής ενήλικας πρέπει να καταναλώνει περίπου 60γρ. πρωτεΐνης ανά ημέρα. Περιέχει επίσης 4 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή το 19% της διαιτητικής πρόσληψης αναφοράς για υγιείς ενήλικες. Είναι μια τροφή είναι χαμηλή σε νάτριο, πλούσια σε κάλιο και πολύ χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, γεγονός που τα καθιστά ιδανικό σνακ για άτομα με υπέρταση και καρδιαγγειακά. Αποτελεί επίσης καλή πηγή θειαμίνης και ριβοφλαβίνης, απαραίτητων βιταμινών για έναν γρήγορο μεταβολισμό, βιταμίνης Α για την διατήρηση της καλής όρασης, βιταμίνης C και ψευδαργύρου για την πρόληψη και την καταπολέμηση των ιώσεων, ασβεστίου για την διατήρηση της υγείας των οστών, σιδήρου κατά της αναιμίας, χαλκού, για την καλύτερη δράση της ινσουλίνης και σεληνίου για έναν υγιή θυρεοειδή.

Άλλες ουσίες στα goji berries:

Οι κύριες ενώσεις που απομονώνονται από τα goji berries περιλαμβάνουν τα: καροτενοειδή, βήτα-καροτένιο, λουτεΐνη, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, διπαλμιτική ζεαξανθίνη, πολυσακχαρίτες (που περιέχουν 30% πολτό), βιταμίνες (ασκορβικό οξύ, γλυκοπυρανοσυλικό ασκορβικό οξύ, τοκοφερόλη), λιπαρά οξέα, βεταϊνη πεπτιδογλυκάνες. (2)

Οι ουδέτερες πτητικές ενώσεις που έχουν ταυτοποιηθεί περιλαμβάνουν στεροειδή, γλυκολιπίδια (συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλοσίδων), γλυκοσίδες, γλυκοπυρανοσίδες και αλκαλοειδή (αλκαλοειδή σπερμίνης, πολυυδροξυλιωμένα αλκαλοειδή). Τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά αμίδια, τα κυκλικά πεπτίδια και τα σεσκιτερπένια έχουν επίσης περιγραφεί. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί ρουτίνη, χλωρογενικό οξύ και λυσιτοσίδες στο φύλλο, και τα φαινολικά αμίδια στον φλοιό των ριζών.

Οι συνολικές τιμές φαινολικού περιεχομένου των εκχυλισμάτων φρούτων goji καλλιεργημένα στην Κρήτη κυμαίνονταν από 14,13 έως 109,72 mg GAE / g ξηρού εκχυλίσματος. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων goji berry θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πιθανή πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών ενώσεων και ότι τα φαινολικά εκχυλίσματα goji berry μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς σκοπούς διατροφής. (3)

Ποσότητα ατροπίνης που υπάρχει στα μούρα, παρατηρήθηκε μόνο σε ίχνη και σε επίπεδα που θεωρούνται ασήμαντα (μέχρι το μέγιστο 19 ppb w / w). (2)

Προτάσεις κατανάλωσης:

Η καθημερινή κατανάλωση 2 ή περισσότερων  μερίδων φρούτων συνιστάται για την διατήρηση της καλής υγεία. Μια μερίδα goji μπορεί να συνεισφέρει στην εκπλήρωση αυτού του στόχου εύκολα, νόστιμα και καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό τις καθημερινές ανάγκες μας.

Τα goji μπορούν να καταναλωθούν όπως άλλα ξερά φρούτα. Ανακατέψτε τα σε δημητριακά για το πρωινό ή στο γιαούρτι, προσθέστε τα στο μείγμα ξηρών καρπών σας ή πιείτε τα σαν χυμό ή τσάι. Δοκιμάστε τα σε σαλάτες, αλλά και μαζί με κρέας ή ψάρι, προσθέτοντας μια πικάντικη γλυκύτητα στο πιάτα, αλλά και για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου χάρη στην περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C.

Οφέλη για την υγεία:

Τα περισσότερα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα goji, προέρχονται από τα άφθονα αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Τα αντιοξειδωτικά της τροφής βοηθούν τον οργανισμό να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες από το περιβάλλον ή τον μεταβολισμό, συμβάλλοντας στην πρόληψη, ακόμα και στην καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών, όπως των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων και του Αλτσχαιμερ, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του καρκίνου και του σακχαρώδους διαβήτη.

Έχει καταδειχθεί ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα του εκχυλίσματος πολυσακχαρίτη από μούρα Goji. Μάλιστα, η δραστικότητα 500 mg  του εκχυλίσματος πολυσακχαρίτη από μούρα Goji εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη από 500 mg βιταμίνης C. (6)

Πειράματα δείχνουν ότι η κατανάλωση goji φαίνεται να βοηθά:

  • Αντιοξείδωση και προστασία του εγκεφάλου, του ήπατος και της καρδιάς, υποστηρίζοντας την παραδοσιακή αντιγηραντική του δράση. (6)
  • Τα μούρα goji είναι πλούσια σε ζεαξανθίνη και πράγματι αυξάνουν τα επίπεδα ζεαξανθίνης στο πλάσμα μετά την κατανάλωσή τους. (6)
  • Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν το εκχύλισμα πολυσακχαρίτη των μούρων αναστέλλει την απόπτωση των κυττάρων και αναστρέφει τη μορφολογική βλάβη του DNA (7)
  • Έχουν αποδειχθεί επίσης αντιοξειδωτικές επιδράσεις σε ανθρώπινες σειρές από ινοβλάστες του δέρματος. (8)
  • Μελέτες σε «διαβητικά» πειραματόζωα, έδειξαν υπογλυκαιμική  και υπολιπιδαιμική δράση. (9)
  • Παρατηρήθηκε βελτίωση της αντοχής στην ινσουλίνη. (10)
  • Η λήψη εκχυλίσματος των φρούτων μείωσε τα επίπεδα ηπατικών ενζύμων και τις ιστολογικές αλλαγές (11).
  • Εντοπίστηκαν ενώσεις των goji berries με πιθανές ηπατοπροστατευτικές (πιθανώς αντιοξειδωτικές) επιδράσεις.  (11)
  • Πειράματα με goji berry στη θεραπεία του καρκίνου δείχνουν αύξηση στο βάρος του θύμου αδένα και του σπλήνα και αυξημένη δραστηριότητα των μακροφάγων. (12, 13)
  • Αυξημένη δραστικότητα του κυτταροτοξικού Τ λεμφοκυττάρου και του παράγοντα νέκρωσης όγκου έχει συμβεί σε πειράματα σε ζώα και σε ανθρώπινα μονοπύρηνα κύτταρα in vitro. (12),
  • Έχει αναφερθεί προστασία από τις επιδράσεις της μυελοκαταστολής . (14)
  • Τα εκχυλίσματα goji φαίνεται ότι αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό και προκαλούν απόπτωση καρκινικών κυττάρων σε ηπατοκυτταρικό καρκίνο σε αρουραίους και σε ανθρώπινα κύτταρα. (15, 16).
  • Μια μελέτη παρατήρησης ανέφερε όφελος για τους ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν πολυσακχαρίτες του goji. (17)
  • Τα πειράματα έχουν βρει αυξημένη αυθόρμητη ηλεκτρική δραστηριότητα στον ιππόκαμπο και μειωμένο δείκτη εγκεφαλικού επεισοδίου και νευρολογικής βαθμολογίας σε μοντέλα ισχαιμίας και επαναιμάτωσης. (7)
  • Μελέτη υποδηλώνει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του Alzheimer. (18)
  • Έχει καταδειχθεί η συμβολή του εκχυλίσματος σε νευροεκφυλιστική νόσο και τη γήρανση. (19)
  • Οι επιδράσεις του goji στον οφθαλμό θεωρούνται ότι σχετίζονται με την αντιοξειδωτική δράση. (20)
  • Μόλις 15γρ. μούρα goji ανά ημέρα, για 28 συνεχείς ημέρες, αύξησαν τα ολικά επίπεδα και τα επίπεδα λιποειδούς ζεαξανθίνης στο πλάσμα με ευεργετικό αποτέλεσμα στο γλαύκωμα. Το αποτέλεσμα δεν φαίνεται να εξαρτάται από τη δόση και επιδείχθηκε διατήρησή του για 4 εβδομάδες. (6)
  • Τα οφέλη του μούρου Goji περιλαμβάνουν επίσης προστασία από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, την κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους ενήλικες. (6)
  • Αποτελούν μια «φυσική θεραπεία» για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και είναι ευεργετικά για την όραση, λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών (ιδιαίτερα της ζεαξανθίνης). (6)
  • Μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της βλάβης από την έκθεση σε υπεριώδες φως, ελεύθερες ρίζες και άλλες μορφές οξειδωτικού στρες. (6)
  • Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Optometry & Vision της Αμερικανικής Ακαδημίας Οπττομετρίας διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού Goji Berry καθημερινά ως συμπλήρωμα διατροφής για 90 ημέρες αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα ζεαξανθίνης και αντιοξειδωτικών στο πλάσμα, τα οποία προστατεύουν τα μάτια από τον υποχρωματισμό και τη συσσώρευση οξειδωτικών λόγω στρες στην ωχρά κηλίδα. (22)
  • Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το μούρο goji ωφελεί την υγεία των ματιών, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή και τα γαγγλιακά κύτταρα, έτσι ώστε τα αντιοξειδωτικά του goji να λειτουργούν ως φυσική θεραπεία για το γλαύκωμα. (23)
  • Τα μούρα goji είναι φορτωμένα με βήτα-καροτίνη, που συμβάλλει στην προαγωγή της υγιούς επιδερμίδας και ακόμη αποτελεί μια «φυσική θεραπεία» κατά του καρκίνου του δέρματος. (7)
  • Σε μια μελέτη, η κατανάλωση 5% χυμού goji παρείχε αντιοξειδωτική δράση, που προσέφερε σημαντική προστασία από δερματικές διαταραχές και υπεροξείδωση λιπιδίων από φθορά λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας. (7)
  • Δύο γνωστά ενδογενή αντιοξειδωτικά του δέρματος είναι παρόντα στα μούρα goji και φαίνεται να εμπλέκονται στην προστασία των κυττάρων. (7)
  • Ο χυμός από τα μούρα goji αυξάνει την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες του  ήλιου.
  • Τα Gojis παρέχουν πρόσθετη φωτοπροστασία για άτομα, που είναι ευαίσθητα στον καρκίνο του δέρματος και άλλες δερματικές διαταραχές.
  • Τα goji berries φαίνεται ότι είναι ευεργετικά για την ανδρική αναπαραγωγή αυξάνοντας την ποιότητα, την ποσότητα και την κινητικότητα του σπέρματος, βελτιώνοντας τη σεξουαλική απόδοση και προστατεύοντας τους όρχεις από τις τοξικές προσβολές. (24)
  • Αντιμυκητιακές (Candida albicans) και αντιμικροβιακές (ανθεκτικές στην μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus) ιδιότητες έχουν περιγραφεί για εκχυλίσματα του φλοιού ρίζας. (25,26)
  • Μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση goji berries μόλις για 14 ημέρες αυξάνει το υποκειμενικό αίσθημα γενικής ευημερίας και βελτιώνει τις νευρολογικές / ψυχολογικές επιδόσεις και τις γαστρεντερικές λειτουργίες. (27)
  • Τα σύγχρονα φαρμακολογικά πειράματα έχουν αποδείξει ότι ο πολυσακχαρίτης των goji είναι ένα από τα κύρια συστατικά που είναι υπεύθυνα για τις βιολογικές δραστηριότητες του. (28)
  • Έχει αποδειχθεί ότι οι πολυσακχαρίτες του goji berry είχαν διάφορες σημαντικές βιολογικές δραστικότητες, όπως αντιοξειδωτικό, ανοσοδιαμορφωτικό, αντινεοπλασματικό, νευροπροστατευτικό, ακτινοπροστατευτικό, αντι-διαβητικό, ηπατοπροστατευτικό, ενώ βοηθά στην πρόσληψη της οστεοπόρωσης και στην κόπωση. (28)

Προφυλάξεις:

Αν επιλέξετε αποξηραμένα goji επιλέξτε αυτά που αναγράφουν ότι δεν περιέχουν ζάχαρη ή θειώδη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους.

Τα μούρα Goji θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Παρόλα αυτά μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ήπια πεπτικά προβλήματα, εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν σε μεγάλη αναλογία, ειδικά όταν η συνήθης δίαιτα είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες. Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται η λήψη να ξεκινήσει σε μικρή ποσότητα και να αυξάνεται σταδιακά με παράλληλη αυξημένη πρόσληψη υγρών. Δεν αναφέρεται επίδραση σε κύηση ή θηλασμό. Επίσης, άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, καλό θα ήταν να είναι προσεκτικά με την κατανάλωση goji. (2)

Συμπερασματικά:

Η απομόνωση και η διερεύνηση νέων συστατικών από φυσικές πηγές με βιολογικές δραστηριότητες και επιδράσεις στον τομέα της υγείας έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή.  Ο καρπός του goji berry δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση, καθώς είναι γνωστό «φάρμακο» για την κινεζική βοτανοθεραπεία και πολύτιμο θρεπτικό τονωτικό, που έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά  ως αντιπυρετικός, αντιφλεγμονώδης και αντιγηραντικός παράγοντας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Οι αυξανόμενες ενδείξεις από προκλινικές και κλινικές μελέτες υποστηρίζουν τις προστατευτικές αλλά και θεραπευτικές επιδράσεις της κατανάλωσης goji berries για την υγεία. Σαφώς και απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για να καθοριστούν οι απαιτούμενες δόσεις και το προφίλ ασφάλειας των goji.

Η κατανάλωση των μούρων goji, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής, διατροφής και άσκησης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην διατήρηση της καλής υγείας. Μάλιστα, ο συνδυασμός εκχυλίσματος goji berries σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τον «βασιλιά» της πιο υγιεινής διατροφής στον κόσμο, της Μεσογειακής δίαιτας, αφενός βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των βιοδραστικά λιποδιαλυτών ουσιών και αφετέρου εκτοξεύει το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του σκευάσματος, καθιστώντας το πραγματικό «φάρμακο» ασπίδα για την υγεία μας.

Βιβλιογραφία:

  1. Flint, Harrison Leigh (1997). «Lycium barbarum». Landscape plants for eastern North America: exclusive of Florida and the immediate Gulf Coast. Chichester: John Wiley & Sons, σελ. 326. ISBN 978-0-471-59919-7.
  2. https://www.drugs.com/npp/goji-berry.html
  3. Benchennouf A1, Grigorakis S1, Loupassaki S1, Kokkalou E2.Phytochemical analysis and antioxidant activity of Lycium barbarum (Goji) cultivated in Greece. Pharm Biol. 2017 Dec;55(1):596-602.
  4. http://nutritiondata.self.com/facts/custom/280160/1
  5. 09110, Goji berries, dried USDA database
  6. Li XM, Ma YL, Liu XJ. Effect of the Lycium barbarum polysaccharides on age-related oxidative stress in aged mice. J Ethnopharmacol . 2007;111(3):504-511.
  7. Chang RC, So KF. Use of anti-aging herbal medicine, Lycium barbarum , against aging-associated diseases. What do we know so far? Cell Mol Neurobiol . 2008;28(5):643-652.
  8. Zhao H, Alexeev A, Chang E, Greenburg G, Bojanowski K. Lycium barbarum glycoconjugates: effect on human skin and cultured dermal fibroblasts. Phytomedicine . 2005;12(1-2):131-137.
  9. Luo Q, Cai Y, Yan J, Sun M, Corke H. Hypoglycemic and hypolipidemic effects and antioxidant activity of fruit extracts from Lycium barbarum . Life Sci . 2004;76(2):137-149.
  10. Zhao R, Li Q, Xiao B. Effect of Lycium barbarum polysaccharide on the improvement of insulin resistance in NIDDM rats. Yakugaku Zasshi . 2005;125(12):981-988.
  11. Ha KT, Yoon SJ, Choi DY, Kim DW, Kim JK, Kim CH. Protective effect of Lycium chinense fruit on carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity. J Ethnopharmacol . 2005;96(3):529-535.
  12. Gan L, Zhang SH, Liu Q, Xu HB. A polysaccharide-protein complex from Lycium barbarum upregulates cytokine expression in human peripheral blood mononuclear cells. Eur J Pharmacol . 2003;471(3):217-222.
  13. Gan L, Hua Zhang S, Liang Yang X, Bi Xu H. Immunomodulation and antitumor activity by a polysaccharide-protein complex from Lycium barbarum . Int Immunopharmacol . 2004;4(4):563-569.
  14. Hai-Yang G, Ping S, Li JI, Chang-Hong X, Fu T. Therapeutic effects of Lycium barbarum polysaccharide (LBP) on mitomycin C (MMC)-induced myelosuppressive mice. J Exp Ther Oncol . 2004;4(3):181-187.
  15. Chao JC, Chiang SW, Wang CC, Tsai YH, Wu MS. Hot water-extracted Lycium barbarum and Rehmannia glutinosa inhibit proliferation and induce apoptosis of hepatocellular carcinoma cells. World J Gastroenterol . 2006;12(28):4478-4484.
  16. Zhang M, Chen H, Huang J, Li Z, Zhu C, Zhang S. Effect of Lycium barbarum polysaccharide on human hepatoma QGY7703 cells: inhibition of proliferation and induction of apoptosis. Life Sci . 2005;76(18):2115-2124.
  17. Lycium barbarum . J Soc Integr Oncol . 2007;5(3):130. No abstract available.
  18. Ho YS, Yu MS, Lai CS, So KF, Yuen WH, Chang RC. Characterizing the neuroprotective effects of alkaline extract of Lycium barbarum on beta-amyloid peptide neurotoxicity. Brain Res . 2007;1158:123-134.
  19. Lin RD, Hou WC, Yen KY, Lee MH. Inhibition of monoamine oxidase B (MAO-B) by Chinese herbal medicines. Phytomedicine . 2003;10(8):650-656.
  20. Chan HC, Chang RC, Koon-Ching Ip A, et al. Neuroprotective effects of Lycium barbarum Lynn on protecting retinal ganglion cells in an ocular hypertension model of glaucoma. Exp Neurol . 2007;203(1):269-273.
  21. Reeve VE1, Allanson M, Arun SJ, Domanski D, Painter N.Mice drinking goji berry juice (Lycium barbarum) are protected from UV radiation-induced skin damage via antioxidant pathways. Photochem Photobiol Sci. 2010 Apr;9(4):601-7. doi: 10.1039/b9pp00177h.
  22. Bucheli P1, Vidal K, Shen L, Gu Z, Zhang C, Miller LE, Wang J. Goji berry effects on macular characteristics and plasma antioxidant levels. Optom Vis Sci. 2011 Feb;88(2):257-62. doi: 10.1097/OPX.0b013e318205a18f
  23. Cheng J1, Zhou ZW2, Sheng HP3, He LJ4, Fan XW5, He ZX6, Sun T7, Zhang X8, Zhao RJ9, Gu L10, Cao C2, Zhou SF11.An evidence-based update on the pharmacological activities and possible molecular targets of Lycium barbarum polysaccharides. Drug Des Devel Ther. 2014 Dec 17;9:33-78. doi: 10.2147/DDDT.S72892. eCollection 2015
  24. Cheng J1, Zhou ZW2, Sheng HP3, He LJ4, Fan XW5, He ZX6, Sun T7, Zhang X8, Zhao RJ9, Gu L10, Cao C2, Zhou SF11. An evidence-based update on the pharmacological activities and possible molecular targets of Lycium barbarum polysaccharides. Drug Des Devel Ther. 2014 Dec 17;9:33-78. doi: 10.2147/DDDT.S72892. eCollection 2015.
  25. Lee DG, Park Y, Kim MR, et al. Anti-fungal effects of phenolic amides isolated from the root bark of Lycium chinense . Biotechnol Lett . 2004;26(14):1125-1130
  26. Lee DG, Jung HJ, Woo ER. Antimicrobial property of (+)-lyoniresinol-3alpha-O-beta-D-glucopyranoside isolated from the root bark of Lycium chinense Miller against human pathogenic microorganisms. Arch Pharm Res . 2005;28(9):1031-1036.
  27. Harunobu Amagase, Dwight M. Nance A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Clinical Study of the General Effects of a Standardized Lycium barbarum (Goji) Juice, GoChi™ Published Online:15 May 2008https://doi.org/10.1089/acm.2008.0004 The Journal of Alternative and Complementary MedicineVol. 14, No. 4 ORIGINAL PAPERS
  28. Jin M1, Huang Q, Zhao K, Shang P. Biological activities and potential health benefit effects of polysaccharides isolated from Lycium barbarum L. Int J Biol Macromol. 2013 Mar;54:16-23. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2012.11.023. Epub 2012 Nov 28.

Απέργη Κυριακή

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

6987121394

fb: Κυριακή Απέργη-Διαιτολόγος Διατροφολόγος

www.kiriakiapergi.grwww.thehealthlab.gr

Σχετικά άρθρα