Εξετάσεις: 5 χρήσιμα tips για να συγκεντρωθείς στο διάβασμά σου

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και σίγουρα βρίσκεσαι σε ρυθμό… πυρετώδους διαβάσματος! Ωστόσο, είναι η πιο ακατάλληλη εποχή για διάβασμα… Ειδικά αν είσαι ερωτευμένη! Είναι άνοιξη, έχει ήλιο και το μόνο που θέλεις είναι να βγεις έξω βόλτα με την παρέα σου… Πώς να συγκεντρωθείς στο διάβασμα;

Παρακάτω θα βρεις χρήσιμα tips που θα σε βοηθήσουν να βάλεις το διάβασμά σου σε μια σειρά!

1. Απόκλεισε από τον χώρο σου όλα όσα σου αποσπούν την προσοχή!

Τι μπορεί να σου αποσπά κυρίως την προσοχή; Μα το τηλέφωνο ή το τάμπλετ φυσικά! Όταν διαβάζεις, είναι καλό το κινητό να είναι στο αθόρυβο ή ακόμα καλύτερα στο διπλανό δωμάτιο! Θα ασχοληθείς μαζί του στο διάλειμμά σου! Καλό είναι παράλληλα να απομακρύνεις ή να κλείσεις και άλλες συσκευές από το δωμάτιο: τάμπλετ, pc, ραδιόφωνο…

 

2. Να έχεις πάντα κάτι να τρως ή να πίνεις

Δεν εννοούμε καφέ! Μπορεί να έχεις αρχίσει δειλά δειλά να πίνεις καφέδες αλλά πρόσεχε! Πειράζουν στα νεύρα, προκαλούν ταχυπαλμίες, αυπνίες και εντέλει μπορούν να βλάψουν το διάβασμά σου! Τώρα που είναι καλός ο καιρός διάλεξε ένα ice tea (υπάρχουν άπειρες γεύσεις), ένα φυσικό χυμό (από τα χεράκια της μαμάς!) ή γαλατάκι (με κακάο ή χωρίς). Και φυσικά διάφορα υγιεινά σνακ: ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, σταφίδες, κράνμπερις…), φρούτα εποχής, μαύρη σοκολάτα (με μέτρο). Δε βλάπτουν πού και πού και τα πιο ανθυγιεινά σνακ!

3. Highlighting!!!

Όχι δεν είναι καμιά καινούρια τεχνική μακιγιάζ! Μιλάμε για τη χρήση χρωμάτων και στάμπιλο που θα διευκολύνουν το διάβασμά σου και θα κάνουν ένα βιβλίο λιγότερο… βαρετό και περισσότερο… χρωματιστό!

eksetaseis simeioseis

4. Κάνε σημειώσεις με τα πιο σημαντικά

Πολύ σημαντικό και αποτελεσματικό study tip είναι να κρατάς σημειώσεις με αυτά που σε δυσκολεύουν! Μπορείς να γεμίσεις μάλιστα τον τοίχο πάνω από το γραφείο σου με πολύχρωμες σημειώσεις! Μπορείς να τις συγκεντρώσεις όλες σε ένα τετράδιο, το… Τετράδιο Εξετάσεων! Στις τελικές σου επαναλήψεις, αυτές οι σημειώσεις θα είναι πολύτιμες!

5. Οργάνωσε συχνά-πυκνά study groups με την παρέα σου!

Study Group! Με την κολλητή σου ή με 2-3 ακόμα άτομα! Η γνώση όταν μοιράζεται και συζητιέται μένει καλύτερα στη μνήμη! Παίξτε διαβάζοντας! Φτιάξτε ερωτήσεις με την ύλη σας και κάντε διαγωνισμό! Και ωραία θα περάσετε και θα σας μείνουν αυτά που μάθατε!  Προσοχή: Μην πιάσετε την κουβέντα για αγόρια κλπ…  Δε θα διαβάσετε ποτέ!

 

6. Κάνε συχνά μικρά διαλείμματα

Μπορεί να αντέχεις να διαβάζεις σερί με τις ώρες. Αλλά κάποια στιγμή θα κουραστείς! Κι αν κουραστείς λίγο πριν τις εξετάσεις και δεν μπορείς να ολοκληρώσεις τις επαναλήψεις σου; Το concept είναι να μην “τα παίξεις” και πάθεις καμιά υπερκόπωση! Για να αποδίδει το διάβασμά σου, πρέπει να είσαι πάνω απ΄όλα υγιής σωματικά και ψυχικά! Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα κάνεις διάλειμμα κάθε 5 λεπτά! Οργάνωσε το χρόνο σου και πρόβλεψε ένα μικρό διάλειμμα κάθε 2 ώρες και κάποια μεγαλύτερα κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Νίκη Κοσκινά

 

 

 

Σχετικά άρθρα