Δοκιμάζει τις αντοχές των κομμάτων το νομοσχέδιο για την αναδοχή

Σε κρας τεστ για τη συνοχή των κομμάτων της ελληνικής Βουλής αναδεικνύεται το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για την αναδοχή, το οποίο δίνει αυτή τη δυνατότητα και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς είναι πολλές οι διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή, ακόμη και στο κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 το πρωί, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει στις 14:00 το μεσημέρι.

Εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιρρησίες, προερχόμενοι κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, εμμένουν στη διαφωνία τους. Από τους περίπου δέκα βουλευτές που είχαν βγει στο αντάρτικο, ορισμένοι όπως ο Δημήτρης Βέττας, έχουν άρει τις επιφυλάξεις τους, ωστόσο, μια ομάδα 5-7 βουλευτών που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της ομάδας των «53+» δεν δείχνει να κάνει πίσω.

Πρόκειται για τους Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Γεωργία Γεννιά, Μάρκο Μπόλαρη, Γιώργο Ουρσουζίδη, Θεόδωρο Παραστατίδη και Ηλία Κωστοπαναγιώτου. Το Μαξίμου έχει διαμηνύσει πως δεν θα κάνει πίσω καθώς πρόκειται για ένα κεντρικό ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής, όμως αυτό δεν φαίνεται να πείθει τους αντιρρησίες.

Απο την άλλη, όσοι συμφωνούν με τη ψήφιση του άρθρου από τη Νέα Δημοκρατία – με την Ντόρα Μπακογιάννη να πρωτοστατεί – οδήγησαν το κόμμα στην απόφαση να ψηφίσει ο κάθε βουλευτής «κατά συνείδηση». Πλην της κ. Μπακογιάννης, οι κ.κ. Φορτσάκης και Κεραμέως συμφωνούν με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει ξεσπάσει «εμφύλιος» επί του θέματος. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωσταντόπουλος και Ανδρέας Λοβέρδος δεν θα ψηφίσουν, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τάχθηκε από την περασμένη εβδομάδα υπέρ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ και όπως τόνισε σε σημερινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, το «προοδευτικό» στην πολιτική θέλει αποδείξεις. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε την παράταξή του να υπερψηφίσει, ενώ απευθύνθηκε και στη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας πως οι μεγάλες αλλαγές δεν πρέπει να εξαρτώνται από το ποια είναι η εκάστοτε κυβέρνηση.

Κόντρα στην επίσημη θέση των ΑΝΕΛ για «όχι» θα πάει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως «ναι» θα πει και ο Κώστας Ζουράρις. Επιφυλάξεις διατυπώνει το ΚΚΕ, καταψηφίζουν Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα