Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ: Συμφωνία για την κατασκευή του East Med

Σε μια περίοδο αστάθειας στη Μέση Ανατολή, το ενδιαφέρον Ευρωπαίων και Αμερικανών στρέφεται στο θέμα της εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Κοινό όραμα για ειρήνη και ασφάλεια»

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους Αλέξη Τσίπρα και Μπένιαμιν Νετανιάχου σημειώνοντας ότι «Ο μηχανισμός που καθιερώσαμε μετουσιώνει το κοινό μας όραμα για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας».

Τοποθετήθηκε για τον αγωγό East Med , τονίζοντας ότι δημιουργεί όφελος για σειρά χωρών.

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med και δήλωσε ότι υπήρξε δέσμευση ότι εντός του 2018 θα υπογραφεί από τους τρεις ηγέτες διακρατική συμφωνία για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Κρήτη και ακολούθως προς την Κεντρική Ευρώπη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι οι τρεις ηγέτες μίλησαν για το Κυπριακό, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ και είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες, ζητώντας να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη λύση για το κράτος του Ισραήλ αλλά και των Παλαιστινίων και καταδίκασε κάθε αντισημιτική συμπεριφορά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «με τον φίλο πρωθυπουργό της Ελλάδας μετέφεραν στον φίλο πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι είναι υπέρ της αμερικανικής προσπάθειας και της συμβολής της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για την έναρξη των συνομιλιών».

«Μια στρατηγική συνεργασία»

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον Κύπριο πρόεδρο για την απώλεια της μητέρας του, υπογράμμισε ότι η συνάντηση των τριών ηγετών έχει γίνει θεσμός, συμπληρώνοντας ότι «πλέον παίρνει σάρκα και οστά μια στρατηγική συνεργασία».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εμβληματικό τον αγωγό East Med, και ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του έργου διασυνδεσιμότητας στην εξέλιξή του. «Αυτό το έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ότι η συμφωνία θα υπογράφει εντός του 2018.

Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκαν και συνεργασίες για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και το περιβάλλον με αιχμή τη θαλάσσια ρύπανση.

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, χρειάζεται μια δίκαιη λύση, δύο κράτων, αναφορικά με το Παλαιστινιακό, και εξέφρασε την ελπίδα η αμερικανική πρωτοβουλία να αποτελέσει βάση για τη λύση.

«Εκφράσαμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας, είπε πως η Άγκυρα οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των γειτόνων της στη βάση των διεθνών συνθηκών «και αυτό εκφράζει και τους τρεις μας», συμπλήρωσε.

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μάς εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις βαλλιστικές δοκιμές από το Ιράν, ωστόσο μια πιθανή κατάργηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν ίσως οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε δεσμευμένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό»

«Φεύγω περισσότερο αισιόδοξος από όσο ήρθα» είπε κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων «πως η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Ισραήλ, σε ένα μέρος που, όπως μας είπε ο Μπέντζαμιν, είναι καινοτόμο -και θέλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του Ισραήλ στην καινοτομία».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε για το χτίσιμο των σχέσεων των τριών χωρών, χαρακτήρισε τον αγωγό σημαντικό εγχείρημα, ενώ σημείωσε πως πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο κ. Νετανιάχου είπε επίσης πως παρά πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα. «Θέλω να ανταποδώσετε και εσείς, θέλω να έρθετε και εσείς» προσέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως οι τρεις χώρες έχουν το ίδιο όραμα: «Είμαστε δεσμευμένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό».

Ο κ. Νετανιάχου επιτέθηκε στο καθεστώς της Τεχεράνης, λέγοντας πως επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ και ήδη το Ιράν επιχειρεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα μέσα στη Συρία.

Συμφωνίες και υπογραφές

Ως ιδιαίτερης σημασίας αξιολογείται η συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, και τους ομολόγους του και η οποία αφορά την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που είχε προωθήσει ενεργά η ελληνική πλευρά εδώ και ενάμιση χρόνο.

Ακόμη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης και ο αναπλ. υπ. Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλος.

Ν. Κοτζιάς: Παράνομες οι αξιώσεις της Τουρκίας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, που βρίσκεται από χθες στη Λευκωσία και είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, σχολίασε την ενέργεια της Τουρκίας να καταθέσει στον ΟΗΕ χάρτες οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της αγνοώντας περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είναι λανθασμένες τοποθετήσεις, η Τουρκία προσπαθεί με όλους τους τρόπους να νομιμοποιήσει τις “παράνομες” αξιώσεις της γιατί, όπως έχω πει, προσπαθεί να κάνει νομιμοφανείς τις κινήσεις της», είπε ο Ν. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε τέτοια σχέδια, τα οποία είναι καταδικασμένα να αποτύχουν επειδή είναι αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα