Πώς συνδέεται η θεραπεία της οστεοπόρωσης με τη φαλάκρα;

Ένα φάρμακο που έχει αναπτυχθεί για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης ενδεχομένως να μπορεί να δώσει λύση και στο πρόβλημα της φαλάκρας που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άνδρες ανά την υφήλιο.

Η δραστική ουσία Way-316606 που έχει σχεδιαστεί ως αναστολέας της πρωτεΐνης SFRP1 για την θεραπεία της οστεοπόρωσης «φαίνεται να επιφέρει ουσιαστική διαφορά για τα άτομα με απώλεια τριχωτού κεφαλής», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Ναθαν Χοκσοου από το Πανεπιστήμιο του Μαντσεστερ.

Η κυκλοσπορίνη Α, που χορηγείται στη θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων, έχει επίσης ως παρενέργεια την ενίσχυση της τριχοφυΐας.

Πάντως υπάρχουν και δύο δραστικές ουσίες, σχεδιασμένες ειδικά για τη θεραπεία της ανδρογενούς αλωπεκίας, η μινοξιδίλη για άνδρες και γυναίκες και η φιναστερίδη, μόνο για άνδρες. Αλλά δυστυχώς και οι δύο θεραπείες έχουν παρενέργειες και δεν είναι πολύ αποτελεσματικές. Έτσι συχνά οι ασθενείς καταλήγουν στη μεταμόσχευση μαλλιών.

Από τα στοιχεία όμως που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στο επιστημονικό έντυπο PLOS Biology προκύπτει ότι η Way-316606 έχει θετική επίδραση στα τριχοθυλάκια που είχαν ληφθεί από περισσότερους από 40 άνδρες που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών.

Φυσικά θα πρέπει να γίνει κλινική μελέτη για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της αγωγής σε πραγματικές συνθήκες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανικής Δερματολογικής Εταιρείας σχολιάζοντας την είδηση δήλωσε στο BBC ότι «η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα. Και καθώς η αλωπεκία είναι συχνή μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αυτοπεποίθηση, σίγουρα θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή της. Κάθε νέα θεραπεία δίνει μια καλύτερη προοπτική στους πάσχοντες».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα