Master Chef: Πώς ένας πρώην τραπεζικός, ένα μοντέλο και ένας … κλειδαράς “απογείωσαν” τον φετινό διαγωνισμό

Με μεγάλη αγωνία από ότι φαίνεται περίμενε το τηλεοπτικό κοινό τον τελικό του Master Chef αφού τα νούμερα ξεπέρασαν το 60%. Νικητής αναδείχτηκε ο Τιμολέων εκπληρώνοντας την “υπόσχεση” που κατ’ επανάληψη είχε δώσει ότι εκείνος θα είναι ο φετινός Master Chef. Η αγωνία κορυφώθηκε όταν ήρθε η ώρα οι κριτές να ανοίξουν τον τελευταίο φάκελο ο οποίος περιείχε την βαθμολογία που έβαλαν στην τελευταία δοκιμασία οι Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσος από το εστιατόριο Funky Gourmet.

kontizas-koutsopoulos-iwannidhs

Το μαγειρικό ταξίδι που συνεπήρε θεατές, παίκτες αλλά και κριτές μπορεί να τελείωσε αλλά όπως είπε ο Πάνος Ιωαννίδης η μαγειρική δεν σταματάει ποτέ κλείνοντας με την υπόσχεση ότι «σύντομα θα τα ξαναπούμε».

timolewn-chrhstos-kontizas-koutsopoulos

Ένας από τους λόγους που το Master Chef είχε τόσο μεγάλη επιτυχία φέτος είναι οι κριτές του. Τρία άγνωστα πρόσωπα μέχρι πρότινος κατάφεραν να κερδίσουν τον κόσμο και αν μην τι άλλο να αγαπηθούν από το φανατικό κοινό του διαγωνισμού. Ο καθένας τους είχε το δικό του προφίλ ωστόσο μαζί έκαναν μία όμορφη ομάδα. Ο Σωτήρης Κοντιζάς θα λέγαμε ότι είχε τον ρόλο του… κακού. Πολλές φορές ωστόσο ήταν εκείνες που δεν κατάφερε να συγκρατήσει το γοητευτικό και ταυτόχρονα παιδικό του γέλιο. Ο Πάνος Ιωαννίδης ήταν ο καλός και φυσικά ο όμορφος. Πάντα ευγενικός την ώρα της κριτικής και πάντα εκπέμποντας μία φινέτσα. Η τριάδα των κριτών ολοκληρώνεται με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο ο οποίος είναι σίγουρα ο αγαπητός και προσιτός σε όλους κριτής. Αν περίμενες από κάποιον να ελαφρύνει το κλίμα τις δύσκολες στιγμές του διαγωνισμού τότε αυτός ήταν ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος.

kontizas-koutsopoulos-iwannidhs-2

Πάμε όμως να δούμε τι μάθαμε για τους τρεις κριτές του Master Chef κατά τη διάρκεια του φετινής μαγειρικής περιπέτειας.

sotiris-kontizas

Σωτήρης Κοντιζάς: Ο “κακός”

Το μεσογειακό ταπεραμέντο και το μυστήριο της Ασίας σε έναν άνθρωπο
Ο Σωτήρης Κοντιζάς έγινε γνωστός από το show Master Chef αλλά παρά την νεαρή ηλικία του έχει μία πλούσια επαγγελματική εμπειρία. Οι κουλτούρες δύο λαών ενώνονται στο πρόσωπο του Σωτήρη Κοντιζά αφού ο πατέρας του είναι Έλληνας ενώ η μητέρα του είναι από την Ιαπωνία.

sotiris-kontizas-masterchef
Youtube/Olivem ediagr

Τα παιδικά του χρόνια και τα πρώτα ερεθίσματα που τον οδήγησαν στη μαγειρική

Μπορεί να πει κανείς ότι ήταν τυχερός αφού η γεύση του εκπαιδεύτηκε από δύο κουζίνες τόσο διαφορετικές που του άνοιξαν τους ορίζοντες. Ο ίδιος θυμάται τα παραδοσιακά φαγητά της γιαγιάς του (όπως όλοι μας!) που τον μύησαν στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις.

Ο Σωτήρης Κοντιζάς όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος αγαπούσε τόσο τις μεσογειακές όσο και τις γεύσεις της Άπω Ανατολής σε βαθμό που να του κινούν δημιουργικά την περιέργεια. Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε πει:
«Καθόμουν δίπλα στην μητέρα μου και την παρατηρούσα. Μου άρεσαν οι ατμοί που έβγαιναν από τις κατσαρόλες, οι μυρωδιές, οι ήχοι από το τσιγάρισμα. Μου άρεσε τόσο πολύ το φαγητό που κάποια στιγμή ήταν θέμα περιέργειας να μάθω πως γίνεται. Μάλιστα, όταν με ρωτούσαν τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω, έλεγα δοκιμαστής φαγητών, χωρίς να ξέρω ότι υπάρχει αυτή η ιδιότητα».

Από υπάλληλος τραπέζης σεφ στα καλύτερα εστιατόρια

Μπορεί πάντα να τον μαγνήτιζε η μαγειρική αλλά επηρεασμένος από την τάση της εποχής επέλεξε να σπουδάσει στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Όταν απόφοιτος πια έπρεπε να δει πώς θα συνεχίσει τη ζωή του αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα και διάλεξε την μαγειρική.

Με ¨θράσος¨ λοιπόν πήγε και ζήτησε από τον Χριστόφορο Πέσκια να τον πάρει στο μαγαζί ο οποίος τον δέχτηκε και του έμαθε πώς να στέκεται στην κουζίνα.

Αργότερα ο νεαρός τότε Σωτήρης Κοντιζάς… αποχώρησε γιατί δούλευε αμισθί στην κουζίνα του Πέσκια και έπρεπε να βγάλει χρήματα. Άφησε πίσω την ποδιά του και έπιασε δουλειά σε τράπεζα. Όταν θα έρθουν τα νέα για τη μονιμοποίηση του θα κάνει ίσως την μεγαλύτερη ¨τρέλα¨ της ζωής του. Θα παραιτηθεί από την τράπεζα και θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του… να κάνει επάγγελμα τη μαγειρική.

Η μεγάλη του επιτυχία οδήγησε στη μεταγραφή του σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου με δύο αστέρια Michelin, στο The Ledbury του Λονδίνου.

 

Ερωτευμένος με τις δύο γυναίκες της ζωής του

Ο 35χρονος σεφ είναι ερωτευμένος και χαζομπαμπάς…
«Ερωτεύτηκα τη γυναίκα μου από την πρώτη ματιά, αν και δεν ήξερε να μαγειρεύει τίποτα. Τώρα κάνει τα πάντα και φροντίζει και την κορούλα μας. Εγώ τρέχω πολύ με το εστιατόριο αλλά και το Master Chef»

Με την οικογένειά του μένει στα Εξάρχεια που όπως έχει δηλώσει αγαπάει πολύ. Εκεί γνωρίστηκε με την γυναίκα του, η οποία είναι μισή Ελληνίδα μισή Ιταλίδα , κι εκεί μένουν μέχρι σήμερα με την κόρη τους την οποία θα ονομάσουν «Τσιχίρο».
Μπορεί ο Σωτήρης Κοντιζάς ως κριτής του Master Chef να δείχνει αυστηρός και ίσως απόμακρος κάτι που μάλλον πηγάζει από τις ιαπωνικές ρίζες του… αλλά ως πατέρας θυμίζει κάτι από τη ζεστασιά που νιώθεις σε ένα ελληνικό οικογενειακό τραπέζι.

Τι είναι αυτό που κάνει έναν σεφ ξεχωριστό;

Αν τον ρωτήσεις τι θεωρεί εκείνος ότι κάνει έναν σεφ ξεχωριστό θα σου απαντήσει: «Κάποτε έλεγαν ότι χρειάζεται φαντασία, καλλιτεχνική φλέβα, έμπνευση και διάφορα άλλα. Οι εποχές άλλαξαν, νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση, μεθοδικότητα, συνέπεια και πειθαρχία».

Παρά το γεγονός ότι είναι μάγειρας δεν μαγειρεύει σχεδόν ποτέ στο σπίτι. Μάλιστα όπως έχει πει σε συνέντευξή του : «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος μάγειρας που να επιστρέφει σπίτι και να ξαναμπαίνει στην κουζίνα».

 

Λεωνίδας Κουτσόπουλος: ο “καλός”

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος είναι ο πιο προσιτός από τους τρεις κριτές. Η ιστορία του μας εμπνέει μεγαλύτερο σεβασμό προς το πρόσωπό του γιατί φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπός που πάλεψε για να πετύχει τους στόχους του. Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος σήμερα είναι 35 χρονών. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δεν τελείωσε ποτέ τη σχολή μαγειρικής, στην οποία γράφτηκε μετά το Λύκειο. Βέβαια αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα του.

Η μητέρα του δούλευε σε 4 δουλειές για να τον μεγαλώσει

Το μυστικό της επιτυχίας του είναι η μητέρα του που τον στήριξε πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Είναι άλλωστε κάτι που και ο ίδιος αναγνωρίζει αν αναλογιστούμε τον τρόπο με τον οποίο μιλάει για εκείνη:
«Με τον αδερφό μου έχουμε μεγαλώσει μόνο με τη μητέρα μας, οπότε είναι η μεγάλη μας αδυναμία. Επειδή είμαι κοπρίτης, η μητέρα μου μένει Νέα Σμύρνη, εγώ είμαι στο Φάληρο και πηγαίνει η κακομοίρα παίρνει τα ρούχα από το Φάληρο, τα πηγαίνει στη Νέα Σμύρνη, τα πλένει και τα ξαναγυρνάει. Αυτό είναι ο ορισμός του κοπρίτη. Δεν μας έλειψε ποτέ τίποτα. Η μητέρα μου ήταν καθαρίστρια και είχε 4 δουλειές για να μας μεγαλώσει».

Δεδομένου ότι η μητέρα του δούλευε όλη μέρα για να μεγαλώσει εκείνον και τον αδερφό του Γιάννη και επειδή οι γονείς του είναι χωρισμένοι, ο Λεωνίδας μεγάλωσε με τη γιαγιά του. Όλα δείχνουν ότι όταν ήταν μικρός δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν σεφ. Στα 16 του δούλευε στο κλειδαράδικο ενός φίλου του ενώ στο λύκειο έμεινε στην ίδια τάξη μαζί με τους κολλητούς του.

 

Η τυχαία συνάντηση με τη μαγειρική

Πώς ασχολήθηκε με τη μαγειρική; Η απάντηση είναι τυχαία. Η συνάντηση με έναν φίλο του στο δρόμο που του είπε ότι πήγαινε σε σχολή μαγειρικής τον παρότρυνε να κάνει το βήμα αλλά λίγο αργότερα την παρατούσε γιατί θεώρησε ότι είναι κοροϊδία.
Η πρώτη του δουλειά ως μάγειρας ήταν στους Ορίζοντες του Λυκαβηττού. Κομβικό σημείο για τον Λεωνίδα Κουστόπουλο ήταν η συνάντησή του με τον Γιάννη Λουκάκο στο Semiramis. Εκεί έμαθε να αγαπάει τη δουλειά του και γι’ αυτό θεωρεί τον Λουκάκο τον μαγειρικό του μπαμπά.

Το μεγάλο βήμα το έκανε όταν αποφάσισε να πάει στο Λονδίνο και να θητεύσει στο πλάι ενός από τους καλύτερους αλλά και ιδιόρρυθμους σεφ που υπάρχουν, στο εστιατόριο του Gordon Ramsey. Τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα εκεί. Όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί:
«Έπαιρνα 780 λίρες και έδινα 590 λίρες για ένα δωματιάκι 15 τ.μ. σε μία κακόφημη περιοχή του Λονδίνου και έμενα άφραγκος. Φαντάσου ότι πήγαινα στα McDonald’s, έπαιρνα ένα burger και έκλεβα χαρτιά υγείας γιατί δεν έβγαινα».

Γυρίζοντας από το Λονδίνο είχε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και εμπειρία που χρειαζόταν. Η ανταμοιβή δεν άργησε να έρθει αφού μαζί με τον Jerom Seres κέρδισαν το πρώτο τους αστέρι Michelin. Στη μαγειρική του διαδρομή έχει συναντηθεί και με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο για τον οποίο μαγείρεψε όταν δούλευε στο Aleria και τον είχε προσφωνήσει: «Κύριε Κώστα».

Η σχέση του με το Master Chef είναι παλιά

Οι επιτυχίες στην κουζίνα συνεχίστηκαν και κάποια στιγμή μπήκε στη ζωή του το Master Chef. Πριν βρεθεί μπροστά από τις κάμερες ήταν Food and Beverage Producer αλλά κάποια στιγμή ήρθε η πρόταση να γίνει ένας από του κριτές. Μπορεί στο show να τον βλέπουμε ατσαλάκωτο αλλά ο ίδιος έχει δηλώσει ότι στην καθημερινότητά του δεν έχει καμία σχέση.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Down Town είχε πει σχετικά: «Κατανοώ την τηλεοπτική προέκταση της εικόνας μέχρι ενός σημείου, αλλά δεν καταλαβαίνω αυτό που λένε «να μη φαίνονται οι μαύροι σου κύκλοι». Είμαι 1.74 με μαύρους κύκλους και μου βάζουν εκεί ένα προϊόν για να μη φαίνεται. Συνειδητά, επίσης, έχω αποφύγει την παγίδα της μόδας. Στα μαγαζιά άλλωστε, δεν μπορώ να πάω να μαγειρέψω με πουκάμισο. Αφού βρομάω, ιδρώνω και μυρίζω σαν τηγανητή πατάτα. Γενικά, αυτό το τέλειο που έχει η τηλεόραση δε με αφορά. Δεν με απασχολεί το ατσαλάκωτο. Οι επιλογές της ζωής μου δεν είναι σ’ αυτόν τον δρόμο».

 

Πάνος Ιωαννίδης: Ο …ωραίος

Πολλοί ή μάλλον… πολλές λένε ότι τους θυμίζει τον Gerard Butler. Ίσως γιατί στο παρελθόν είχε ένα rock και αλήτικο παρελθόν σε αντίθεση με την εικόνα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο Master Chef. Αν και θεωρείται ο ωραίος του διαγωνισμού εκείνος δεν πιστεύει ότι είναι κάτι ιδιαίτερο. Το σίγουρο είναι ότι διαπνέεται από φινέτσα και ευγένεια. Είναι ίσως ο πιο σοβαρός της παρέας αλλά και ο πιο μεγάλος αφού είναι 42 χρονών.

Όταν του λένε ότι μοιάζει με τον Gerard Butler εκείνος απαντάει: «Θα σου το πω ευγενικά. Έφτυσε ο Gerard Butler και βγήκα εγώ. Είναι πάρα πολύ ωραίο όλο αυτό αλλά μπροστά του εγώ ωχριώ».

 

Πώς γεννήθηκε η αγάπη του για την κουζίνα

Η αγάπη του για την κουζίνα γεννήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια κι έτσι χάραξε από πολύ νωρίς μια φιλόδοξη στρατηγική εξέλιξης και επιβραβεύθηκε.
Το βιογραφικό του μόνο πλούσιο μπορείς να το χαρακτηρίσεις. Έχει Bachelor από ελβετικό κολλέγιο στο μάρκετινγκ, τη διοίκηση εστιατορίων και την ανάπτυξη προϊόντων, ενώ διαθέτει πιστοποίηση αρχιμάγειρα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Εργάστηκε σε σημαντικά ξενοδοχεία της Ιταλίας και στη συνέχεια ως private chef σε εστιατόρια των μεγαλύτερων τουριστικών προορισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για 15 χρόνια αποτέλεσε Executive Chef στη βασιλική Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα, ενώ παράλληλα, τις μαγειρικές του δημιουργίες έχουν γευτεί επιφανείς προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ όπως ο Βασιλιάς της Ολλανδίας, ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι και γαλαζοαίματοι.

 

Που τον έχει ξαναδεί;

Η σχέση του με τα media είναι κυρίως μέσω περιοδικών και μεγάλων διαφημιστικών εταιριών, συνεργαζόμενος σε όλο το φάσμα της παρουσίασης μαγειρικής, από τη δημιουργία συνταγών ως και το food styling.
Ορκίζεσαι ότι κάτι σου θυμίζει; Ίσως είναι επειδή στο παρελθόν συμμετείχε και ο ίδιος σε μαγειρικό reality. Το 2010 είχε συμμετάσχει στον τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής “Top Chef”. Λίγο μετά την έναρξη της εκπομπής είχε δηλώσει οικειοθελή αποχώρηση για προσωπικούς του λόγους με συνέπεια να μη συνεχίσει.

Οι προπαππούδες του ήταν chef

Ο Πάνος Ιωαννίδης είχε να μοιάσει αφού οι προπαππούδες του ήταν chef. Η καταγωγή του είναι από την Κωνσταντινούπολη , το σταυροδρόμι των γεύσεων, και ξέρει να μιλάει τούρκικα. Από μικρός μάλιστα φαίνεται ότι είχε εξασκηθεί ως κριτής. Σε ηλικία μόλις 7 χρονών είχε πει σε έναν σερβιτόρο: «Ξέρετε, το κοτόπουλο ήθελε περισσότερο ψήσιμο γιατί στο κέντρο ήταν άψητο».

Ο πατέρας του ήταν σχεδιαστής κοσμημάτων και ο Πάνος τον έχασε το 2007. Όπως είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του ήταν τυχερός γιατί πρόλαβε να του πει όλα όσα ήθελε πριν τον χάσει. Άλλωστε ο ίδιος δηλώνει ότι είναι direct στις σχέσεις που τον ενδιαφέρουν είτε πρόκειται για την οικογένειά του είτε για τη σχέση του.
Το δαχτυλίδι που φοράει συνεχώς και δεν αποχωρίζεται είναι σχεδιασμένο από τον μπαμπά του ειδικά για εκείνον.

 

 

3 φορές βρέθηκε σε κρατητήριο

Μπορεί σήμερα να είναι ίσως ο πιο κομψός από τους 3 κριτές του Master Chef ωστόσο παλιά είχε τελείως διαφορετική εμφάνιση. Τα μακριά κατσαρά μαλλιά του και οι αλυσίδες στο λαιμό σε συνδυασμό με τα σκουλαρίκια που φορούσε τον καθιστούσαν αρκετά εκκεντρικό για τον χώρο. Όπως ο ίδιος έχει πει:
«Με σνόμπαρε ένα συγκεκριμένο γκρουπ ανθρώπων που σχετιζόταν με τη γαστρονομία. Οπότε σκέφτηκα ότι, για να με παίρνουν στα σοβαρά, πρέπει να αλλάξω την εμφάνισή μου».

Φυσικά δεν βρισκόταν πάντα μέσα στην κουζίνα. Στο παρελθόν έχει δουλέψει ως σερβιτόρος, barman και μοντέλο διαφημίσεων. Όταν ήταν 16- 17 χρονών συνήθιζε να πουλάει στα νησιά χειροποίητα κοσμήματα που έφτιαχνε εκείνος βγάζοντας σε πάγκο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε περάσει το βράδυ του στο κρατητήριο της Πάρου. Όπως έχει εξομολογηθεί :
«Η μία ήταν επειδή ήμουν κράχτης σε ένα bar και έφερνα τουρίστες και οι άλλες επειδή πουλούσα τα κοσμήματα».

 

Είναι άνθρωπος των σχέσεων αλλά δεν του έχει γίνει το κλικ για να παντρευτεί

Όταν η μητέρα του έμαθε ότι θα γίνει κριτής του Master Chef και θα βγει στην τηλεόραση του είπε: «Άντε τώρα, μπας και παντρευτείς. Να βρούμε καμιά νύφη».
Ο Πάνος Ιωαννίδης δεν είναι ορκισμένος εργένης ίσα ίσα. Όπως ο ίδιος έχει πει πάντα έκανε μακροχρόνιες σχέσης απλά καμία δεν κατάφερε να του κάνει το κλικ ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Όπως είναι φυσικό εκτιμάει τις γυναίκες που ξέρουν να απολαμβάνουν το φαί :
«Με γοητεύει. Υπάρχουν άλλες που λένε πως τρώνε ό,τι μαγειρεύει η μαμά τους. Με ξενερώνει αυτό. Είναι σαν να ακούς κλασική μουσική, όπερα, και ο άλλος σού λέει: “Πάμε να σπάσουμε κανένα πιάτο στα μπουζούκια”».

Σχετικά άρθρα